Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > 5 cure bune oricand

5 cure bune oricand

Ideale pentru sănătate, iar când spun sănătate, nu mă refer neapărat la vindecarea unor boli mai vechi sau mai noi, ci la starea generală de bine. Aceste cure cu fructe şi legume proaspete au mai multe ţinte: detoxificare, boli, frumuseţe, siluetă.

CURA CU MERE

Merele mici pe care le găseşti în piaţă sunt cele mai sănătoase. Mâncate cu tot cu coajă, ele au complexe beneficii pentru sănătate. Probabil de aici zicala cu un măr pe zi care ţine doctorul la uşă.
În ce constă:
Varianta I: timp de patru săptămâni, cu 20 de minute înaintea fiecărei mese, mănânci 1-3 mere.
Varianta II: timp de 1-3 zile, consumi exclusiv mere.
Pentru cine-i bună:
Varianta I este foarte eficientă în combaterea bolilor metabolice (diabet, gută, obezitate), împotriva tulburărilor de tranzit intestinal, contra unor afecţiuni respiratorii, ba chiar şi a unor forme mai uşoare de cancer. Varianta II, mai dură, este incredibil de eficientă împotriva obezităţii, a unor afecţiuni tumorale, a colitei de putrefacţie. Cura intensivă nu poate fi ţinută de oricine, fiindu-le contraindicată persoanelor subponderale, hipotensive ori cu început de gastrită sau ulcer. Consumul regulat de mere (1 măr/zi) ajută în prevenirea bolilor de inimă, a tulburărilor hepatobiliare, a afecţiunilor reumatice, a cancerului.
De frumuseţe: Foloseşte în locul loţiunii tonice o infuzie de coajă de măr: coaja unui măr într-o cană cu apă clocotită, lăsată acoperită până ce ajunge la temperatura camerei. 

CURA CU PRUNE

Sunt bogate în glucide (fructoză şi levuloză), alţi hidraţi de carbon, acizi organici, vitaminele A şi B, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier. Consumate crude, prunele fortifică sistemul nervos, combat stările de oboseală, stimulează tranzitul intestinal, normalizează volumul ficatului.
În ce constă: Fie un pahar cu suc (obţinut la storcător din fructe proaspete) băut cu 30 de minute înainte de mesele principale, fie 8-10 prune mâncate dimineaţa, înaintea micului dejun. 
Pentru cine-i bună: Cura cu prune se recomandă reumaticilor şi hipertensivilor datorită puternicului efect diuretic. Prunele sunt şi un bun laxativ, de aceea li se recomandă celor cu constipaţie cronică. Chiar dacă prin fierbere îşi pierd din calităţi, prunele sub formă de compot sunt foarte bune pentru cei cu hemoroizi. De altfel, curele cu prune au şi o puternică acţiune anticelulitică. Greutatea în plus – şi nu mă refer la 2-3 kilograme căpătate în concediu, ci la mult mai multe, acumulate în timp – dispare mai uşor dacă mănânci trei zile pe săptămână exclusiv prune. Evident, după ce te-ai sfătuit cu medicul curant şi eşti sigură că nu ai diabet, pentru că prunele sunt contraindicate în hiperglicemie. Una peste alta, cura cu prune detoxifică organismul, ajutându-te să elimini atât toxine, cât şi… grăsime.
De frumuseţe: Prunele sunt foarte bune pentru îngrijirea tenului normal. Faci o mască din 5-6 prune zdrobite, fără coajă. Întinzi crema asta pe faţă şi stai aşa, fără să încerci să guşti din mască, 20 de minute, apoi o îndepărtezi cu apă distilată. Bunica folosea apă de ploaie. Mai bine plată dacă n-ai distilată.

CURA CU STRUGURI

În Antichitate, medicii Galenus şi Dioscoride aduceau elogii curei de struguri, susţinând în tratatele lor cât de sănătoşi sunt strugurii pentru bolile aparatului digestiv, dar şi ca remediu antiîmbătrânire. Pe lângă vitaminele şi mineralele specifice, strugurii au un alt atu: în coaja celor negri în mod special, există cel mai puternic antioxidant, resveratrolul. Substanţa are, la struguri, dar şi la alte fructe şi legume negre, un rol defensiv: se formează când planta este atacată de bacterii şi ciuperci. Când ajunge în organismul uman, resveratrolul atacă radicalii liberi, pe care-i percepe drept duşmani, ajutând la întărirea sistemului imunitar, la împiedicarea formării celulelor canceroase, dar şi la îmbunătăţirea tranzitului intestinal. 

În ce constă:
Cura de intensitate mare: în primele trei zile, se consumă progresiv 0,5 kilograme de struguri în prima zi, 1 kilo-gram într-a doua, 1,5 kilograme în cea de-a treia zi. După cele trei zile de acomodare, în care îţi obişnuieşti metabolismul, timp de alte cinci zile mănânci doar struguri (dacă vrei să slăbeşti drastic, poţi ţine cura zece zile).
Cura de intensitate medie: două zile pe săptămână mănânci doar struguri: 1,5-3 kilograme pe zi.
Cura de intensitate scăzută: în fiecare zi, măcar 0,5 kilograme de struguri, iar restul alimentelor se aleg cu grijă.
Cura cu must: trei pahare cu must în fiecare zi, timp de o lună, ajută la detoxificare, pregătind organismul de iarnă. Este indicată şi în hepatite cronice, tuberculoză, enterocolite, cistite (trebuie păstrat în sticle curate [i sterilizate imediat ce-a ieşit de sub teasc).

Pentru cine-i bună: Sub atentă supraveghere, chiar şi în bolile de nutriţie, având efecte spectaculoase. Suferinzii de gută, reumatism şi artroză sunt printre cei mai avantajaţi, pentru că strugurii ajută ţesuturile să se cureţe de reziduurile alimentare. Anemicii prind putere, iar cei cu hipertensiune se pot baza pe cura de struguri pentru că, asemenea usturoiului, strugurii sunt un reglator de tensiune. Cura de struguri curăţă rinichii, diminuează aciditatea urinară, ajută ficatul să funcţioneze optim.

De frumuseţe: Zdrobeşti doi pumni de boabe foarte bine spălate şi aplici pe faţă cu un tampon. Stai aşa 2-3 minute, apoi clăteşti cu multă apă. Vei căpăta o piele mai fină, curată şi netedă.

 CURA CU ROŞII

Crude, mâncate ca atare, în mâncăruri sau salate, suc sau pastă, uscate sau bulion, roşiile sunt gustoase oricum. Unde mai pui că sunt o adevărată sursă de sănătate. Conţin, pe lângă zaharuri, apă (94%), vitamine şi săruri minerale, celebrul licopen, un antioxidant puternic ce reduce semnificativ riscul aterosclerozei, iar incidenţa infarctului miocardic scade cu 20-50% la persoanele ce consumă frecvent roşii. Licopenul ajută şi la prevenirea formării cheagurilor de sânge care duc la infarct miocardic. Consumul constant de roşii previne bolile cardiovasculare. Potasiul, care se găseşte din belşug în roşii, ajută la scăderea tensiunii arteriale. 

În ce constă:
Cura cu roşii: cel puţin două roşii crude  pe zi, măcar o lună
Cura cu suc de roşii: un pahar cu suc de roşii în fiecare zi, vreme de minimum două săptămâni.

Pentru cine-i bună: Sucul şi pasta de roşii protejează articulaţiile, celulele nervoase şi vasele de sânge, având efect direct asupra presiunii sangvine ridicate şi în cazul unor boli vasculare (ateroscleroză coronariană, tromboză, hiper-vâscozitate sangvină). Prin alcali-nizarea sângelui (posibilă graţie conţinutului ridicat de săruri minerale, îndeosebi de potasiu şi magneziu), roşiile sunt indicate în tratarea bolilor reumatismale, în poliartrite şi gută. Roşiile sunt recomandate în curele de slăbire, având un conţinut caloric foarte redus, unul mare de vitamine şi proprietatea de a ţine de…sete. În consumul de licopen se pun mari speranţe vizavi de prevenirea bolilor neoplazice, degenerative şi a maladiei Alzheimer. Roşiile conţin niacină (B3), prin urmare o cură de roşii ajută la scăderea colesterolului. Licopenul şi carotenul anihilează radicalii liberi şi previn formarea de metaboliţi cancerigeni. Cu alte cuvinte, curele de roşii şi/sau suc de roşii reduc riscul apariţiei cancerului de prostată şi de colon, dar şi a altor forme de cancer (esofagian, pulmonar şi de limbă). Efectul anticancerigen creşte prin consumul zilnic al unei combinaţii de salată de roşii şi usturoi. 

De frumuseţe: Tamponezi faţa cu felii proaspete de roşie sau cu o loţiune specială din: 100 g de suc de roşii, 40 ml de alcool 90º şi 1 ml de glicerină. Tratamentul este excelent împotriva acneei.

CURA CU DOVLECEI

Sărac în glucide şi calorii (15 kcal/100 g), dovlecelul este aproape nelipsit din dietele de menţinere/scădere a greutăţii. Pe lângă apă (95%), conţine fibre de bună calitate, cantităţi mari de potasiu şi fosfor, vitaminele A, B1, B3 şi B6. Aproximativ 300 de grame de dovlecel asigură necesarul zilnic de fosfor şi potasiu, 50% din cel de magneziu şi dublul dozei zilnice recomandate de vitamina A. Coaja conţine cumarină, o substanţă extrem de valoroasă, folositoare în tratarea tromboflebitelor. Atenţie, însă! Dacă iei medicamente antitrombotice, nu mânca mai mult de 100 g de dovlecel crud pe zi, cele două nu funcţionează bine împreună.

Dovlecelul este unul dintre cele mai bune alimente pentru cei cu tranzit intestinal dificil, dar şi pentru diversificarea alimentaţiei bebeluşului, întrucât nu prezintă nici un fel de risc alergen. O cură cu dovlecei e de ajutor, aşadar, întregii familii, sub formă de suc, fript, fiert şi pasat, crud.

În ce constă: 1 pahar cu suc de dovlecei (cruzi) zilnic dimineaţa sau minimum un dovlecel pe zi, de preferinţă crud, tăiat în cubuleţe, adăugat în salate. Dacă ai probleme cu digestia, începe cura progresiv (altfel, pot apărea crampe şi chiar deranjamente stomacale). 

Cura antiastm: 100 ml de suc de dovlecel în combinaţie cu suc de morcovi, de două ori pe zi, timp de o lună.

Pentru cine-i bună: Ajută la îmbunătăţirea vederii, dar şi la fixarea calciului în organism (cura cu suc). În plus, fortifică vasele de sânge şi previne bolile cardiovasculare, chiar şi accidentele vasculare cerebrale. Te protejează de constipaţie, ajută la detoxificare şi face minuni în dietă pentru că-i şi săţios, nu doar hipocaloric. Antioxidanţii şi vitaminele B1 şi B6 susţin reconstrucţia celulelor nervoase şi au efecte antiîmbătrânire. 

De frumuseţe: Prepară o mască din piure de dovlecel (dat pe răzătoarea mică), ou şi un pic de lapte. Aplică pe faţă, lasă 10-15 minute, clăteşte cu apă plată. Ajută la îndepărtarea impurităţilor de pe faţă şi pentru a trata tenul acneic. 


Lasă un răspuns

Sus