
Într-un studiu pe una dintre cele mai cunoscute pagini web pentru femei 67% dintre respondenţi au afirmat că iau medicamente împotriva alergiilor. Deşi pentru multe persoane acesta este un pas necesar, cu puţin efort putem reduce medicaţia la minim. Cum? Prin eliminarea factorilor care agravează alergiile.
În funcţie de alergia pe care o ai, probabil că ştii cum să eviţi situaţiile care îţi activează situatia gen: fără animale de companie în casă; evită să foloseşti covoare, perne, tapiţerie de plus şi draperii; limitează la maxim ieşirile din casă şi stai cu geamurile închise în perioadele de vârf ale polenizării, în special noaptea şi în primele ore ale dimineţii; foloseşte aerul condiţionat în casă şi în maşină; foloseşte dispozitive de filtrare a aerului; fereşte-te de zonele umede.
Pe lângă sfaturile uzuale îţi dăm şi cinci exemple de factori pe care poate nu îi cunoşti şi care îţi pot agrava simplomele (strănut, curs nasul, lăcrimat), toţi aceşti factori fiind legaţi de stilul tău de viaţă.
1. Când aduci în casă fructe, legume şi plante
Tindem să gândim că fructele şi legumele sunt „bune pentru noi”, dar ţinând cont că polenul şi alţi alergeni derivati din plante cauzează alergiile de sezon are sens faptul că atunci când aduci plante, ferigi şi flori acasă sunt şanse să îţi stresezi sinusurile. Cercetătorii de la Universitatea Americană pentru Alergii, Astm şi Imunologie au raportat că oamenii cu anumite alergii tind să aibă sensibilitate ridicată la anumite plante. De exemplu, persoanele cu alergie la iarbă îşi agravează situaţia când intră în contact cu roşiile, piersicile sau cartofii; persoanele cu alergie la mesteceni, arini şi alţi copaci similari sunt deranjaţi de asemenea de contactul cu cireşele, ţelina sau merele. Când vine vorba despre plante de apartament, cele care cauzează cele mai multe probleme sunt ficuşii, yucca, iedera, palmierii, orhideele şi ferigile.
2. Când nu urmezi indicaţiile medicului
Dacă ţi-a fost prescrisă o reţetă pentru alergii severe este cel mai bine să urmezi întocmai indicaţiile doctorului. Dacă amâni începerea medicaţiei pentru când sezonul este pe sfârşite şi simptomele sunt la capacitate maximă sau schimbi medicamentele sau dozajul după cum crezi tu este foarte posibil ca aceste medicamente să nu mai aibă efectul optim. Dacă crezi că dozele sau medicamentele recomandate nu ţi se potrivesc fă-ţi o programare la medic, explică-i motivele tale şi cere-i părerea.
3. Când bei seara
Poate că acesta este un punct despre care nu vrei să auzi, dar băuturile precum berea şi vinul conţin bacterii şi drojdie, microorganisme care produc histamine şi care sunt cunoscute pentru faptul că declanşează alergii. Studiile arată că vinul are cel mai puternic efect, în special la femei. Vinul roşu are cu 20% până la 200% mai multe histamine decât vinul alb. Alimentele fermentate sau care conţin drojdie (brânză, pâine, must) au acelaşi efect în declanşarea alergiilor.
4. Când speli rufele cu apă rece
Poate că este bine pentru mediu sau pentru factura de curent electric, dar spălarea rufelor cu apă rece poate lăsa în urmă particule de praf şi alţi alergeni pe aşternuturi, haine şi prosoape. Nu este obligatoriu să foloseşti apă fierbinte pentru tot ciclul de spălare, dar la lucruri precum lenjeriile de pat – care au tendinţa de a colecta particule – sau în perioadele când alergia ta este puternică – ai nevoie de spălarea cu apă fierbinte. Dacă totuşi nu vrei sau nu poţi să speli cu apă fierbinte de până la 55 grade Celsius, care distruge acarienii, poţi folosi uscătorul pe cea mai ridicată valoare de temperatură.
5. Când petreci timp cu prietenii tăi fumători
Ţigările sunt recunoscute drept o cauză a problemelor pentru persoanele cu sinusuri sensibile sau cu probleme respiratorii; un motiv solid să încerci să eviţi compania prelungită a fumătorilor. Particulele dăunătoare din fumul de ţigară se infiltrează în păr şi în haine de unde ajung în sistemul tău respirator. După cum îţi imaginezi, efectele sunt chiar mai puternice atunci când se fumează în interior.