Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Adevărat sau fals despre ciocolată

Adevărat sau fals despre ciocolată

Unii susţin că delicioasa ciocolată e dăunătoare, alţii că-i binefăcătoare. Cui să-i dai crezare? Şi unora, şi altora. Un consum moderat înlătură dilema.

Mult îndrăgita ciocolată a fost multă vreme (şi este încă) învinovăţită de diverse urmări nedorite. Din fericire, multe mituri au fost demontate. Un consum moderat de ciocolată nu poate fi învinovăţit nici de îngrăşat, nici de apariţia coşurilor, nici de afecţiuni de tot felul puse pe seama ei. În plus, s-ar părea că are şi efecte binefăcătoare. Cu o condiţie însă: nu oricât şi nu oricare.

1 Favorizează apariţia coşurilor

Parţial adevărat. E cel mai răspândit mit despre ciocolată. Când apare în adolescenţă, vina e dată pe pubertate şi jocul hormonal ce-o caracterizează. Nu aceeaşi este cauza în situația celor care se confruntă cu o astfel de neplăcere la vârsta maturităţii! Una dintre ele, asupra căreia ne atrag atenţia nutriţioniştii (în cazul celor dintâi agravează problema, iar în al celorlalţi îi înlesnește apariţia), o constituie alimentele  frecvent consumate, mai exact acelea care măresc nivelul insulinei din sânge, întrucât duc şi la creşterea producţiei de sebum. Printre ele se numără inclusiv ciocolata cu conţinut ridicat de zahăr.

2 Îngraşă

Parţial adevărat. Îngraşă doar dacă nu-ţi poţi stăvili pofta de dulce și te răsfeți frecvent cu ciocolată. Albă sau neagră, 100 g de ciocolată îţi oferă cam 500 de calorii. Un consum moderat însă nu favorizează excesul ponderal şi nici obezitatea. Ci, dimpotrivă, potrivit unor studii, o ciocolată caldă, dar nu prea dulce băută înainte de masă poate domoli pofta de mâncare şi chiar accelera metabolismul. Altfel spus, te poate ajuta să slăbeşti.

3 Sursă de energie

Adevărat. Partea de energie cea mai mare o primim de la alimente. Printre acestea se numără inclusiv îndrăgita ciocolată, care este bogată în grăsimi şi zahăr, principalii furnizori de energie pentru organism. Apoi, magneziul şi potasiul pe care le conţine contribuie la optima funcţionare a muşchilor şi a sistemului nervos. Este și motivul pentru care copiilor le este indicată ciocolata, mai ales celor care fac multă mişcare.

4 Provoacă formarea cariilor

Fals. Dacă e vorba de ciocolata neagră. Doar aceasta, contrar a ce s-a crezut mult timp despre ciocolată, are darul de a preveni formarea cariilor, datorită taninurilor pe care le conţine, ce împiedică înmulţirea bacteriilor din cavitatea bucală. În plus, conţine fluor şi fosfaţi, substanţe care cresc rezistenţa smalţului în faţa agresiunii acizilor.

5 Bună pentru inimă

Adevărat. Cardiologii sunt de părere că polifenolii pe care îi conţin boabele de cacao au influenţă benefică asupra aparatului cardiovascular. Asta, întrucât s-ar părea că intensifică fluxul sangvin, reducând astfel solicitarea inimii. Sunt şi dintre cei care consideră că influenţă benefică are ciocolata şi asupra sistemului imunitar. Pentru a te bucura de astfel de efecte ale ciocolatei, adică să-ţi protejezi inima de boli, va trebui să dai preferinţă sortimentelor de foarte bună calitate şi s-o consumi în cantităţi mici.

6 Nu are nicio valoare nutritivă

Fals. Pe lângă grăsimi şi zahăr, ciocolata conţine vitaminele A, B1, B2, C, E, precum şi fier, calciu, potasiu şi fosfor. În unele sortimente, cantitatea de vitamine este chiar mai mare decât cea dintr-un măr, un pahar cu iaurt sau o bucată de brânză.

7 Conţine multă cofeină

Fals. O tabletă de ciocolată conţine 30 mg de cofeină, în timp ce o ceaşcă de cafea are 180.  În general, în preparatele pe bază de cacao predomină teobromina, cu o putere de stimulare mult mai redusă decât cofeina.

Neagră, albă sau cu lapte

Au, ce-i drept, cam aceeaşi valoare energetică, dar diferă mult prin grăsimi (cu cât are mai multă cacao, cu atât este mai bogată în grăsimi) şi zahăr. Ce alegi?

Ciocolată neagră. E cea mai bună, adică sănătoasă, mai ales când conţinutul de cacao este de cel puţin 50%. În plus, este bogată în magneziu, un aliat preţios împotriva bolilor de inimă.

Ciocolată cu lapte. Conţine mult mai puţină cacao, deci e mai săracă în grăsimi, dar mult mai mult zahăr, plus lapte praf.

Ciocolată albă. De fapt, nici nu prea e ciocolată, de vreme ce la prepararea ei nu se foloseşte deloc cacao, ingredientul de bază al acestei delicatese, care îi conferă culoarea maronie, ci un amestec de unt de cacao, lapte praf, foarte mult zahăr şi, eventual, un pic de vanilie pentru aromă. Nu uita: este cea mai bogată în grăsimi!

# Răsfăţ zilnic

Câtă ciocolată poţi mânca? Dacă optezi pentru cea neagră, te poţi răsfăţa în fiecare zi cu câte 2-3 pătrăţele, fără a avea motive de îngrijorare.

# Şi gustoasă, şi sănătoasă? Da, întotdeauna gustoasă. Când se vorbeşte de beneficiile ciocolatei, se face referire la cea neagră cu minimum 50% cacao.

Indicii că ciocolata este de calitate

# Se topeşte când o ţii în mână, punctul de topire al untului de cacao fiind mai mic decât temperatura acesteia;

# Când o rupi, scoate un sunet puternic: cu cât este mai strident, cu atât mai multă cacao are.

 

Citește și:

 

 

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr30/28.07.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns