Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > Adevarul despre vitamina D – carente, boli, beneficii

Adevarul despre vitamina D – carente, boli, beneficii

Vitamina D este o veritabila „cheie de contact” pentru sistemul imunitar pe care il activeaza, iar carenta ei din organism reprezinta un factor major de risc pentru aparitia unor boli extrem de grave.

Peste jumatate din populatia occidentala (59%) sufera de carente de vitamina D, dupa cum reiese din cel mai nou studiu publicat in Jurnalul de Endocrinologie Clinica si Metabolism.

Mai mult, aproape 25% dintre persoanele testate prezinta un nivel extrem de scazut de vitamina D in organism, ceea ce poate declansa boli precum cancerul, osteoporoza, diabetul, tulburarile cardiovasculare si boli legate de sistemul imunitar.

Ultimele cercetari in domeniu au demonstrat legatura dintre sistemul imunitar si vitamina D. Organismul care are o deficienta de vitamina D va avea un sistem imunitar lipsit de aparare impotriva gripei. De cele mai multe ori, persoanele cu carente de vitamina D sunt acelea care petrec mult timp in casa si isi desfasoara activitatile in interior, la lumina artificiala.

„Deficienta de vitamina D poate fi simplu remediata cu o suplimentare cu vitamina D sau, si mai simplu, prin expunerea rationala la actiunea razelor solare. A se observa ca m-am referit la expunerea rationala, si nu la orele in sir petrecute pe plaja, la orele pranzului”, explica medicul Andreea Iftimie.

Ea contrazice de asemenea conceptia extrem de raspandita in zilele noastre, conform careia bronzatul la salon poate fi o cauza a aparitiei cancerului de piele:

„Lucrurile nu stau deloc asa. Corpul nostru are nevoie de vitamina D, o vitamina care nu poate patrunde in corp decat prin razele ultraviolete. Iar daca sedintele de bronzare dureaza doar cateva minute, atunci, din contra, ajutam corpul sa metabolizeze vitamina D si in niciun caz nu vom pleca acasa cu cancer de piele”.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus