Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Adevărat și fals despre cancer

Adevărat și fals despre cancer

cancer

Hrana nesănătoasă, alcoolul şi fumatul cresc cu 70% riscul de cancer.

De la deodorant până la telefonul mobil, multe riscuri mai mici sau mai mari la care ne expunem zi de zi sunt considerate vinovate de apariţia cancerului.

Unele sunt în realitate total inofensive, în timp ce altele de care chiar am face bine să ne ferim, precum dieta nesănătoasă ori consumul de alcool, ne par banale şi trec neobservate. Pe de altă parte, nu de puţine ori se întâmplă ca unele persoane să aibă un stil de viaţă exemplar şi totuşi să nu fie cruţate de diagnosticul înfiorător – nefumători cu cancer pulmonar, nebăutori cu ciroză, vegetarieni cu cancer de colon şi lista nu se oprește aici. Despre cauzele şi ascunzişurile acestei maladii vorbim în continuare.

Obezitatea, duşmanul nr. 1 – ADEVĂRAT

Persoanele supraponderale şi mai ales cele obeze au un risc crescut de boli de tot felul, de la afecţiuni ale inimii până la diverse tipuri de cancer, cum ar fi cel de sân, de colon sau chiar de piele. Talia care depăşeşte 80 cm în diametru dublează riscul de cancer la femei.

Dacă părinţii sau fraţii au avut cancer, vei avea sigur şi tu – FALS

E drept, dacă una sau mai multe rude de gradul întâi au avut cancer, riscurile cresc şi nu trebuie neglijată monitorizarea, ca orice anomalie să fie depistată în stadiu incipient şi să poată fi tratată. Chiar şi aşa, numai 10% din cancere au un factor ereditar, în special cel de colon, gastric, dar şi de sân (cauzat de genele BRCA1 şi BRCA2). O mare influenţă asupra prevenţiei o are stilul de viaţă. Chiar dacă tatăl tău a murit din cauza cancerului pulmonar, asta nu înseamnă că te vei îmbolnăvi, mai ales dacă mănânci sănătos, faci sport, nu fumezi şi nu lucrezi în mediu poluat.

Deodorantul cauzează cancer – FALS

Deşi multă lume se fereşte de deodorantele care au ca ingredient aluminiul, nu s-a dovedit că folosirea acestora ar influenţa în vreun fel riscul unei persoane de a face cancer. Teoretic, substanţele cancerigene din antiperspirante sunt absorbite prin pori (mai ales dacă pielea este proaspăt epilată) şi sunt depozitate în nodulii limfatici, crescând riscul de cancer. Nu există dovezi în acest sens, dar specialiştii recomandă să nu aplicăm deodorante cu săruri de aluminiu dacă avem răni sau iritaţii provocate de lama de ras.

Dacă eşti stresat, faci cancer – FALS

Mulţi pacienţi bolnavi de cancer sunt convinşi că s-au îmmbolnăvit din cauza stresului, însă acest lucru n-a fost confirmat de studii, dat fiind că multe persoane au trecut de-a lungul vieţii prin evenimente traumatizante şi situaţii extrem de stresante fără să se fi îmbolnăvit. Se pare că mai degrabă efectele stresului duc într-acolo, dacă te refugiezi în băutură, ţigări, dulciuri sau cheesburgeri, te îngraşi şi-ţi pui imunitatea pe butuci. Pe de altă parte, dacă există deja o predispoziţie genetică spre o afecţiune oncologică, stresul creşte riscurile.

Cancerul recidivează – ADEVĂRAT

Din păcate, cancerul nu este sută la sută vindecabil, iar asta înseamnă că celulele canceroase pot cauza noi tumori, chiar dacă cea iniţială a fost înlăturată. Nu este însă o regulă, iar dacă urmezi cu sfinţenie tratamentele recomandate de medic, faci mai multă mişcare, mănânci sănătos (înlocuind zahărul, sarea, făinoasele cu multe legume şi fructe) şi renunţi la fumat sau alcool, şansele să intri în remisie completă şi să nu te mai confrunţi vreodată cu boala sunt mari. Oricum, analizele se repetă frecvent, pentru depistarea din timp a unei posibile recidive.

Substanţele din gospodărie, periculoase – FALS

Multe ingrediente conţinute de produsele din trusa ta de curăţenie se află pe lista neagră a substanţelor cu potenţial cancerigen şi, dacă sunt folosite în exces, pot cauza alergii, eczeme şi multe neplăceri. Specialiştii spun însă că n-avem motive să ne facem griji că ne vor îmbolnăvi de cancer, pentru că într-o gospodărie folosim cantităţi mult prea mici ca să aibă un astfel de efect. Nici recipientele din plastic, folia de aluminiu sau cuptorul cu microunde nu sunt atât de nocive.

Sângerările în zonele intime înseamnă că ai cancer – FALS

Sângerarea vaginală în afara menstruaţiei şi sângele prezent în scaun sunt simptome care trebuie să te trimită urgent la medic, pentru că sunt dovada clară a unei probleme de sănătate. Poate fi vorba de cancer de col uterin sau de colon, dar de cele mai multe ori la bază stau afecţiuni mai puțin grave, care se tratează uşor dacă nu amâni consultaţia.

Abuzul de hormoni, risc crescut – ADEVĂRAT

Medicamentele pe bază de hormoni administrate vreme îndelungată cresc riscul de cancer mamar şi ovarian la femei. De aceea, tratamentul de substituţie hormonală din perioada menopauzei trebuie ales cu grijă împreună cu medicul, iar femeile trecute de 40 de ani să nu ia pilule contraceptive. Sub nicio formă nu se recomandă terapie hormonală femeilor cu istoric de cancer mamar.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.39/2014
Autor: Andreea Cohuț
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns