
Am făcut o lista cu cele mai comune mituri alimentare, toate contrazise de știință și de argumente pertinente.
Cartofii îngraşă. Este un mit fals! Cartofii nu îngraşă dacă sunt fierţi în coajă şi dacă se mănâncă reci. În acest fel, amidonul nu îngraşă, ci chiar ne ajută să slăbim. Îngrașă cartofii prăjiți și cartofii care sunt asezonați cu sosuri. Și combinața între cartofi și brânză grasă este nocivă pentru siluetă, dar cartofi fierți, simpli sau copți sunt beneficie sănătății și nu fac probleme pentru siluetă.
Apa minerală cu bule nu e bună. Este un mit fals! Dacă persoana care o bea nu are neplăceri digestive în urma consumului (balonare, senzaţii de regurgitare etc.), nu este nici o problemă. Apa minerală cu bule este la fel de indicată ca şi apa minerală plată, diferența este dată de toleranța fiecăruia.
Sucul natural de fructe este sanatos. Este un mit fals! Fresh-ul este un aliment dezechilibrat, cu o încărcătură glicemica foarte mare, care stresează pancreasul. Ideal este să se consume fructul întreg terciuit, deoarece pulpa fructului face sucul mai puţin agresiv pentru organism.
Peştele în conservă îşi pierde calităţile nutritive. Este un mit fals! Important este să alegem conserve cu peşte integral, cu tot cu oase. Cele mai valoroase din punct de vedere nutritiv sunt conservele cu sardine, hering, macrou şi ton. în suc propriu sau ulei vegetal.
Mult lapte înseamnă mult calciu. Este un mit fals! Laptele este recomandat în special copiilor, care trebuie să-l bea în varianta integrală. Adulţii pot să se rezume la maxim două pahare de lapte pe zi sau chiar să evite acest aliment, deoarece comsumul mare de lapte creşte aciditatea gastrica, iar organismul, pentru a o contracara, „fură” calciul din oase.
Dieta fără carne înseamnă dietă fără toxine. Fals în cea mai mare măsură. Carnea este necesară pentru o alimentaţie corectă. Ea are un rol special de construcţie şi reconstrucţie a mușchilor şi a nervilor, pe care nici o proteină vegetală nu îl are. Dieta fără carene este mereu o soluție extremă care poate pune organismul în situații foarte complicate din punct de vedere nutrițional și metabolic.
La menopauză, kilogramele în plus favorizează osteoporoza. În realitate este exact pe dos. E bine ca femeile să fie un pic mai plinuţe la menopauză, pentru că s-a dovedit că astfel sunt mai protejate împotriva osteoporozei, o parte din hormonii necesari organismului fiind sitetizați chiar de depozitele adipoase.
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos