Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > 5 lucruri obligatorii pe care să le faci după 30 de ani

5 lucruri obligatorii pe care să le faci după 30 de ani

Ești în cei mai buni ani ai tinereții, așa că este cu atât mai important să ai grijă de tine acum, dacă vrei să te menții la fel și peste alți 30 de ani.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, în corpul nostru au loc transformări importante, atât la nivel hormonal, cât și de metabolism. Multe femei constată cu surprindere că le este mai dificil să dea jos 2-3 kilograme decât le era în urmă cu câțiva ani, altele observă apariția primelor riduri fine sau a firelor albe. Iar în unele cazuri, femeile observă că și sănătatea, căreia nu i-au acordat atât de multă atenție până acum, începe să le facă probleme. Dacă vrei să îți păstrezi corpul tânăr atât la exterior, cât și la interior, iată care sunt lucrurilor pe care este obligatoriu să le faci:

Nu mai amâna controalele medicale

Dacă până acum săreai peste controlul medical de rutină și setul anual de analize, este timpul să nu le mai amâni. Orice problemă de sănătate descoperită din timp are șanse mult mai mari să fie tratată. Un control ginecologic, testul Babeș-Papanicolau și mamografia anuală te ajută să previi cancerul de sân și uterin, un set regulat de analize îți atrage atenția asupra unor probleme precum colesterolul mărit, nivelul scăzut de calciu, care poate provoca osteoporoză la menopauză, dar și schimbările hormonale de la nivelul tiroidei sau al glandelor suprarenale.

Nu există niciun motiv să amâni aceste investigații medicale, mai ales că există și astfel de clinici profesioniste și accesibile, în care lucrează pentru tine specialiști dedicați profesiei și în care fiecare pacient este tratat cu maximum de responsabilitate și de respect. După cum vezi, prețurile sunt cele standard și ai posibilitatea de a te consulta cu un medic specialist, pentru a decide care sunt opțiunile potrivite pentru tine.

Renunță la viciile care îți fac atât de mult rău

Orice exces este dăunător pentru organism, iar viicile încep să își arate efectele nocive, mai ales după vârsta de 30 de ani. Dacă ești fumătoare, acesta este un bun moment să te lași. Fumul de țigară îți afectează întreg organismul, iar efectele sale se văd și la exterior: pielea devine mai închisă la culoare sau se pătează, rănile se vindecă mai greu, cearcănele se adâncesc , iar tenul tău capătă o nuanță cenușie, pe care niciun fond de ten nu o poate ascunde.

La fel de dăunător este și excesul de alcool, care poate crea inclusiv dezechilibre hormonale și îți poate afecta fertilitatea. Un pahar ocazional este chiar recomandat și nu e nevoie să renunți nici la cocktailul pe care îl bei cu fetele la o ieșire în oraș, dar încearcă să limitezi cât mai mult consumul de alcool. Acesta îți deshidratează drastic pielea, îți afectează memoria și sistemul cardiovascular, fiind cu atât mai nociv pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Îngrijește-ți tenul mai atent

Dacă până acum nu te-au preocupat cremele antirid, după vârsta de 30 de ani este momentul perfect pentru a începe să le folosești. Apariția ridurilor este ireversibilă. Unele creme le pot atenua, însă cel mai bine este să le previi. O cremă bună îți hidratează tenul, îi menține elasticitatea și suplețea, cu condiția să fii perseverentă în utilizarea ei. Dacă o folosești doar o dată la câteva zile, sunt șanse mari să nu vezi o îmbunătățire a texturii pielii și să crezi că nu funcționează. Fă-ți un ritual de seară, în care să te demachiezi, să îți cureți tenul, să îl tonifiezi și să-l hidratezi intensiv. Efectele se vor vedea după o aproximativ o lună, iar pentru a te motiva îți poți face un set de poze cu rezultatele de înainte și după.

Renunță pentru totdeauna la junk food

Mâncarea de la fast-food este soluția la care apelăm atunci când ne este foame și nu avem timp să gătim sau când se întâmplă să ni se facă poftă. Dacă acest lucru se întâmplă o dată la câteva luni, sănătatea ta nu va fi pusă în pericol, însă, dacă îți faci un obicei de a te opri la fast-food zilnic, în drum spre casă, pe lângă problemele cu greutatea, riști să îți crești colesterolul și să îți suprasoliciți inima. Mâncarea procesată aduce numeroase „calorii goale” organismului, adică niște calorii care nu sunt întotdeauna transformate pe deplin în energie și nu au nutrienții de care corpul tău are nevoie. Evită carbohidrații, grăsimile saturate, prăjelile, dar și sucurile carbogazoase sau cu îndulcitori, dulciurile în exces și cantitățile mari de zahăr și alege să consumi mai des fructe, legume, carne slabă de pui, pește sau vită și vei observa că organismul tău își recapătă energia.

Fă zilnic puțină mișcare

Persoanele care au probleme cu spatele, cu articulațiile sau cu kilogramele în plus sunt, de multe ori, persoane sedentare, cu joburi care presupun statul la birou ore în șir și care nu fac mișcare nici măcar ocazional. Sportul este esențial pentru sănătatea noastră, iar beneficiile sale se extind dincolo de cele fizice. De exemplu, știai că mișcarea este asociată cu o scădere a cazurilor de depresie și de anxietate? Pe lânga aceste lucruri, corpul tău va funcționa mai bine și te vei simți mai plină de energie, deoarece efortul fizic eliberează în corp endorfine, niște hormoni ai fericirii, care îți dau acea stare de euforie pe care o ai după un antrenament la sală sau o sesiune de jogging.

Tu ții cont de aceste lucruri? Cum ți-au schimbat ele viața?

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:InspirationART

Comments

comments

Lasă un răspuns