
Ai mâncat acum o oră, dar stomacul îți dă de știre că i-ar prinde bine o gustare. Iar acest scenariu se repetă tot mai des în ultima vreme. Află ce se întâmplă!
Foamea este modul prin care organismul spune că are nevoie de hrană. Cei mai mulți oameni se simt sătui 3-4 ore după o masă, dar nu toți. Unora li se face foame mai des decât e firesc, spre exemplu la fiecare oră. Faci și tu parte din categoria „înfometaților“? Presupunând că nu ești însărcinată și nu alăptezi – două situații aparte despre care se știe că stimulează pofta de mâncare –, iată ce poate semnala această foame permanentă.
Mănânci prea puține calorii
Dacă ai început o dietă hipocalorică și mănânci doar 1.000-1.200 de calorii pe zi, organismul este înfometat și e firesc să-ți fie foame des. Dacă vrei să duci dieta de slăbire până la capăt fără să te chinuiască foamea, aplică următoarea strategie: 1-2 zile pe săptămână, mănâncă mai mult (măcar 1.500 de calorii).
Mănânci prea mulți carbohidrați rafinați
La prânz ai mâncat două gogoși și ai băut un suc. Nu te mira dacă după 45 de minute îți simți stomacul gol! E adevărat că zahărul este o sursă imediată de energie pentru corp, dar el nu are valoare nutritivă și nu ține de foame. Cel mai bine te satură mâncărurile ce conțin suficiente proteine (piept de pui sau pește la grătar, ou), dar și carbohidrați complecși (cartofi, orez brun, paste integrale, legume). Evită să mănânci dulciuri pe stomacul gol.
Citește și: Carbohidrații, buni sau răi? Află cum să faci alegeri sănătoase!
Ești stresată
Unora stresul le taie pofta de mâncare, altora, dimpotrivă, le crește apetitul. Dacă în ultima vreme ai fost stresată, ai muncit mult, te-ai confruntat cu tot felul de probleme, foamea este un simptom al stresului. Soluția este să reduci nivelul de stres.
Nu dormi suficient
Dacă te gândești mereu la mâncare, o cauză poate fi lipsa de somn. Când organismul se odihnește sub cinci ore pe noapte, scade nivelul leptinei, hormonul responsabil de sațietate, dar crește nivelul grelinei, hormonul care îi spune creierului că ți-e foame. Așadar, fă tot posibilul să-ți stabilești un orar de somn sănătos.
Te apropii de menopauză
S-a observat că multe femei se îngrașă 2-4 kilograme în menopauză. Printre cauze se numără și schimbările hormonale. Scăderea nivelului estrogenilor, de pildă, duce la creșterea apetitului. Ca să previi acest lucru, ai grijă să nu mănânci prea multe calorii.
Ai probleme hormonale
Foamea intensă, pofta de dulciuri, oboseala, schimbările de dispoziție indică o tulburare hormonală, spre exemplu o disfuncție tiroidiană sau rezistența la insulină. Dacă simți că este ceva în neregulă cu metabolismul, ar fi indicat să mergi la medic.
Citește și: Cum îți pui în mișcare metabolismul
Efectul nedorit al unor medicamente
Se știe că unele preparate farmaceutice, precum corticosteroizii, unele antidepresive, antihistaminicele, medicamentele împotriva epilepsiei sau a diabetului cresc pofta de mâncare. Dacă ai observat că te-ai îngrășat de când urmezi un anumit tratament, spune-i medicului care ți l-a prescris. Acesta poate recomanda scăderea dozei ori schimbarea preparatului.
Sursă foto: iStock