Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > 5 metode simple de a preveni infarctul

5 metode simple de a preveni infarctul

Bolile de inimă sunt prima cauză a mortalităţii la noi în ţară şi în lume, cu toate că se numără printre afecţiunile cel mai uşor de prevenit.

La fiecare 30 de minute, inima unui român cedează. Riscul este mai mare dacă ai rude care suferă de afecţiuni cardiovaculare sau dacă ai primit tu însăţi un diagnostic precum hipertensiunea arterială sau colesterolul mărit, ambele mărind considerabil pericolul de infarct.

Ce-i de făcut

Dacă nu schimbi nimic în stilul tău de viaţă, nici măcar tratamentul medicamentos recomandat de medic nu face minuni. Pe lângă renunţarea la fumat, alcool şi sarea în exces şi vizitele regulate la cardiolog, ai la-ndemână câteva trucuri:

Învaţă să fii calmă!

Dacă-ţi sare ţandăra din orice şi faci din ţânţar armăsar de fiecare dată când ceva nu ţi-e pe plac (iar asta, ca un făcut, se întâmplă destul de des), tensiunea ta n-are cum să rămână prea mult în limitele admise. În loc să reacţionezi de parcă ar fi sfârşitul lumii la orice, mai bine ieşi din încăpere, închide ochii şi respiră adânc vreme de un minut. Apoi, fă orice ți-ar distrage atenţia de la evenimentul neplăcut: bea o cană cu ceai, citeşte dintr-o carte sau ascultă muzica preferată. Meditaţia te ajută să-ţi stăpâneşti emoţiile şi să recapeți autocontrolul, iar asta se traduce printr-un ritm cardiac reglat. Chiar şi 15 minute pe zi se simt, dacă nu ai timp mai mult.

Mănâncă nuci!

Câteva nuci pe zi reduc nivelul colesterolului şi inflamaţiile arterelor.

Mănâncă-le ca atare sau adaugă-le mărunţite în salate de legume ori de fructe (o să fii surprinsă de aroma plăcută). Migdalele, fisticul, alunele de pădure (crude, nesărate), seminţele de in au şi ele un conţinut important de omega 3 şi ajută inima.

Adaugă legume şi ierburi în dietă!

Ca să rămână sănătoasă, inima trebuie hrănită bine. Renunţă la mâncărurile grase şi sărate în favoarea legumelor, de care te poţi bucura fără restricţii. Salatele cu roşii, usturoi, ardei ar trebui consumate zilnic şi sunt cu atât mai bune dacă foloseşti ulei de măsline pentru dressing. Când găteşti, ţine la-ndemână condimentele prietene cu inima, cum sunt oregano, busuiocul, curcuma, salvia sau cimbrul.

Fă puţină mişcare!

Un pic de sport poate fi la fel de eficient precum pastilele când vine vorba de sănătatea inimii. Cu cât eşti mai sedentară, cu atât riscul de infarct creşte. Oricât ar fi de comod să te întorci de la serviciu direct acasă, rupe o jumătate de oră din programul dedicat treburilor gospodăreşti pentru o activitate cel puţin la fel de utilă, precum mersul pe bicicletă, plimbatul prin parc sau chiar grădinăritul. Te ajută să-ţi păstrezi greutatea în limite normale şi inima o să funcţioneze mai bine.

Odihneşte-te!

Pare simplu, dar se dovedeşte complicat când nu mai pridideşti cu treaba, te culci la ore târzii şi te scoli cu noaptea-n cap. Cât de importantă poate fi activitatea care te împiedică să mergi la culcare la timp încât să o pui mai presus de sănătatea inimii tale? Gândeşte-te bine, lasă grijile deoparte şi dormi suficient de mult încât să te trezeşti odihnită a doua zi!

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.29/24.07.2014

Autor: Andreea Cohut

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns