Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > A fi mamă e un miracol, uneori. Infertilitatea, pusă la zid

A fi mamă e un miracol, uneori. Infertilitatea, pusă la zid

Sarcina este ceva natural, dar în esență e o minune. Mulți factori trebuie să conveargă în același sens, la momentul potrivit, pentru ca o nouă viață apară. Unu din șase cupluri din toată lumea este infertil. O soluție pentru această problemă mondială este fertilizarea in vitro.

Speranță, teamă, deziluzie. Sunt sentimentele pe care multe cupluri le încearcă aproape lună de lună. Pentru ele minunea nu apare. Timpul trece, șansele scad, iar depresia ia locul speranței. Uneori verdictul ,,infertilitate“ e greu de dus. Oricine s-a luptat cu infertilitatea a auzit de FIV.

La noi, există un program național de fertilizare in vitro care asigură doar o procedură, iar condițiile sunt pentru multe cupluri limitative – cum ar fi vârsta mamei între 24 și 40 de ani, indexul de masă corporală între 20 și 25, iar rezerva ovariană AMH > 1,1 ng/ml. Din fericire, nu este totul pierdut, există clinici în țară și străinătate foarte bine dotate, care au o rată mare de succes. Dacă îți dorești un copil și singura soluție este FIV, iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre această procedură.

Diferența dintre inseminare și fertilizare

În timp ce inseminarea presupune introducerea spermei în uter pentru o concepție naturală, FIV combină ovulele și sperma în laborator. Odată ce embrionii se formează, ei sunt plasați în uter.

Infertilitatea are și alte soluții

FIV nu este primul pas. Unele probleme pot fi tratate ușor, cu doar câteva pastile, alteori este nevoie de o intervenție chirurgicală nu foarte complicată (laparoscopică), apoi sarcina se poate obține pe cale naturală.

Vârsta contează

Cu cât ești mai tânără, ovocitele sunt mai bune și șansele unei sarcini cresc. Femeile sub 35 de ani au 50% șanse de succes, iar până la 40 ani, rata de succes ajunge la 16%.

Procesul de fertilizare durează

În medie, un ciclu de fertilizare durează între 10 și 14 zile, de la faza de stimulare ovulatorie la recoltarea ovulelor, crearea embrionilor și implantarea lor.

FIV nu este ieftină

Dacă nu obții o fertilizare prin programul național de fertilizare in vitro, în funcție de problemele cuplului, prețul poate fi cuprins între 2.500 și 3.500 de euro.

Acupunctura poate ajuta

Unele studii au arătat că acupunctura poate îmbunătăți rata de succes a FIV.

Ai nevoie de odihnă

Cercetările au arătat că un somn de 7-8 ore pe noapte crește reușita FIV. Prea puține ore dormite pe noapte reduc fertilizarea cu zece procente. Prin urmare, odihna este extrem de importantă.

În 1978, în Anglia s-a născut primul copil conceput în afara pântecului mamei, prin FIV.

Tratamentul hormonal

Stimularea ovariană este importantă pentru recoltarea de ovule. În mod normal, se produce un singur ovul la fiecare ciclu menstrual, dar, ca procedura să reușească, este nevoie de mai multe ovule, obținute prin stimulare ovariană, un tratament cu hormoni. Acestea trebuie extrase înainte de a ieși din foliculii ovarieni. Dacă sunt extrase prea repede sau prea târziu, dezvoltarea lor va fi afectată. Ai nevoie de analize de sânge și ecografie pentru a se urmări stadiul de dezvoltare a ovulelor.

Colectarea materialului genetic

Ovulele se extrag cu un ac gol în interior, iar procedura durează de la 30 de minute la o oră. Sperma va fi și ea donată în aceeași zi. Ovulul și sperma sunt aduse laolaltă. Însămânțarea se face natural, dar în afara corpului. Din ele se obțin embrionii, iar implantarea se va face într-a cincea zi, când ajung la stadiul de blastocit (embrion cu mai multe celule). Numai când spermatozoizii sunt prea lenți sau membrana ovulului e prea dură, iar fertilizarea nu reușește în mod natural spermatozoidul se va injecta în ovul.

De câți embrioni este nevoie

Pentru a mări șansele de sarcină, se recomandă transferul a 3-4 embrioni. Asta nu înseamnă neapărat o sarcină multiplă – de cele mai multe ori, rămâne unul singur. Probabilitatea unei sarcini gemelare este de 10%.

Testul de sarcină

După aproximativ două săptămâni de la transferul de embrioni, se face testul de sarcină.

Conservarea embrionilor

Embrionii neutilizați la prima încercare FIV se pot congela pentru o fertilizare ulterioară. Asta poate însemna o economie.

De evitat

În timpul tratamentul FIV, trebuie să se evite fumatul și consumul de cofeină și alcool. Chiar și unele medicamente dăunează embrionilor și pot provoca avorturi spontane. Însă raporturile sexuale nu sunt interzise.

Pașii unei FIV

  1. Se începe stimularea ovulatorie din prima zi a ciclului menstrual.
  2. Puncția, extragerea ovulelor, se face când ovulele ajung la maturitate și se realizează prin ghidaj ecografic. Operația se efectuează sub anestezie, iar pacienta simte doar un mic disconfort abdominal ulterior. Este indicat ca, înainte cu o seară de procedură, să nu mănânci nimic după ora 22, pentru a nu avea stare de greață din pricina anesteziei.
  3. După puncție, ți se comunică numărul ovulelor viabile, iar după donarea spermei, începe procesul de fertilizare.
  4. Poți pleca în aceeași zi acasă, însoțită. Primești medicația pentru următoarele zile.
  5. În zilele următoare, ți se spune câți embrioni au rezultat în urma fecundării și câți au supraviețuit.
  6. După cinci zile, când embrionii ajung la stadiul de blastocit, se implantează. Procedura este nedureroasă și nu necesită niciun fel de pregătire specială. După 20 de minute, poți pleca acasă.
  7. 48 de ore nu este indicat să faci efort fizic mare, să mergi mult pe jos, să urci scări sau să ridici greutăți.
  8. La 14 zile de la embriotransfer, se face analiza de sânge BHcg, care arată dacă a apărut sau nu sarcina.
  9. De regulă, după vestea cea mare, se recomandă tratamentul de susținere hormonală a sarcinii.

Principalele cauze ale infertilității

Infertilitatea este mai frecventă decât crezi și, de multe ori, infertilitatea masculină e cea care împiedică apariția sarcinii, deși cele mai multe femei se consideră din start vinovate. L-am rugat pe medicul Andreas Vythoulkas, specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, să ne spună care sunt principalele cauze ale infertilității.

La femei, sunt problemele trompelor uterine (din diverse motive, acestea se înfundă sau se poate acumula lichid în ele, caz în care vorbim despre hidrosalpinx), endometrioza (migrarea țesutului care căptușește uterul către alte organe, cel mai frecvent ovare și în afara uterului), probleme hormonale și endocrine (un profil hormonal complet ne poate spune clar dacă există sau nu astfel de probleme) și, nu în ultimul rând, vârsta. Cu cât aceasta este mai înaintată, cu atât este mai probabil să apară problemele cauzate de materialul genetic al femeii, care, odată depășit pragul vârstei de 35 de ani, este tot mai probabil să provoace neplăceri. Fie sarcina este obținută mai greu și se înmulțesc avorturile spontane, fie nu se mai poate obține sarcină pe cale naturală.

Sigur că și rata de succes a unei FIV depinde de vârsta femeii: cu cât femeia este mai tânără, cu atât șansele de reușită cresc, chiar și în cazul acestei proceduri. Din același motiv: cu cât ovocitele (materialul genetic al femeii) sunt de o calitate mai bună, cu atât cresc șansele și la fecundarea in vitro, dar și la implantarea ulterioară, când are loc embriotransferul. În ceea ce îi privește pe bărbați, problemele acestora de fertilitate țin de mobilitatea și numărul spermatozoizilor, lucru care poate fi măsurat cu ajutorul unei spermograme.

Dacă la majoritatea clinicilor din lume rata de succes a procedurii FIV este de 30-40%, la Clinica Genesis din Atena ea este peste 59,2%. Laboratorul cu echipamente de ultimă generație și embriologii specialiști fac ca minunea să prindă viață. Se fac teste genetice și numai embrionii fără defecte genetice sunt implantați. Clinica s-a deschis în 2004, iar în acest an doctorul Konstantinos I. Pantos și-a sărbătorit cei 40.000 de copii ,,născuți“ în laboratorul său. El personal are opt copii, toți pe cale naturală, dar îi iubește pe toți cei pe care a reușit să-i aducă pe lume. La clinică se fac 700 de fertilizări pe lună.

De doi ani, 1.600 de cupluri de români au ajuns la Atena. Există posibilitatea spitalizării fără niciun alt cost suplimentar, iar atunci când rezervele nu sunt suficiente, clinica pune la dispoziția cuplurilor câteva apartamente într-o vilă, pe care o închiriază la prețuri modice. Nici limba nu este o barieră: Laura Păun, o româncă stabilită în Grecia de 20 de ani, a fost angajată special pentru a intermedia dialogul dintre medici și pacienți. Laura este psiholog și are o fetiță tot datorită FIV, așa că înțelege foarte bine toate emoțiile pe care le au cei care ajung aici. Suferă alături de ei, dar de cele mai multe ori le dă vestea cea mare, cu lacrimi în ochi, trăind bucuria reușitei ca pe a ei înseși.

Doar o inimioară

Andrei, copia fidelă la masculin a frumoasei prezentatoare de la Realitatea Eli Roman, a venit pe lume a doua zi după aniversarea ei.

Până la marea întâlnire, povestea a fost lungă, cu eforturi, eșecuri și speranțe. Eli este o femeie pe cât de frumoasă, pe atât de pozitivă și bătăioasă. Și-a dorit un bebe și l-a avut. Nu a fost o sarcină naturală, însă a fost atât de dorită, încât nu putea să nu apară cumva. A fost să fie prin FIV.

Ani de încercări

,,După 30 de ani, am zis că e timpul să avem un copil. E drept că nici până atunci nu s-a întâmplat să rămân însărcinată, așa că am mers la medic pentru controale uzuale și n-au descoperit nimic. Ne-au spus că sigur suntem stresați, amândoi fiind jurnaliști, iar atunci când ne vom relaxa, bebe va veni. După câțiva ani, când am văzut că nu se întâmplă nimic, aveam deja 35 de ani, am cerut o recomandare. Era un doctor tânăr, pozitiv, care mi-a dat încredere.“

Prima încercare

Au luat-o pas cu pas, au făcut mai întâi o inseminare, dar fără succes. Timpul trecea și nu în favoarea lor, așa că s-au gândit la FIV. Au mers la Clinica Genesis din Atena pentru că acolo există un laborator specializat și auziseră rata de succes este foarte mare. A început tratamentul cu hormoni pentru pregătirea organismului, iar în noiembrie 2014, când erau alegerile prezidențiale, au plecat să facă fertilizarea. În decembrie, Eli era însărcinată, dar, după trei săptămâni, sarcina s-a oprit din evoluție. ,,N-a fost chiar un șoc, n-a fost să fie din prima, e clar că trebuia să mai încercăm. Eram deja pusă în gardă poate exista și un eșec.“ Rămăsese însărcinată și acesta era un lucru bun.

A doua oară a fost cu noroc

Niște polipi care au apărut în uter nu i-au permis sarcinii să evolueze. ,,Am făcut o intervenție chirurgicală pentru eliminarea acestora, iar pe 8 martie am mers la clinică pentru o nouă fertilizare. Trei embrioni implantați, dar a fost să fie doar o singură inimioară. Am simțit că de data asta totul va fi bine. După primul trimestru, când medicul mi-a oprit medicamentația, șase luni am dus-o într-o fericire.“

Cadou de ziua mea

Chiar de ziua ei, pe 9 noiembrie, la ora 12, i s-a rupt apa. După ce petrecerea s-a încheiat, a venit și cadoul cel mare. ,,Nu aveam dilatație și a trebuit să aștept. Am fost în travaliu 17 ore. Nu pot să plâng, durerile au fost suportabile. Micuțul nu era hotărât. Până la urmă, cezariana a fost soluția. Eu aș fi vrut calea naturală, dar nu a fost să fie. Recuperarea e mai grea, nu știu de ce mămicile vor cezariană. Am făcut epidurală, am stat de vorbă cu medicul toată operația, am ascultat muzică și… l-am văzut din prima clipă pe Andrei! Mi s-a părut cel mai frumos bebe din lume.“

Dar divin

Andreea a încercat 7 ani să rămână însărcinată, fără niciun rezultat. Doar FIV a făcut minunea posibilă. Acum este pe ultima sută de metri și abia așteaptă să-și întâlnească fetița.

O graviduță tânără, plină de viață își poartă cu mândrie burtica de aproape 38 de săptămâni. N-ai zice că are deja 38 de ani. Totuși, faptul că pare mult mai tânără nu are nicio importanță când vine vorba de concepție. Stocul de ovule este cel care îți spune cât timp mai lași natura să lucreze.

Analize peste analize

Toate erau bune, dar sarcina nu apărea. Avea deja 37 ani și nu rămăsese niciodată însărcinată, în ciuda eforturilor. ,,Am făcut diverse tratamente hormonale și era destul de frustrant să aștepți și să nu se întâmple nimic. Nu m-am încadrat în condițiile Programului Național de Fertilizare din pricina rezervei ovariene scăzute, dar am mers la o clinică privată și am avut o încercare nereușită de fertilizare. Am căutat pe internet și am găsit un alt doctor specializat în infertilitate, care făcea fertilizarea în Grecia. Am mai încercat o dată, nu aveam nimic de pierdut. Nu s-a grăbit să-mi propună fertilizarea, dar, în cele din urmă, s-a dovedit a fi ultima soluție – vârsta era înaintată (37 de ani) și rezerva ovariană se diminua de la o lună la alta.“

A venit o fetiță

Ovulele au fost strânse în două tranșe, dar fertilizarea a reușit din prima. ,,Cu o zi înainte de ziua mea, am aflat că sunt însărcinată. Au fost trei embrioni, însă la prima ecografie s-a auzit o singură bătaie. Mi-aș fi dorit gemeni. Oricum, mai vreau un copil. Am înțeles că după fertilizare poți rămâne însărcinată mai ușor, dar nu sunt atât de optimistă, voi încerca o nouă fertilizare. Dacă erau doi din prima, ar fi fost minunat.“

O sarcină de vis

Micuța este extrem de activă în burta mamei. De când a mișcat prima dată, este într-o continuă agitație. E modul ei de a comunica. Sarcina a fost foarte ușoară pentru Andreea, cu pofte, dar aproape că n-a simțit că este însărcinată. A fost nevoie de suplimente și de un tratament hormonal pe toată perioada sarcinii. Mai greu a fost la început, cu injecțiile pe care a trebuit să le facă în burtă în fiecare zi, dar, cu timpul, a reușit să și le facă singură, iar acum au intrat în ritualul ei zilnic. A luat în greutate doar 15 kg, deși micuța are deja 3,300 kg. O graviduță model! ,,O va chema Sofia Maria. Dintotdeauna mi-a plăcut numele de Sofia, iar Maria, pentru că am citit că înseamnă «dar divin», iar ea chiar asta este pentru mine. Nu mai speram să se întâmple.“

5 proceduri FIV

După 17 ani, Adriana poate să-și strângă în brațe copilul mult dorit. Au fost multe eșecuri, dar ele n-au descurajat-o, ci dimpotrivă.

Și-au dorit copii încă de la începutul căsătoriei. Două sarcini oprite din evoluție au fost un semnal de alarmă. Ceva se întâmpla. Au fost la mulți medici. Avea 27 de ani când a aflat că poate avea copii doar prin FIV. ,,Am simțit că se prăbușește cerul pe mine. Nu știam nimic despre această procedură, dar în decursul anilor am devenit expertă. Au urmat câțiva ani de încercări, patru proceduri FIV fără succes. Embrionii nu erau de calitate și, automat, nu se prindeau. Șansele erau de numai 10%.“ Soțul și părinții n-au mai fost de acord să încerce. Era prea mult pentru Adriana. Intensitatea stărilor creștea de la o încercare la alta. Eșecul o vlăguia de fiecare dată. Dar ceea ce nu știau ei era că înăuntrul său ardea flacăra unei păsări phoenix. ,,Sunt o fire încăpățânată și nu mă las până nu obțin ce vreau, așa că i-am convins să mai încercăm o dată. Când am ajuns la medic, pe holul de așteptare erau numai gravide și m-am gândit că nu am cum să nu fiu și eu așa!“

Colectarea de ovule

A ales calea naturală de strângere a ovulelor. Au fost colectate lună de lună, iar cei zece embrioni au fost congelați pe măsură ce erau obținuți. După decongelare, au rămas șase, iar în final, în ultima zi, doar doi. ,,Mi-a rămas în minte ziua embriotransferului. Mai aveam doar doi embrioni și asistenta, Laura, a mers să vadă cum sunt. În clipa când ne-a spus că unul este bun, s-a oprit lumea. Nu cred că mai respiram, la gândul că avem doar unul bun, nici măcar foarte bun. Așteptam să spună și celălalt e mai puțin bun, însă surpriză: al doilea era fantastic! Embriologul a zis că de mult n-a mai văzut un embrion așa de frumos și că nu are cum să nu se prindă. Așa că am intrat în sală plină de speranță, chiar euforică.“

Cu bune și rele

A avut o sarcină fără dureri sau probleme grave. Primele patru luni au fost complicate, cu stări de greață și vomă. Dar sfârșitul tratamentului a pus punct acestei perioade și totul a decurs bine. ,,Mergeam des la control, iar la cinci luni, colul era scurt. Atunci, deși nu era grav, medicul a vrut să nu riscăm nimic și mi-a recomandat să intru în concediu. Am fost calmă și liniștită restul sarcinii.“ Soțul și familia erau lângă ea și îi ofereau ajutor și confort.

Prima întâlnire

„Soțul meu a intrat în sala de operație și a fost cel care a văzut primul fetița, pe Erika Maria. Îmi amintesc că-l întrebam cu cine seamănă. Când mi-au adus-o, mi s-a părut cel mai frumos copil, nu îmi venea să cred că este a mea, că este cea din burtică, totul era un vis. Acum, după două luni, nu îmi mai pot imagina viața fără ea. Este minunea noastră de la Dumnezeu.“

Citește și:

Mituri despre fertilitate

Cum sa-ti protejezi fertilitatea

Un copil? Nu acum! La ce metode contraceptive apelezi

Articol preluat din ediția de septembrie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Luminița Tăbăran

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns