Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > 7 inamici ai doamnelor

7 inamici ai doamnelor

Ritmul de viaţă trepidant, atmosfera poluată, hrana alcătuită din alimente procesate, grăsimi şi dulciuri, mâncatul pe fugă, prea puţină mişcare, un consum insuficient de lichide, greutatea excesivă, recurgerea prea frecventă la unele medicamente sunt doar o parte din „păcatele“ omului modern, cu o covârşitoare influenţă negativă asupra sănătăţii, despre care auzim adesea vorbindu-se.

Acestora li se adaugă nu puţine dintre obiceiurile noastre de zi cu zi, care, constituindu-se într-un anume stil de viaţă, au un impact serios asupra stării de bine.

Fiecare dintre noi face mici greşeli sau a deprins obiceiuri cărora nu prea le dă importanţă, ba chiar le consideră total inofensive, mai ales că unele te fac să te simţi confortabil și nu te gândești că-s nocive.

Iată câteva dintre cele mai frecvente greşeli pe care le facem şi care, în timp, ne afectează sănătatea. Pentru corectarea lor nu e nevoie de efort, ci doar de dorinţa de a autocontrol şi, fireşte, de… drag de tine însăţi.

Te expui la frig

Fustă mini, geacă scurtă, păr răsfirat în bătaia vântului în toiul iernii. Aşa-i moda, ce să-i faci, îţi zici, dârdâind din toate încheieturile. Dacă nu-ţi pasă de părerea celor (deloc puţini) care ar considera că nu arăţi deloc grozav zgribulită şi învineţită de frig, de sănătatea ta ar trebui să-ţi pese. Pe lângă bronşită cronică ori pneumonie, te-ai putea confrunta şi cu inflamarea terminaţiilor nervilor spinali, a vezicii urinare, cu tulburări de ciclu, disfuncţie ovariană.

Sfat: priveşte cu atenţie în jur şi ia exemplu de la doamnele elegante care se îmbracă întotdeauna potrivit sezonului!

Porţi tocuri înalte

Fetele visează de mici să poarte pantofi cu toc înalt. Ori ca să pară mai înalte, ori pentru a fi mai impunătoare, ori pentru că pur şi simplu sunt la modă. Se începe cu toc de 3 cm și se ajunge la 12 cm. „Performanţă“ ce constituie un calvar pentru articulaţiile picioarelor şi coloana vertebrală, obligând-o la o poziţie nefirească.

Sfat: până ce, odată cu înaintarea în vârstă, abandonezi acest obicei nesănătos în favoarea comodităţii, evită să porţi zilnic încălţăminte cu toc cui sau când ştii că trebuie să mergi mult pe jos ori să stai timp îndelungat în picioare.

Stai picior peste picior

Menţinerea acestei poziţii intervale îndelungate de timp nu rămâne fără efecte negative: creşterea tensiunii arteriale, formarea varicelor şi chiar a celulitei, din cauza blocării toxinelor sub piele, circulaţie sangvină defectuoasă, deformări ale coloanei.

Sfat: pentru a preveni asemenea efecte negative, până ce renunţi definitiv la un asemenea obicei, încearcă să nu stai în această poziţie mai mult de 10-15 minute.

Recurgi frecvent la exfoliere

Ce-i drept, o asemenea metodă de îndepărtare a celulelor moarte din straturile superficiale ale pielii are ca rezultat întinerirea tenului, redarea strălucirii acestuia, îndepărtarea ridurilor, a acneei, estomparea cuperozei. Recurgând frecvent la o astfel de procedură, pielea devine sensibilă şi predispusă contaminării din cauza îndepărtării stratului protector.

Sfat: dacă ai tenul sensibil, cel mai bine e să apelezi la o exfoliere blândă, cu produse naturale. E suficient s-o faci o dată la două săptămâni ( în cazul unui ten normal sau gras, o poţi face săptămânal, dar nu mai des). Asta, întrucât exfolierile prea dese duc la un ten uscat, lipsit de strălucire.

Nu dormi suficient

Lipsa de somn duce la o considerabilă scăderea a vitalităţii și se situează în capul listei obiceiurilor autodistrugătoare. Consecinţele imediate nu sunt nici puţine, nici de neglijat: oboseală, irascibilitate, stări depresive. Speri să poţi compensa orele de nesomn din timpul săptămânii în zilele libere? Te amăgeşti: energia pierdută nu poate fi recuperată aşa de uşor!

Neacordându-i organismului răgazul necesar să se refacă (e cunoscut faptul că în timpul somnului acesta se regenerează), îl şubrezeşti considerabil. S-a constatat că o constantă lipsă de somn nu doar că scurtează durata de viaţă, ci afectează şi calitatea ei. Sigur, o noapte albă din când în când e posibil să nu aibă efecte negative pe termen lung, dar lipsa cronică de somn generează serioase probleme de sănătate: dezechilibre hormonale, risc crescut de afecţiuni cardiace, diabet, înrăutăţirea aspectului pielii.

Nu lipsită de importanţă este poziţia corpului în timpul somnului. Obişnuinţa de a dormi pe burtă sau pe-o parte nu rămâne fără urmări. O asemenea poziţie în timpul somnului forţează pielea, ba de pe o parte a feţei, ba de pe cealaltă, să stea ore întregi încreţită, ceea ce duce, în timp, la apariţia prematură a ridurilor. Sigur, n-ai cum să te forţezi să dormi într-o anumită poziţie, dar măcar poți încerca să adormi stând pe spate, cu faţa în sus.

Sfat: fă în aşa fel încât să-ţi asiguri 7-8 ore de somn pe noapte.

Te înfometezi

Curele de slăbire rapide sunt o tentaţie căreia cu greu îi rezistă reprezentantele sexului frumos dornice să se debaraseze cât mai repede de kilogramele considerate de prisos. Înfometarea și dietele drastice pot avea urmări serioase asupra sănătăţii, nutriţioniştii considerându-le cel mai distructiv mod de a slăbi. Pe termen scurt, se poate instaura o stare de slăbiciune sau de nervozitate. Pe termen lung, supunând organismul rigorilor unei diete prea severe, de suferit vor avea stomacul, ficatul, rinichii, vezica urinară şi se creează condiţiile favorabile apariției dezechilibrelor metabolice, tulburărilor de ciclu, depresiei.

Sfat: acordă atenţie maximă alegerii dietei de slăbit, eventual consultă-te un nutriţionist.

Porţi pantaloni prea strâmţi

Lenjeria intimă din fibre sintetice şi pantalonii foarte mulaţi pe corp împiedică circulaţia aerului şi menţine căldura şi umiditatea în zona intimă, favorizând infecţia cu Candida albicans.

Sfat: pentru a nu favoriza infecţiile vaginale, poartă doar lenjerie din bumbac şi evită pantalonii prea strâmţi; oricât de… la modă ar fi şi oricât de bine ţi-ar sta într-o asemenea ţinută, fă-o doar ocazional şi pentru o scurtă perioadă.

Citește și:

Asa silueta, asa dieta

Dieta intineririi

Carența de minerale și dieta

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.4/29.01.2015
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns