
Se spune că e mai bine să previi decât să tratezi. Așadar, ca să depistezi la timp o eventuală afecțiune, nu neglija vizitele la medic și investigațiile de specialitate!
Există afecțiuni specifice femeilor care se pot manifesta brusc și evident, cum sunt, de exemplu, cistita, candidoza vaginală sau mastita (inflamarea glandei mamare), iar alte boli evoluează ani întregi fără să-și anunțe prezența prin simptome supărătoare, unele dintre ele suficient de grave cât să-ți pună viața în pericol. Iată de ce este important nu doar să-ți faci periodic un control, ci și teste medicale de rutină.
1. Testul Babeș-Papanicolau
Permite depistarea precoce a modificărilor celulare de la nivelul colului uterin, care ar putea evolua spre cancer. În plus, cu ajutorul testului Babeș-Papanicolau, se diagnostichează eventualele infecții vaginale (candidoză, tricomonază). În ce constă? Medicul ginecolog recoltează probe de celule din mucoasa colului uterin și din partea superioară a vaginului. Nu te teme, procedura nu e dureroasă! Poți face testul în orice moment al ciclului, mai puțin în zilele de sângerare menstruală. Cu 48 de ore înainte, este indicat să nu faci dușuri intravaginale, să nu întreții raporturi sexuale și să nu folosești nici un fel de medicamente locale, spermicide sau lubrifianți (conțin substanțe care alterează aspectul celulelor).
* Când și cât de des. Până la 30 de ani, fiecare femeie ar trebui să-și facă testul o dată la 2-3 ani, iar după această vârstă, o dată pe an.
2. Mamografia
Depistat la timp, cancerul de sân poate fi vindecat în 90% din cazuri. Mamografia, un examen radiologic care folosește doze scăzute de radiații, permite depistarea nodulilor de dimensiuni foarte mici (care abia peste 1-2 ani ar fi putut fi palpați) și a leziunilor canceroase minore de la nivelul glandelor mamare. De asemenea, mamografia este singura metodă ce vizualizează microcalcifieri care, în patru din cinci cazuri, pot conține celule canceroase. Dacă se pune în evidență vreo leziune suspectă, medicul va recomanda efectuarea unei puncții sau biopsii, care va arăta dacă este sau nu vorba despre cancer. E de preferat să faci mamografia la începutul ciclului, când sânii sunt mai puțin tensionați și nedureroși.
* Când și cât de des. După 40-45 de ani, se este recomandă ca fiecare femeie să-și facă o mamografie la 2-3 ani sau chiar mai des dacă cineva din familie a suferit de cancer mamar.
3. Densitometria osoasă
Este o investigație care măsoară densitatea osoasă și permite depistarea osteoporozei, principala cauză a fracturilor la femeile intrate la menopauză. Este nedureroasă și durează numai câteva minute. Densitometria osoasă utilizează raze X și, drept urmare, nu este indicată tuturor femeilor, ci doar celor la care există suspiciunea de osteoporoză (în special după instalarea menopauzei).
* Când și cât de des. De regulă, densitometria osoasă se realizează o singură dată, după vârsta de 50 de ani, nefiind necesară repetarea ei. Dacă rezultatul indică o scădere a densității osoase, medicul va recomanda un tratament (hormonal sau nu) în scopul prevenirii complicațiilor: fracturi, tasări vertebrale, fractură de col femural.
4. Controlul sânilor
Se recomandă ca femeile să înceapă să-și controleze singure sânii în mod regulat încă de la vârsta de 20 de ani. În acest fel, pot fi descoperite la timp eventualele modificări. Nu trece cu vederea modificări precum: nodul în interiorul sânilor sau la axilă, schimbarea culorii, formei sau mărimii unuia din sâni, sfârc retractat sau cu aspect de piele încrețită, secreție din sfârc, mici eroziuni în piele de pe sâni. Dacă observi asemenea semne, du-te cât mai repede la medic!
* Când și cât de des. Cel mai bine este să-ți palpezi sânii la 2-3 zile după ciclu, o dată la trei luni. După vârsta de 30-35 de ani, controlul sânilor trebuie efectuat de medicul ginecolog o dată pe an.
5. Ecografia pelviană
Această investigație îi permite medicului să aprecieze mai bine conturul și integritatea cavității uterine, dar și să observe aspectul și dimensiunile ovarelor, precum și prezența eventualelor chisturi. De asemenea, ecografia pelviană este folosită frecvent ca metodă de diagnostic la femeile obeze, la care tușeul vaginal și examenul clinic nu sunt relevante, precum și la tinerele virgine, la care examenul ginecologic este de evitat. Ecografia pelviană poate fi efectuată în orice perioadă a ciclului, cu excepția zilelor de sângerare menstruală.
* Când și cât de des. După vârsta de 35 de ani, este indicat ca fiecare femeie să-și facă o ecografie pelviană o dată la 12-24 luni.
E bine să știi!
* Între 30 și 40 de ani, durerile frecvente de cap, migrenele, schimbările stării de spirit, palpitațiile, excesul de sebum, căderea părului sau acneea pot fi cauzate de tulburări hormonale. Dacă ai aceste simptome, ar fi bine să-ți faci analize hormonale.
* Între 35 și 60 de ani, se recomandă efectuarea colposcopiei – metodă de examinare a colului uterin pentru depistarea leziunilor sau a cancerului de col. Înainte de menopauză, se face o dată pe an, iar după aceea, la șase luni.
* Iei pilule contraceptive? Fă-ți anual analizele uzuale de sânge, ca să depistezi orice modificare, în special în ce privește glicemia, colesterolul și trigliceridele. Dacă aceste valori sunt crescute înseamnă că există un risc cardiovascular, situație în care medicul ginecolog îți va propune o altă metodă contraceptivă.
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.35/2014
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: © Sergey Nivens – Fotolia