
Ideale pentru sănătate, iar când spun sănătate, nu mă refer neapărat la vindecarea unor boli mai vechi sau mai noi, ci la starea generală de bine. Aceste cure cu fructe şi legume proaspete au mai multe ţinte: detoxificare, boli, frumuseţe, siluetă.
Cura cu mere
Cura cu prune
Cura cu struguri
Pentru cine-i bună: Sub atentă supraveghere, chiar şi în bolile de nutriţie, având efecte spectaculoase. Suferinzii de gută, reumatism şi artroză sunt printre cei mai avantajaţi, pentru că strugurii ajută ţesuturile să se cureţe de reziduurile alimentare. Anemicii prind putere, iar cei cu hipertensiune se pot baza pe cura de struguri pentru că, asemenea usturoiului, strugurii sunt un reglator de tensiune. Cura de struguri curăţă rinichii, diminuează aciditatea urinară, ajută ficatul să funcţioneze optim.
De frumuseţe: Zdrobeşti doi pumni de boabe foarte bine spălate şi aplici pe faţă cu un tampon. Stai aşa 2-3 minute, apoi clăteşti cu multă apă. Vei căpăta o piele mai fină, curată şi netedă.
Cura cu rosii
Consumul constant de roşii previne bolile cardiovasculare. Potasiul, care se găseşte din belşug în roşii, ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Pentru cine-i bună: Sucul şi pasta de roşii protejează articulaţiile, celulele nervoase şi vasele de sânge, având efect direct asupra presiunii sangvine ridicate şi în cazul unor boli vasculare (ateroscleroză coronariană, tromboză, hiper-vâscozitate sangvină). Prin alcali-nizarea sângelui (posibilă graţie conţinutului ridicat de săruri minerale, îndeosebi de potasiu şi magneziu), roşiile sunt indicate în tratarea bolilor reumatismale, în poliartrite şi gută. Roşiile sunt recomandate în curele de slăbire, având un conţinut caloric foarte redus, unul mare de vitamine şi proprietatea de a ţine de…sete. În consumul de licopen se pun mari speranţe vizavi de prevenirea bolilor neoplazice, degenerative şi a maladiei Alzheimer. Roşiile conţin niacină (B3), prin urmare o cură de roşii ajută la scăderea colesterolului. Licopenul şi carotenul anihilează radicalii liberi şi previn formarea de metaboliţi cancerigeni. Cu alte cuvinte, curele de roşii şi/sau suc de roşii reduc riscul apariţiei cancerului de prostată şi de colon, dar şi a altor forme de cancer (esofagian, pulmonar şi de limbă). Efectul anticancerigen creşte prin consumul zilnic al unei combinaţii de salată de roşii şi usturoi.
De frumuseţe: Tamponezi faţa cu felii proaspete de roşie sau cu o loţiune specială din: 100 g de suc de roşii, 40 ml de alcool 90º şi 1 ml de glicerină. Tratamentul este excelent împotriva acneei.
Cura cu dovlecei
Dovlecelul este unul dintre cele mai bune alimente pentru cei cu tranzit intestinal dificil, dar şi pentru diversificarea alimentaţiei bebeluşului, întrucât nu prezintă nici un fel de risc alergen. O cură cu dovlecei e de ajutor, aşadar, întregii familii, sub formă de suc, fript, fiert şi pasat, crud.
În ce constă: 1 pahar cu suc de dovlecei (cruzi) zilnic dimineaţa sau minimum un dovlecel pe zi, de preferinţă crud, tăiat în cubuleţe, adăugat în salate. Dacă ai probleme cu digestia, începe cura progresiv (altfel, pot apărea crampe şi chiar deranjamente stomacale).
Cura antiastm: 100 ml de suc de dovlecel în combinaţie cu suc de morcovi, de două ori pe zi, timp de o lună.
Pentru cine-i bună: Ajută la îmbunătăţirea vederii, dar şi la fixarea calciului în organism (cura cu suc). În plus, fortifică vasele de sânge şi previne bolile cardiovasculare, chiar şi accidentele vasculare cerebrale. Te protejează de constipaţie, ajută la detoxificare şi face minuni în dietă pentru că-i şi săţios, nu doar hipocaloric. Antioxidanţii şi vitaminele B1 şi B6 susţin reconstrucţia celulelor nervoase şi au efecte antiîmbătrânire.
De frumuseţe: Prepară o mască din piure de dovlecel (dat pe răzătoarea mică), ou şi un pic de lapte. Aplică pe faţă, lasă 10-15 minute, clăteşte cu apă plată. Ajută la îndepărtarea impurităţilor de pe faţă şi pentru a trata tenul acneic.