
Mastectomia este o etapă dificilă în drumul spre vindecare al oricărei femei diagnosticate cu cancer la sân. Tocmai de aceea, trebuie sa îți iei măsuri de precauție și să pregătești cu atenție perioada post intervenție chirurgicală.
Chiar dacă toți cei din jurul tău, de la familie, la prieteni buni vor fi alături de tine în această traumatizantă perioadă, cel mai important drum îl vei parcurge singură. Psihicul este foarte important în aceasta situație. Este crucial să ai și sprijin de specialitate. Sfaturile unui psihoterapeut pot fi de mare folos.
Până atunci, iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ai în vedere după externarea din spital:
- Fă provizii
Cumpără provizii pentru aproximativ două săptămâni. Trebuie să fie mâncare ușor de preparat și care să-ți placă. Adaugă pe lista de cumpărături și alimente cu o perioadă mare de valabilitate, care să reziste o lună. Chiar dacă ai pe cineva care să te ajute, îți vor fi de ajutor și vei avea senzația că deții controlul.
De ajutor îți poate fi și un frigider de mici dimensiuni, pe care să-l pui lângă pat, și umple-l cu apa, sucuri, gustări și înghețată. Vor fi momente în care îți va fi greu să cobori din pat.
- Vorbește cu medicul despre ce urmează după operație
Numai el te poate sfătui, în funcție de nevoile tale specifice, ce tratamente vei avea nevoie post mastectomie. Este util mai ales pentru psihic să îți faci planuri de viitor. Întreabă-l inclusiv de posibilitățile de reconstructie mamara pe care clinica le pune la dispoziție sau unde pot fi făcute acestea. Ce tip de implanturi se pot folosi, ce presupune operația, la cât timp de la mastectomie poți apela la o astfel de intervenție chirurgicală? Răspunsurile te vor ajuta să privești viitorul cu încredere și, mai ales, să-l vizualizezi, într-o anumită măsură.
- Pregătește-te pentru situații neașteptate
Recuperarea poate fi un drum complex și diferă de la persoană la persoană. Ia în considerare și situațiile în care nimeni nu este pe lângă tine și trebuie să mănânci. Trebuie să ai la îndemână și câteva meniuri de la restaurante în care ai încredere și care operează comenzi la domiciliu.
- Treci pe la farmacie
Vorbește cu medicul și roagă-l să-ți facă o listă cu toate medicamentele de care ai nevoie post operator. Apoi treci pe la farmacie și fă provizii. Vorbim aici despre pilule specifice tratării cancerului, dar și despre analgezice sau vitamine și minerale care să te pună înapoi pe picioare.
- Pune în ordine agenda
Aceasta trebuie să conțină numerele persoanelor pe care să le suni în caz de urgență, medicilor care se ocupă de cazul tău și toate analizele tale. Agenda trebuie organizată astfel încât să fie ușor de parcurs de către oricine.
Urmează aceste sfaturi, iar drumul spre recuperare va fi mult mai ușor. Știi și alte strategii care pot fi puse în aplicare într-o astfel de situație?
Sursa foto: Shutterstock.com