Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Adevarul despre omega 3 si omega 6

Adevarul despre omega 3 si omega 6

Omega 3 si omega 6 si-au facut un titlu de glorie din a fi considerate grasimi sanatoase. In cea mai mare masura este adevarat, dar linia care separa beneficiile de neajunsuri este foarte fina si poate sa fie foarte usor incalcata.

Nutrientii fac parte dintre grasimile sanatoase esentiale unei vieti sanatoase. Aceaste grasimi polinesaturate trebuie incluse in dieta, in fiecare zi, dar numai in dozele zilnic recomandate.

Toata lumea pledeaza pentru consumul de omega 3, iar alimentele sunt deseori recomandate ca fiind sanatoase doar datorita continutului de omega 3.

In mod special omega 3 are capacitatea de a controla valoarea colesterolului din sange, prin activarea metabolismului grasimilor, si de a contribui la formarea hormonilor umani si la structura celulara a fiecarui organ.

Omega 3 este vitala pentru buna activitate a ficatului si mai ales a creierului.

Omega 6 are un rol asemanator, actionand in special asupra pancreasului si ficatului, fiind benefica cu adevarat doar daca este respectata doza zilnica recomandata.

Daca despre beneficii se vorbeste peste tot, despre faptul ca excesul este la fel de daunator ca si absenta acestora din alimentatie, se vorbeste prea putin sau deloc. Mai mult, consumate in exces (atat omega 3, dar mai ales omega 6 mult mai raspandita decat prima), aceasta grasimi sanatoase sunt responsabile pentru cresterea in greutate.

Omega 3 exista in mod natural in cantitati mici in plante si in carne de animale, in cantitati mai mari in pestele gras, in nuci si in seminte. Fundamental esentiala este proportia dintre omega 3 si omega 6, care de cele mai multe ori este in raport de 1 la 15.

Omega 3 nu exista niciodata singura intr-un aliment, fiind mereu insotita de doze mult mai mari de omega 6. In aceste conditii, in cadrul unei alimentatii care asigura necesarul zilnic de omega 3, se ajunge la o doza de omega 6 care poate sa depaseasca chiar si de 20 de ori necesarul zilnic, in timp ce necesarul de omega 3 abia daca este atins.

Dezechilibrul este daunator sanatatii, iar responsabilitatea aparitiei lui apartine uleiurilor vegetale prelucrate industrial si, in mod special, celor din porumb si soia, uleiuri care sunt adaugate in toate produsele alimentare preparate industrial.

In felul acesta in dieta zilnica, aparent foarte sanatoasa, se gasesc cantitati excesive de omega-6. In plus, omega 6 este foarte usor de gasit, in timp ce omega 3 este rara si mereu insotita de o doza tripla de omega 6.

Doza zilnica necesara de omega 3 si omega 6 este egala, dar aportul zilnic de omega 6 este si de 15 ori mai mare decat necesarul.

Ce trebuie sa mananci in asa fel incat sa-ti asiguri necesarul de omega 3 fara sa depasesti doza de omega 6? Ideale sunt fructele de mare, ouale de gaina hranite cu diete imbogatite cu omega 3 si carnea de la animale hranite cu iarba (nu cu porumb, care duce la o crestere a concentratiei de omega 6). Alte surse bune de omega 3 sunt semintele de in, uleiul de rapita si ulei de nuca, dar si produsele lactate ale animalelor care consuma vegetale, nu fainuri procesate industrial, adica alimente de regula greu de procurat sau foarte scumpe.

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns