Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > 5 cure bune oricând

5 cure bune oricând

Ideale pentru sănătate, iar când spun sănătate, nu mă refer neapărat la vindecarea unor boli mai vechi sau mai noi, ci la starea generală de bine. Aceste cure cu fructe şi legume proaspete au mai multe ţinte: detoxificare, boli, frumuseţe, siluetă.

Cura cu mere

În ce constă:
Varianta I: timp de patru săptămâni, cu 20 de minute înaintea fiecărei mese, mănânci 1-3 mere.
Varianta II: timp de 1-3 zile, consumi exclusiv mere.
Pentru cine-i bună:
Varianta I este foarte eficientă în combaterea bolilor metabolice (diabet, gută, obezitate), împotriva tulburărilor de tranzit intestinal, contra unor afecţiuni respiratorii, ba chiar şi a unor forme mai uşoare de cancer.
Varianta II, mai dură, este incredibil de eficientă împotriva obezităţii, a unor afecţiuni tumorale, a colitei de putrefacţie. Cura intensivă nu poate fi ţinută de oricine, fiindu-le contraindicată persoanelor subponderale, hipotensive ori cu început de gastrită sau ulcer. Consumul regulat de mere (1 măr/zi) ajută în prevenirea bolilor de inimă, a tulburărilor hepatobiliare, a afecţiunilor reumatice, a cancerului.
De frumuseţe: Foloseşte în locul loţiunii tonice o infuzie de coajă de măr: coaja unui măr într-o cană cu apă clocotită, lăsată acoperită până ce ajunge la temperatura camerei. 

Cura cu prune

În ce constă: Fie un pahar cu suc (obţinut la storcător din fructe proaspete) băut cu 30 de minute înainte de mesele principale, fie 8-10 prune mâncate dimineaţa, înaintea micului dejun. 
Pentru cine-i bună: Cura cu prune se recomandă reumaticilor şi hipertensivilor datorită puternicului efect diuretic. Prunele sunt şi un bun laxativ, de aceea li se recomandă celor cu constipaţie cronică. Chiar dacă prin fierbere îşi pierd din calităţi, prunele sub formă de compot sunt foarte bune pentru cei cu hemoroizi. De altfel, curele cu prune au şi o puternică acţiune anticelulitică.
Greutatea în plus – şi nu mă refer la 2-3 kilograme căpătate în concediu, ci la mult mai multe, acumulate în timp – dispare mai uşor dacă mănânci trei zile pe săptămână exclusiv prune. Evident, după ce te-ai sfătuit cu medicul curant şi eşti sigură că nu ai diabet, pentru că prunele sunt contraindicate în hiperglicemie. Una peste alta, cura cu prune detoxifică organismul, ajutându-te să elimini atât toxine, cât şi… grăsime.
De frumuseţe: Prunele sunt foarte bune pentru îngrijirea tenului normal. Faci o mască din 5-6 prune zdrobite, fără coajă. Întinzi crema asta pe faţă şi stai aşa, fără să încerci să guşti din mască, 20 de minute, apoi o îndepărtezi cu apă distilată. Bunica folosea apă de ploaie. Mai bine plată dacă n-ai distilată.

Cura cu struguri

În ce constă:
Cura de intensitate mare: în primele trei zile, se consumă progresiv 0,5 kilograme de struguri în prima zi, 1 kilo-gram într-a doua, 1,5 kilograme în cea de-a treia zi. După cele trei zile de acomodare, în care îţi obişnuieşti metabolismul, timp de alte cinci zile mănânci doar struguri (dacă vrei să slăbeşti drastic, poţi ţine cura zece zile).
Cura de intensitate medie: două zile pe săptămână mănânci doar struguri: 1,5-3 kilograme pe zi.
Cura de intensitate scăzută: în fiecare zi, măcar 0,5 kilograme de struguri, iar restul alimentelor se aleg cu grijă.
Cura cu must: trei pahare cu must în fiecare zi, timp de o lună, ajută la detoxificare, pregătind organismul de iarnă. Este indicată şi în hepatite cronice, tuberculoză, enterocolite, cistite (trebuie păstrat în sticle curate [i sterilizate imediat ce-a ieşit de sub teasc).

Pentru cine-i bună: Sub atentă supraveghere, chiar şi în bolile de nutriţie, având efecte spectaculoase. Suferinzii de gută, reumatism şi artroză sunt printre cei mai avantajaţi, pentru că strugurii ajută ţesuturile să se cureţe de reziduurile alimentare. Anemicii prind putere, iar cei cu hipertensiune se pot baza pe cura de struguri pentru că, asemenea usturoiului, strugurii sunt un reglator de tensiune. Cura de struguri curăţă rinichii, diminuează aciditatea urinară, ajută ficatul să funcţioneze optim.

De frumuseţe: Zdrobeşti doi pumni de boabe foarte bine spălate şi aplici pe faţă cu un tampon. Stai aşa 2-3 minute, apoi clăteşti cu multă apă. Vei căpăta o piele mai fină, curată şi netedă.

 Cura cu rosii

Consumul constant de roşii previne bolile cardiovasculare. Potasiul, care se găseşte din belşug în roşii, ajută la scăderea tensiunii arteriale. 

În ce constă:
Cura cu roşii: cel puţin două roşii crude  pe zi, măcar o lună
Cura cu suc de roşii: un pahar cu suc de roşii în fiecare zi, vreme de minimum două săptămâni.

Pentru cine-i bună: Sucul şi pasta de roşii protejează articulaţiile, celulele nervoase şi vasele de sânge, având efect direct asupra presiunii sangvine ridicate şi în cazul unor boli vasculare (ateroscleroză coronariană, tromboză, hiper-vâscozitate sangvină). Prin alcali-nizarea sângelui (posibilă graţie conţinutului ridicat de săruri minerale, îndeosebi de potasiu şi magneziu), roşiile sunt indicate în tratarea bolilor reumatismale, în poliartrite şi gută. Roşiile sunt recomandate în curele de slăbire, având un conţinut caloric foarte redus, unul mare de vitamine şi proprietatea de a ţine de…sete. În consumul de licopen se pun mari speranţe vizavi de prevenirea bolilor neoplazice, degenerative şi a maladiei Alzheimer. Roşiile conţin niacină (B3), prin urmare o cură de roşii ajută la scăderea colesterolului. Licopenul şi carotenul anihilează radicalii liberi şi previn formarea de metaboliţi cancerigeni. Cu alte cuvinte, curele de roşii şi/sau suc de roşii reduc riscul apariţiei cancerului de prostată şi de colon, dar şi a altor forme de cancer (esofagian, pulmonar şi de limbă). Efectul anticancerigen creşte prin consumul zilnic al unei combinaţii de salată de roşii şi usturoi. 

De frumuseţe: Tamponezi faţa cu felii proaspete de roşie sau cu o loţiune specială din: 100 g de suc de roşii, 40 ml de alcool 90º şi 1 ml de glicerină. Tratamentul este excelent împotriva acneei.

Cura cu dovlecei

Dovlecelul este unul dintre cele mai bune alimente pentru cei cu tranzit intestinal dificil, dar şi pentru diversificarea alimentaţiei bebeluşului, întrucât nu prezintă nici un fel de risc alergen. O cură cu dovlecei e de ajutor, aşadar, întregii familii, sub formă de suc, fript, fiert şi pasat, crud.

În ce constă: 1 pahar cu suc de dovlecei (cruzi) zilnic dimineaţa sau minimum un dovlecel pe zi, de preferinţă crud, tăiat în cubuleţe, adăugat în salate. Dacă ai probleme cu digestia, începe cura progresiv (altfel, pot apărea crampe şi chiar deranjamente stomacale). 

Cura antiastm: 100 ml de suc de dovlecel în combinaţie cu suc de morcovi, de două ori pe zi, timp de o lună.

Pentru cine-i bună: Ajută la îmbunătăţirea vederii, dar şi la fixarea calciului în organism (cura cu suc). În plus, fortifică vasele de sânge şi previne bolile cardiovasculare, chiar şi accidentele vasculare cerebrale. Te protejează de constipaţie, ajută la detoxificare şi face minuni în dietă pentru că-i şi săţios, nu doar hipocaloric. Antioxidanţii şi vitaminele B1 şi B6 susţin reconstrucţia celulelor nervoase şi au efecte antiîmbătrânire. 

De frumuseţe: Prepară o mască din piure de dovlecel (dat pe răzătoarea mică), ou şi un pic de lapte. Aplică pe faţă, lasă 10-15 minute, clăteşte cu apă plată. Ajută la îndepărtarea impurităţilor de pe faţă şi pentru a trata tenul acneic. 

Comments

comments

Lasă un răspuns