Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > 8 alimente picante, dar sanatoase

8 alimente picante, dar sanatoase

Piper

In Antichitate, piperul avea o valoare economica foarte mare, fiind folosit in anumite zone drept moneda de schimb. Una dintre cele mai importante calitati curative se refera la imbunatatirea digestiei.

BUN PENTRU SANATATE:

  • previne formarea gazelor intestinale;
  • este foarte bogat in antioxidanti, care lupta impotriva radicalilor liberi, prevenind aparitia cancerului;
  • incetineste inmultirea bacteriilor, mai ales a celor din tractul intestinal;
  • stimuleaza papilele gustative, implicit productia de sucuri gastrice, care favorizeaza digestia.

BUN PENTRU GASTRONOMIE: Exista patru tipuri de piper: alb, verde, rosu si negru. Piperul verde se potriveste de minune la peste si preparate din carne de vita, cel alb este bun in sosuri si salate, cel rosu are rol mai degraba decorativ, iar cel negru e de departe cel mai aromat, fiind folosit la scara larga.

ATENTIE! In perioada de alaptare, piperul din mancare trebuie redus, deoarece poate dauna calitatii laptelui.

Ceapa

Nu exista bucatarie nationala care sa nu foloseasca ceapa la justa ei valoare. Este plina de substante nutritive si are putine calorii.

BUN PENTRU SANATATE:

  • ajuta la scaderea glicemiei;
  • cromul din compozitie contribuie la normalizarea colesterolului si a trigliceridelor;
  • consumul regulat (cel putin de doua ori pe saptamana) protejeaza celulele colonului de substantele cancerigene;
  • previne arterioscleroza si infarctul miocardic;
  • are proprietati antiinflamatoare si antibacteriene;
  • consumata cruda zilnic este foarte buna pentru ten, ajutand la vindecarea acneei.

BUN PENTRU GASTRONOMIE: Cura cu vin de ceapa – umple o sticla de un litru cu 200 g de ceapa data pe razatoare, 100 g de miere, iar restul vin. Lasa la macerat zece zile, apoi strecoara. Ia cate trei linguri pe zi inainte de mese, pentru fortificarea organismului.

TRUCUL GOSPODINEI: Daca vrei sa nu-ti mai lacrimeze ochii cand tai ceapa, bag-o la frigider inainte cu o ora sau tine apa in gura in timp ce o toci.

 

Hrean

Este folosit cu precadere pentru muraturi si conserve, dar si la salatele de sfecla rosie sau pentru aromatizarea rasolului de vita. Destul de dificil de consumat din cauza iutelii, hreanul are o multime de intrebuintari terapeutice.

BUN PENTRU SANATATE:

  • descongestioneaza caile respiratorii – ia cate un varf de cutit de hrean ras;
  • calmeaza durerile provocate de reumatism si artrita, daca este aplicat sub forma de cataplasme pe zonele cu probleme;
  • are proprietati expectorante, fiind recomandat in astm si bronsita;
  • stimuleaza pofta de mancare;
  • normalizeaza tensiunea arteriala scazuta daca este consumat cu regularitate in amestec cu mierea (cate 1-2 linguri pe zi in cure de lunga durata).

TRUCUL GOSPODINEI: Ca sa tai din iuteala, amesteca hreanul ras cu miere, iaurt, morcov ras. Otetul si uleiul de masline sunt si ele recomandate pentru a calma iuteala acestuia.

ATENTIE! Persoanele care sufera de ulcer gastric si copiii sub 4 ani nu trebuie sa consume hrean proaspat.

Cuisoare

Cu gust usor iute si aroma inconfundabila, cuisoarele sunt folosite sub forma de condiment, dar si in aromaterapie si in medicina naturista.

BUN PENTRU SANATATE:

  • calmeaza senzatia de greata;
  • uleiul de cuisoare este recomandat impotriva durerilor de dinti – se toarna cateva picaturi pe un tampon de vata care se asaza la radacina dintelui bolnav;
  • pudra de cuisoare (1-2 varfuri de cutit) inghitita cu putina apa combate indigestia si alunga mirosul neplacut al gurii;
  • uleiul esential de cuisoare dezinfecteaza ranile.

TRUCURILE GOSPODINEI: Te chinuie un sughit? Pune o picatura de ulei de cuisoare si trei de apa intr-o lingurita si inghite amestecul. Pentru o aroma deosebita, inlocuieste scortisoara cu cuisoare, atunci cand prepari compoturile de fructe.

ATENTIE! Uleiul de cuisoare poate provoca arsuri daca este folosit pentru masaj sau tamponari. Tocmai de aceea, e bine sa-l diluezi cu putina apa inainte de administrare.

 

Ardei iute

Substanta care-l face iute si ii da valoare terapeutica se gaseste in nervurile lui. E de ajuns sa le indepartezi cu tot cu seminte pentru a-l consuma fara probleme.

BUN PENTRU SANATATE:

  • stimuleaza metabolismul si arderile;
  • datorita continutului ridicat de vitamina A si C, intareste rezistenta vaselor de sange;
  • normalizeaza tensiunea arteriala;
  • este un bun antiinflamator – unguentul pe baza de ardei iute este bun pentru calmarea durerilor de articulatii si pentru stimularea circulatiei periferice. Ai grija insa: maseaza pielea usor, daca vrei sa nu provoci arsuri superficiale sau iritatii!
  • creste imunitatea;
  • ajuta la arderea rapida a grasimilor si, in acest fel, la scaderea in greutate.

TRUCUL GOSPODINEI: Un dressing delicios pentru salate se pregateste din iaurt, ardei iute tocat marunt si putina sare.

PARADOX: Desi nerecomandat in cantitati mari celor care sufera de afectiuni digestive, despre ardeiul iute se spune ca ar ajuta la distrugerea bacteriei vinovate de aparitia ulcerului digestiv.

Mustar

Este cunoscut mai ales datorita pastei care se face din boabele lui. Dar medicina naturista foloseste semintele lui intr-o multime de afectiuni.

BUN PENTRU SANATATE:

  • trateaza constipatia – trebuie sa iei 1-2 linguri cu seminte dimineata, pe stomacul gol;
  • stimuleaza apetitul;
  • are proprietati revulsive – daca te chinuie reumatismul sau artrita, pune pe zonele dureroase cataplasme cu pasta sau faina de mustar amestecata cu putina apa;
  • calmeaza durerile de cap si de gat, daca este folosit sub forma de cataplasme;
  • stimuleaza metabolismul si arderile;
  • trateaza sinuzita – pune la macerat o lingura cu seminte de mustar in 30 ml ulei de floarea-soarelui timp doua saptamani, apoi maseaza fruntea cu acest preparat.

TRUCUL GOSPODINEI: Adauga o lingurita cu seminte de mustar in salate, mai ales in cele de cartofi, dar si in orez sau peste carnea fripta. Pentru un plus de savoare, prajeste-le timp de 1-2 minute intr-o tigaie de teflon.

Ghimbir

Mai putin cunoscut in Romania, ghimbirul e folosit cu precadere in gastronomia orientala, dar si pentru a preveni raul de miscare, daca este administrat sub forma de capsule.

BUN PENTRU SANATATE:

  • are efect antitumoral – un studiu american releva ca distruge in mare masura celulele canceroase ovariene, daca este consumat regulat;
  • previne si calmeaza greata provocata de miscare;
  • are proprietati afrodiziace;
  • cataplasmele cu ghimbir ras calmeaza durerile de dinti, daca le pui la radacina dintelui cu probleme;
  • are proprietati antispastice, calmand crampele intestinale;
  • stimuleaza sistemul imunitar.

BUN PENTRU GASTRONOMIE: La mare moda sunt bauturile din ghimbir, dar si dulciurile aromatizate cu el. Vrei un chec special? Nu trebuie decat sa razi putin radacina de ghimbir in compozitie si te vei bucura de o aroma inconfundabila.

ATENTIE! Persoanele suferinde de ulcer sau de sindrom de colon iritabil n-ar trebui sa consume cantitati prea mari de ghimbir proaspat, deoarece poate provoca iritatii intestinale.

Usturoi

Una dintre cele mai apreciate legume din lume, usturoiul este plin de proprietati medicinale, cea mai importanta fiind efectul hipoglicemiant dovedit.

BUN PENTRU SANATATE:

  • scade nivelul colesterolului si al trigliceridelor;
  • amelioreaza circulatia sangvina periferica;
  • creste capacitatea organismului de a se proteja impotriva infectiilor;
  • este un bun vasodilatator al arterelor si capilarelor, ducand la normalizarea tensiunii arteriale;
  • previne insomnia – 2-3 catei de usturoi consumati seara, inainte de culcare, au rol calmant;
  • elimina parazitii intestinali, mai ales in cazul copiilor.

TRUCUL GOSPODINEI: Daca vrei sa nu-ti creeze vreo indigestie, scufunda usturoiul curatat, pret de cateva secunde, in apa clocotita, sau amesteca pasta de usturoi cu putin iaurt sau cu 2-3 lingurite de zeama de lamaie sau otet. In plus, opteaza pentru mujdeiul traditional, diluat cu apa.


Lasă un răspuns

Sus