
Preparatele concentrate obținute prin macerarea cu alcool sunt recomandate în numeroase afecțiuni.
Afecțiunile digestive sunt aproape o normalitate în perioada sărbătorilor. Îți prezentăm cele mai eficiente remedii naturale ca să faci față cu brio hiperacidității gastrice, spasmelor, gastritelor, arsurilor la stomac.
Tinctură de ghințură
Are proprietăți tonice, vermifuge, antiseptice, depurative, detoxifiante, antiinflamatoare. Contribuie la sănătatea sistemului digestiv și hepatobiliar, întrucât susține digestia și drenarea bilei, îmbunătățește funcția hepatică și favorizează secreţiile gastrice. De asemenea, ajută la eliminarea paraziților intestinali, reface tonusul gastric, ușurează digestia, datorită principiului amar numit amarogentină, și crește pofta de mâncare.
Recomandări: arsuri stomacale, gastrite, ulcer stomacal de orice tip, colite, enterocolite, colite de fermentație, hiper-hipo secreții biliare, bilă leneșă, inflamații gastrice și intestinale, lipsa poftei de mâncare, ficat mărit, ficat gras, litiază biliară, colon iritat, viermi intestinali, dispepsii.
Tinctură de angelică
Această plantă mai este numită și iarba îngerilor, în popor crezându-se că a fost trimisă de îngeri să păstreze sănătatea oamenilor. Multe secole, a fost chiar văzută ca având virtuți magice și folosită contra deochiului. Pentru aparatul digestiv are proprietăți stomahice, tonic-amare, aperitive, antibiotice, antiseptice, depurative, antifermentative, calmante ale durerilor gastrice, carminative, excitante ale apetitului şi ale secreţiei hepato-pancreatice.
Recomandări: balonare, meteorism, colici gastrice și intestinale, enterite, aciditate gastrică, aerofagii şi eliminarea gazelor intestinale, gastroduodenită cronică, arsuri stomacale, ulcer gastroduodenal, dischinezie biliară, hepatite, ciroze, dureri de stomac, vome spastice, crampe stomacale, colici, constipaţii, bulimie pe fond nervos.
Tinctură de anghinare
Vedetă printre plantele cu rol important în bolile tubului digestiv, și sub formă de tinctură anghinarea normalizează secreţiile biliare şi ajută la eliminarea sucurilor în stomac, îmbunătăţeşte tranzitul intestinal, elimină toxinele din organism. Planta are acțiune hepatoprotectoare și hepatoregeneratoare, coleretică-colagogă, depurativă, diuretică, puternic detoxifiantă. Studiile arată că anghinarea are puternice proprietăţi antioxidante, datorită conținutului ridicat de compuși fenolici, care reduc daunele provocate de radicalii liberi.
Recomandari: hepatită, ciroză hepatică, leziuni ale ficatului, dischinezie biliară, constipație, vărsături, digestie lentă, colite, fermentații intestinale, enterite.
Tinctură de gălbenele
Recunoscute din vechime pentru beneficiile în tratarea multor afecțiuni, tratamentele cu gălbenele sunt validate de medicina modernă grație compoziției bogate în substanțe antioxidante, care curăță sângele de toxine. Puterile tămăduitoare ale acestei plante de origine mediteraneeană sunt încă studiate de cercetători. Tinctura de gălbenele are acțiune antiinflamatoare (este pansament gastric), coleretică-colagogă, antivirală, antibacteriană.
Recomandări: ulcer gastric și duodenal, ictere, inflamații ale colonului, boli de ficat, dischinezie biliară, enterocolită.
Tinctură de flori de salcâm
Nu întâmplător, doar dacă treci printr-o zonă cu salcâmi, efectul este de liniștire. Aceste plante tratează numeroase boli de origine nervoasă, inclusiv probleme digestive care au ca sursă ceea ce se știe în popor ca nervi la stomac. Astfel, planta are acțiune benefică asupra gastritei hiperacide, apărută pe fond de nervozitate. Eliminarea disconfortului digestiv este atribuită glicozidelor flavonice, care acționează ca hipoacidifianți. Prin urmare, nu se recomandă în cazurile de hipoaciditate gastrică.
Recomandări: gastrită hiperacidă, ulcer gastroduodenal, hiperaciditate, arsuri la stomac, colici și stări spastice ale aparatului digestiv, diaree, constipație, esofagită de reflux, colon iritabil.
Cum faci tinctura acasă
Pune planta zdrobită sau praf într-un recipient cu capac. Folosește o parte de plantă la cinci părți de lichid (exemplu: 200 g la 1 litru). Fă un amestec de apă cu alcool (vodcă), turnând apă într-o jumătate de sticlă cu alcool. Toarnă amestecul peste plantă. Lasă două săptămâni la macerat, amestecând cu regularitate, apoi strecoară printr-un tifon, storcându-l bine. Toarnă lichidul obținut într-un recipient de sticlă și păstrează-l la loc uscat și răcoros. Dozajul normal este de o linguriță de trei ori pe zi. Tincturile sunt mai puternice decât infuziile sau decocturile, fiind indicată diluarea lor cu puțină apă la administrare.
Știai?
Datorită efectului antibiotic natural, tinctura de propolis poate distruge Helicobacter pylori, cea care provoacă ulcerul gastric.
Citește și:
- Momentul oportun să mănânci ce-i mai bun
- Alimente care slăbesc articulațiile
- Alimente ideale. O lista care sa te inspire
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr50/15.12.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com