Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Cei nouă dușmani ignorați ai siluetei

Cei nouă dușmani ignorați ai siluetei

Visezi să slăbeşti fără să urmezi o dietă drastică? Da, s-ar părea că e posibil. Şi e mult mai uşor decât crezi. Nu-ţi rămâne decât să descoperi „sabotorii“ şi să-i elimini. Din cap, nu din farfurie!

Învinuiţi de luatul în greutate sunt ba factorul ereditar, ba hormonii ori sedentarismul, ba surplusul de alimente. Dar printre vinovaţi poate fi inclusă şi propria atitudine faţă de alimentaţie. Aşa susţin psihologii. Şi ne atrag atenţia că îngrăşatul poate fi urmarea reacţiei de apărare a organismului în faţa nemulţumirilor şi trăirilor negative de tot felul.

1 Frica

Ţi-e teamă să nu divorţezi, să nu rămâi fără loc de muncă, să nu te îmbolnăveşti. Pentru a se apăra de o perspectivă atât de înspăimântătoare, organismul îşi creează o barieră de protecţie, înconjurându-se de un strat de grăsime. Deh, o rezervă pentru vremuri mai grele! Este unul din cele mai frecvente motive psihologice ale îngrăşatului. Şi imediat ce ai luat câteva kilograme în plus, apare o nouă temere: că nu vei reuşi să scapi de ele! Ceea ce, în ciuda eforturilor depuse, e foarte posibil să se întâmple.

2 Lipsa de afecţiune

Când ai stomacul plin până la refuz, alte necesităţi trec pe planul secund. Pur şi simplu nu te mai gândeşti la ele. S-ar părea că e chiar „trucul“ la care recurg – desigur, fără să-şi dea seama – cei lipsiţi de afecţiune. Nefiind în stare să faci diferenţa între apetit şi lăcomie, devii cu uşurinţă sclavul stomacului. O asemenea dependenţă de hrană se poate instala chiar din fragedă copilărie, în urma strădaniei părinţilor de a satisface nevoia de afecţiune a copilului mai degrabă printr-un răsfăţ culinar decât prin mângâieri, prin a sta de vorbă cu el, prin a petrece cât mai mult timp împreună cu el. Aşa se face că mâncarea începe să ţină locul contactului cu cei dragi. S-a constatat că, la maturitate, asemenea indivizi comunică mai uşor cu cei din jur când sunt sătui.

Mâncarea ca antidepresiv

Când obişnuieşti să mănânci pe fond nervos, ceea ce înseamnă mai mult ca de obicei, surplusul de hrană se transformă în cel mai bun medicament în lupta cu nemulţumirile. Preferate în asemenea situaţii sunt în special dulciurile şi alimentele crocante, foarte bogate în grăsimi, la care se recurge ca la un antidepresiv. Ce-i drept, e posibil să conducă pe moment la impresia de liniştire şi împăcare, însă duc în acelaşi timp la depunerea grăsimilor. Pe termen lung!

4 Mâncatul pe fugă

Ţi se întâmplă să fii nevoită să mănânci în grabă, fie în oraş, fie la locul de muncă ori acasă. Când mănânci pe fugă, organismul primeşte altfel hrana decât atunci când te aşezi la masă şi o savurezi în tihnă. Un asemenea obicei împiedică corecta asimilare a nutrienţilor din hrană, facilitează instalarea deficitului de vitamine şi minerale. Dar, atenţie, nu şi de calorii!

5 Autosugestia

„Ia te uită ce m-am rotunjit!“, îţi spui mereu privindu-te în oglindă. Subconştientul receptează o asemenea afirmaţie ca pe o apreciere pozitivă, ca o încurajare. Cu alte cuvinte, te autosugestionezi să fii rotunjoară. Mai indicat ar fi să-ţi repeţi cât mai des greutatea la care vrei să ajungi. Cu o condiţie: cu convingerea că ai şi atins scopul!

Privire sumbră asupra realităţii

Psihologii americani au ajuns la concluzia că nemulţumirea generată de o privire sumbră asupra realităţii duce la lăcomie, la accese necontrolate de foame. Iată şi sfatul lor: obişnuieşte-te ca, înainte de a da curs ispitei de a mânca, să te întrebi mai întâi dacă într-adevăr ţi-e foame. În acest fel, e foarte posibil să reduci semnificativ cantitatea de hrană pe care, altfel, ai fi tentată s-o consumi, iar asta, cu siguranţă, va influenţa şi acul cântarului.

Obsesia slăbitului

Cu cât eşti mai preocupată de ideea de a slăbi cu orice preţ, cu atât scapi mai greu de kilogramele de prisos, nu-i aşa? Cum altfel? Acceptă-te aşa cum eşti, nu opune atâta rezistenţă surplusului de greutate şi vei vedea cum organismul îşi va regla singur greutatea.

Nesatisfacerea dorinţelor

Organismul are tendinţa de a compensa lipsa trăirilor emoţionale printr-o hrană suplimentară. Te-ai surprins că, deşi ai grijă ce şi cât mănânci, nu te poţi abţine să te tot răsfeţi cu ciocolată sau prăjituri? Psihoterapeuţii ce s-au confruntat cu asemenea cazuri, conducându-se parcă după zicala „cui pe cui se scoate“, le-au recomandat doamnelor care ziua ţineau un regim drastic, iar noaptea devorau cu nesaţ prăjituri, să mănânce un tort întreg. Savurându-l, respectivele doamne
şi-au pierdut interesul pentru dulciuri – fructul oprit –, apoi au început să slăbească.

9 Nopţile pierdute

Cu cât dormi mai puţin, cu atât iei mai mult în greutate. Asta, întrucât oboseala instalată din cauza lipsei de somn reduce capacitatea organismului de a procesa carbohidraţii, iar acest lucru încetineşte metabolismul. Aşadar, evită nopţile nedormite şi culcă-te la ore rezonabile, pentru a-i asigura organismului odihna de care are atâta nevoie!

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.24/19.06.2014.

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns