Niciodata nu e prea tarziu sa te apuci de alergat. Nu trebuie sa inveti cine stie ce figuri complicate, ai nevoie doar de o pereche de pantofi de sport speciali, un parc umbros si un pic de bunavointa.
Incalzirea, inainte de toate
Exectua cateva exercitii uzuale pentru dezmortirea incheieturilor, apoi incepe sa alergi usor, timp de cateva minute. Mareste viteza, atat cat sa nu obosesti. Odata ce ruta iti devine familiara, iti poti adapta viteza care te avantajeaza. Nu uita: incepi cu incalzirea, termini tot cu ea.
Leac pentru orice
Alergatul intareste inima, imbunatateste circulatia sangelui si sistemul respirator, optimizeaza funtionarea sistemului digestiv si nu are efecte adverse asupra organismului.
- Citeste si: 50 de schimbari pentru o viata sanatoasa
Adio, kilograme in plus
E imposibil sa nu slabesti atunci cand caloriile acumulate in timp ce mananci sunt mai putine decat cele de care scapi cand alergi. Cu timpul, grasimea de pe burtica va fi doar o amintire nesuferita.
Muschi si oase mai puternice
Densitate osoasa si muschi tari ca piatra, picioare puternice, spate si solduri viguroase – asta vei capata in urma alergatului. Nu-ti fie teama ca vei arata ca un culturist: joggingul nu deformeaza masa musculara, ci o modeleaza armonios.
- Citeste si: 7 beneficii nestiute ale sportului
Un somn ca al unui bebelus
Si calitatea somnului se va imbunatati. Oboseala fizica se va transforma intr-o toropeala placuta, iar somnul va veni mult mai repede la culcare. Atentie insa: cand ai o activitate fizica intensa, e vital sa dormi suficient. Altfel, poate aparea extenuarea.
Infuzie de optimism
Alearga moderat, de cel putin trei ori pe saptamana, si vei tine departe depresia cauzata de stresul cotidian. Alergatul creste capacitatea de a lucra eficient si de a duce o viata vesela si activa.
- Citeste si: Terapia prin mers pe jos
Cand sa nu alergi
- In timpul menstrei. O femeie resimte cel mai puternic efortul fizic cu o saptamana inainte de menstruatie (sau la o saptamana dupa ovulatie). Nivelul progesteronului creste, fapt ce ingreuneaza respiratia mai mult decat normal.
- Inainte si imediat dupa nastere. In ultimele trei luni de sarcina, se elibereaza un hormon ce relaxeaza unele tendoane si ligamente si te face vulnerabila in fata accidentelor, mai ales a celor din jurul zonei pelviene.
- Pe canicula. Efectul nociv al razelor de soare anuleaza beneficiile alergatului. Vara, alearga doar pana in ora 10 dimineata si alege locuri umbroase. Altfel, deshidratarea isi face aparitia cu usurinta.