
Remedii cu coajă de banană – Da, nimic nu se aruncă, totul poate fi refolosit. Mai ales coaja legumelor și fructelor care conțin o mulțime de substanțe sănătoase.
♥ O banană conține 20% din doza zilnică recomandată de vitamina B6 și 8% din doza zilnica recomandată de magneziu.
Coaja bananelor conține cantități mari din vitaminele B6 (ajută organismul să transforme hrana în energie) și B12 (este foarte importantă în producerea celulelor roșii), de magneziu (important pentru reglarea cantității de zahăr din sânge, pentru sănătatea inimii și prevenirea riscului de cancer) și potasiu (ajută la dezvoltarea țesuturilor, e esențial în buna funcționare a mușchiului cardiac). Conține și fibre și proteină vegetală. Ceea ce o face ideală pentru sănătate.
- Coajă de banană pentru a trata depresia
Nu e bună numai în comicăriile cu Stan şi Bran. Nici vorbă! Coaja de banană conţine potasiu şi antioxidanţi care o transformă într-un excelent regenerator al pielii. Masează-te cu partea interioară a cojii de 2-3 ori pe săptămână, înainte de duşul de seară. În plus, are calitatea de compresă antihematom. Pusă pe vânătaie, tot cu partea interioară, grăbește vindecarea. Fiartă zece minute în 500 ml de apă, coaja de banană are şi alte proprietăţi benefice. Bea zilnic câte o cană din apa în care ai fiert coaja de banană și te aperi de pericolul cataractei. Extractul de coajă de banană conţine o cantitate considerabilă de serotonină, benefică pentru atenuarea depresiei.
- Albește dinții
Pe lângă vitaminele pomenite, coaja de banană conține și o cantitate importantă de vitamina C. Datorită acestora, coaja de banană este ideală pentru curățarea naturală a dinților. Procedeul este foarte simplu: după periajul obișnuit, freci energic dinții cu partea interioară a cojii.
- Vindecă negii cu coajă de banană
Coaja de banană conține și acid salicilic, care înmoaie negii. Dacă freci negul zilnic cu partea interioară a cojii, în maximum două săptămâni el se va putea înlătura prin tamponare. De altfel, coaja de banană este foarte bună pentru curățarea pielii de impuritățile care pot duce la coșuri, puncte negre etc.
- Îndepărtează vânătăile
… datorită conținutului bogat de potasiu. Tratamentul este asemănător cu cel împotriva negilor. În plus, poți folosi coaja de banană ca pe o cataplasmă. Este la fel de eficientă împotriva înțepăturilor de insecte sau a zgârieturilor.
- Tratează hemoroizii
Prepari o cataplasmă în felul următor: amesteci interiorul unei coji de banană (răzuiești coaja) cu un pic de vaselină, până obții o pastă omogenă. Aplici pastă în strat subțire pe o bucată de tifon steril, pui pe locul dureros și lași o jumătate de oră. Schimbi pansamentul până când durerea dispare. Pasta de coajă de banană acţionează ca un calmant şi un astringent al zonei.
Cojile de banană sunt și un eficient ajutor în gospodărie. Așa că nu le arunca, chiar dacă n-ai negi, hemoroizi sau crize depresive. Pentru că…
√ poți curăța cu ele pantofii sau orice alt produs din piele; după care lustruiești cu o cârpă moale;
√ poți pune o coajă de banană în tigaia în care frigi carne, o păstrează suculentă;
√ sunt un excelent îngrăşământ pentru plante: le usuci bine, le transformi în pulbere și le împrăștii prin grădină sau în ghivece.
√ pasezi răzuiala de pe interioul cojii de banană și adaugi puțină apă, până obții o pastă cu care poți curăța perfect argintăria; clătești cu apă la final;
√ decontaminează apa, absorb plumbul şi cuprul; dacă ai dubii cu apa de la robinet, lasă o coajă de banană în recipientul cu apă pentru câteva ore.
♥ Dacă vrei să ai parte de o grădină plină de fluturi, albine și păsărele, lasă din loc în loc câte o coajă de banană. Le atrage ca un magnet.
Leac antimahmureală
Amesteci opt căni cu coajă de banană spălate bine și tocate cu apă (cam jumătate din cantitatea lor). Fierbi la bain-marie amestecul (doar un clocot), lași să se răcorească, apoi scoți cojile și le storci printr-un tifon. Torni peste fiertura inițială, răcorită. Este un bun remediu antimahmureală.
Citeste si:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.07/2018
Sursa foto: pexels.com