
Sângerările lunare, atât de cunoscute femeilor, au țesut în jurul lor și o grămadă de mituri.
Ciclul menstrual este o perioadă delicată, pe care o putem depăși fără probleme cu doar câteva măsuri de siguranță. De multe ori, durerile sau sângerările puternice ne fac să credem că avem nevoie de un „regim” special în această perioadă. Multe dintre aceste credințe sunt mituri, demolate de realitate.
Ciclul normal durează 28 de zile
Fals. Ciclul normal poate varia între 21 și 35 de zile, 28 de zile este durata medie, cel mai des întâlnită, dar nu singura ce reprezintă ciclul normal. În fiecare lună, organismul căptușește uterul cu o mucoasă pentru a-l pregăti de o eventuală sarcină. Sângerările apar atunci când sarcina nu se produce și, prin urmare, mucoasa este eliminată. Acest proces variază mult din pricina stresului, exercițiilor intense, răcelilor sau altor afecțiuni, creșterea ori scăderea în greutate.
În timpul menstruației, nu trebuie să faci sport
Fals. Dacă alegi tampoanele potrivite, cu o putere mare de absorbție, moderne, foarte subțiri, poți practica sportul preferat chiar și în această perioadă delicată. Ba, mai mult, studiile au arătat că exercițiile au și efect de diminuare a durerii datorită endorfinelor ce sunt eliberate în timpul mișcării.
Este o perioadă în care trebuie să avem o dietă sănătoasă
Fals. O dietă sănătoasă este bine-venită întotdeauna, nu doar în timpul ciclului menstrual. Dacă pierzi prea mult sânge, este posibil să ai și un nivel scăzut de fier, semn că trebuie să adaugi în dieta zilnică mai multe alimente care să compenseze această carență: carne, pește, ou, broccoli, roșii.
Femeile la ciclu sunt nervoase
Fals. Nu toate femeile au probleme emoționale în timpul ciclului și până și cele care au nu se confruntă cu ele lună de lună. Multe dintre simptome – iritabilitate, dureri la nivelul sânilor, balonare, crampe, irascibilitate şi oboseală – pot apărea oricând între momentul ovulației și apariția menstruației, nu doar în timpul ei.
Nu poți rămâne însărcinată în perioada menstruației
Fals. Ovulația apare uneori inclusiv în timpul menstruație și, prin urmare, fecundarea poate avea loc și o sarcină este posibilă și în această perioadă. Nu este chiar o perioadă fertilă, dar se poate întâmpla, așa că e bine să-ți iei măsuri de prevedere. Prezervativele sunt cea mai indicată măsură de contracepție care te poate proteja de o sarcină nedorită, dar și de alte probleme ce pot apărea când mediul vaginal este mai sensibil și prezența sângelui poate crește riscul infecțiilor.
Citește și:
Dieta la menstruaţie
Efectele menstruatiei asupra libidoului
Ecografia mamara versus mamografia
Articol preluat din ediția de aprilie 2016 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: pixabay