
Starea generală de slăbiciune nu are neapărat legătură cu lipsa somnului. În spatele oboselii pot sta cauze diverse, care indică o problemă de sănătate de luat în seamă. Iată câteva din posibilele explicații pentru lipsa de energie pe care o resimți în ultima vreme!
1. Disfuncții tiroidiene
Glanda în formă de fluture de la baza gâtului produce hormonii care reglează și, în același tip, influențează metabolismul, nivelul de energie și starea de spirit.
Oboseala se poate instala atât în hipertiroidie (tiroida produce hormoni în exces și organismul epuizează repede rezervele energetice), cât și în hopotiroidie (nu produce suficienți hormoni și organismul epuizează energia într-un ritm mai lent). Tulburările tiroidiene sunt mai frecvente la femei, fiind asociate cu datele genetice și modificările hormonale. Pe lângă lipsa de energie, poți resimți iritabilitate, probleme de somn sau modificări ale greutății. Lăsate netratate, problemele tiroidiene pot duce la depresie.
Ce-i de făcut. O simplă analiză de sânge specifică dezvăluie dacă oboseala ta are legătură cu tiroida.
2. Diabet
Majoritatea celor care suferă de diabet de tip II se plâng de oboseală accentuată. Motivul slăbiciunii accentuate este un nivel prea crescut ori prea scăzut de zahăr în sânge. În ambele cazuri, oboseala este rezultatul dezechilibrului glicemic și al faptului că insulina nu e utilizată de organism în mod eficient (primim energie când insulina transportă glucoza din sânge către celule, care o folosesc drept carburant). Alte simptome asociate, deloc de neglijat, sunt setea extremă, mersul frecvent la toaletă și pierderea în greutate.
Ce-i de făcut. Trebuie efectuat un test glicemic. Dacă nivelul depășește valorile normale, optează pentru carbohidrații cu eliberare lentă și adaptează tratamentul la alimentația efectivă, numai la recomandarea specialistului.
3. Anemie
Deficitul nutritiv este cea mai frecventă cauză a oboselii, afectând una din 20 de femei aflate la postmenopauză, arată statisticile. Nici cele care nu sunt încă la premenopauză nu sunt ocolite de problemă: femeile cu menstre dificile sau cu carențe vitaminoce și minerale, dar și cele însărcinate sunt predispuse des la anemie. Mai degrabă un simptom decât o boală în sine, anemia apare ca urmare a lipsei de fier, acid folic și vitamina B12, care determină modificări în structura globulelor roșii (hemoglobină). Oxigenul este transportat de la plămâni la țesuturi prin organism cu ajutorul acestor globule, dar, când cantitatea este redusă, se instalează anemia, care duce la lipsa oxigenului în organe, deci oboseală extremă.
Ce-i de făcut. Consultă medicul pentru a afla dacă ai deficit de fier sau altă problemă ce afectează hemoglobina. Deseori, tratamentul constă în administrarea de suplimente pe bază de fier și vitamina B.
4. Apnee de somn
Cei care suferă de apnee de somn se opresc din respirat în mod frecvent în timpul somnului între câteva secunde şi un minut sau chiar mai mult. Consecințele: sforăitul intermitent și scăderea nivelului de oxigen. Practic, de fiecare dată când respirația se întrerupe, creierul îți dă un impuls să o reiei. Fiindcă te trezești des în timpul nopții, nu ajungi să ai parte de un somn odihnitor, iar organismul nu are vreme să recupereze. Astfel, deși ai crede că dormi suficient, te trezești stoarsă de energie și nu dai randament pe parcusul zilei. În categoria de risc se află persoanele supraponderale și hipertensive.
Ce-i de făcut. Apneea de somn poate fi diagnosticată cu un aparat special pe care medicul ți-l recomandă să-l porți pe timpul nopții. Ca tratament, cel mai obişnuit este un aparat CPAP (din engleză, „presiune pozitivă continuă în căile aeriene“), o mască din silicon moale, de purtat pe timpul nopții pentru a menţine căile respiratorii deschise și a asigura o respiraţie normală.
5. Anxietate
Ai dormit multe ore în plus? Stările de anxietate provoacă oboseală de intensitate mai mică sau mai mare, care îți afectează ritmul cotidian. Anxietatea presupune un nivel ridicat de alertă în organism: corpul se pregătește de un atac iminent, ceea ce te secătuiește de adrenalină într-un timp relativ scurt și îți induce oboseală extremă. Totodată, stările anxioase mențin mușchii tensionați în permenență, extenuând întreg corpul. La fel cum procedează cu musculatura procedează cu creierul: anxietatea dă naștere unor gânduri stresante, care țin creierul în alertă. Consecința o reprezintă epuizarea și nevoia de a dormi continuu.
Ce-i de făcut. Ai crede că o cafea te ajută, dar s-ar putea ca simptomele să se înrăutățească. E indicat să mergi la un psihoterapeut care să te învețe să controlezi comportamentul anxios. Tot specialistul te ajută să previi oboseala cronică, ce se instalează pe măsură ce anxietatea avansează.
6. Boală celiacă
Oboseala se află printre simptomele acuzate de persoanele cu intoleranță la gluten. Un studiu arată că peste 80% din cei diagnosticați cu boală celiacă se plâng de stări de slăbiciune generală. Alături de oboseală, te poți confrunta cu tulburări de somn, chiar și insomnie, lipsă de concentrare, diaree, anemie, scădere în greutate.
Problema este că oboseala devine în multe cazuri mai invalidantă ca simptomele gastrointestinale cu care este asociată afecțiunea. Nu există remedii minune, dar unele obiceiuri bune pot atenua stările de oboseală. Pentru refacerea forțelor, încearcă să-ți organizezi bine timpul și evită să te epuizezi, trage un pui de somn când simți nevoia, fă mișcare fizică ușoară, mergi la culcare devreme.
Ce-i de făcut. O cercetare recentă arată că suplimentele cu L-carnitină, un aminoacid produs de organism, se dovedesc eficiente: ajută celulele să producă mai multă energie pentru metabolizarea grăsimilor și îmbunătățesc funcția cerebrală, contribuind la reducerea oboselii în cazul pacienților cu boală celiacă. Ia aceste suplimente doar la recomandarea medicului!
7. Lipsa vitaminei D
Intoleranța la lapte, incapacitatea sistemului digestiv de a asimila vitamina D, regimul vegetarian, tulburările renale ce fac dificilă convertirea vitaminei în forma ei activă, excesul ponderal, iată doar câteva dintre cauzele deficitului de vitamina D, o problemă tot mai frecventă în ultimii ani. Oboseala, lipsa de energie, durerile musculare, imunitatea scăzută, oscilațiile de comportament și tulburările de somn se află pe lista simptomelor acestei carențe. Oricare ar fi cauza, lipsa vitaminei D poate duce la sindromul oboselii cronice dacă nu este tratată la timp, cu atât mai mult cu cât deficitul antrenează absorbția ineficientă a calciului și a altor minerale esențiale, factor de risc pentru instalarea unor boli grave.
Ce-i de făcut. Dacă crezi că ai deficit de vitamina D, te poți edifica printr-o analiză de sânge specifică. Valorile optime sunt 50-70 ng/ml. În funcție de rezultat, medicul îți va prescrie doza optimă. Conform ultimelor date, adulților le sunt recomandate 600 UI zilnic, iar vârstnicilor, 800 UI.
Citește și:
- 5 simptome pe care o femeie nu ar trebui sa le ignore. Ce pot ascunde
- 5 lucruri obligatorii pe care să le faci după 30 de ani
- 5 cauze ale tulburarilor de memorie
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.16/21.04.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF