Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Aerul care ne otrăvește. Poluarea ne ucide încet si sigur!

Aerul care ne otrăvește. Poluarea ne ucide încet si sigur!

Aerul care ne otrăvește – Aerul poluat omoară de zece ori mai mulţi români decât accidentele rutiere, iar Bucureștiul se află pe locul 5 în topul capitalelor cu cel mai aglomerat trafic din lume. Ce măsuri pot fi luate în această situație?

Avem tot mai multe mașini în trafic, ceea ce nu poate fi decât o veste bună din punct de vedere economic și un confort sporit de care ne bucurăm cu toții. Însă parcă-i prea scump prețul pe care-l plătim pentru faptul că ne-am obișnuit să ne suim în mașină chiar și când mergem să cumpărăm pâine! Progresul pe care-l fac primăriile și Ministerul Mediului în încercarea lor de a scădea nivelul alarmant al poluanților din trafic este prea lent și prea neînsemnat în raport cu numărul tot mai mare al autoturismelor de pe străzile României și cu victimele pe care le fac acestea.

Efecte dezastruoase asupra sănătății

Observatorul Român de Sănătate (ORS) a realizat un raport despre efectele pe care le are poluarea, susținând că nu mai puțin de 23.000 de români mor anual din această cauză. Bolile cauzate de aerul poluat sunt numeroase și cu potențial fatal – de la cancer pulmonar, accident vascular cerebral și boală cardiacă ischemică la tot felul de infecții respiratorii sau boala pulmonară obstructivă cronică. Mai mult de-atât, se înregistrează, de ceva ani încoace, o creștere a numărului de alergii, crize de astm, bronșite acute sau cronice, afecțiuni ale căilor respiratorii și ale aparatului reproducător, toate acestea fiind consecința clară a poluării aerului. Concluzia raportului ORS e că Bucureștiul este cea mai aglomerată capitală europeană, ocupând locul 5 în clasamentul capitalelor cu cel mai aglomerat trafic din lume. Iar transportul auto reprezintă una dintre principalele surse de poluare a aerului din Europa, în special prin degajarea dioxidului de azot și a pulberilor în suspensie.

La nivel global, situația nu e mai îmbucurătoare. Conform studiilor, nouă oameni din zece respiră aer poluat pe planeta noastră și nu mai puțin de 7 milioane de persoane își pierd viața din această cauză în fiecare an. Ca să înțelegem mai bine situația, aerul poluat are același efect ca fumatul asupra oamenilor și este mult mai nociv decât consumul exagerat de sare.
Alt aspect de luat în seamă
este că toți oamenii sunt afectați, indiferent că sunt bogați sau nu, că locuiesc într-o vilă cu etaj sau într-o garsonieră. Atât timp cât trăiesc în aceeași zonă cu trafic aglomerat, sunt toți victimele aerului poluat. Poluanții microscopici trec, din păcate, de bariera de apărare a corpului, intră în sistemele respirator și circulator (adică în toate organele prin care trece sângele) și afectează apoi plămânii, inima și creierul. Astfel, unu din trei decese este cauzat de accident vascular cerebral, cancer la plămâni și boli cardiace. Toate, provocate de aerul poluat.     

Copiii, cel mai des afectați

Cum era de așteptat, cei mici și vârstnicii sunt afectați cel mai mult. În întreaga lume, 14% din copiii cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani suferă de astm cauzat de factori precum poluarea aerului. Și, în fiecare an, nu mai puțin de 543.000 de copii mor din cauza bolilor respiratorii provocate de aerul poluat. Iar acești copii nu au nici măcar 5 ani! O altă categorie vulnerabilă sunt gravidele, care pot întâmpina probleme grave cu sarcina din cauza particulelor nocive din aer. Dezvoltarea creierului fătului poate avea de suferit, iar tulburările cognitive, cauzate de poluarea din trafic, pot fi întâlnite atât la copii, cât și la adulți. 

Și natura are de suferit

Nu numai oamenii sunt afectați de substanțele toxice din aer, ci și mediul. De fapt, aerul poluat este strâns legat de schimbările climatice cu care ne confruntăm tot mai mult în ultimii ani. Carburanții fosili ( benzina și motorina) folosiți pentru mașini sunt cel mai mare declanșator al schimbărilor climatice, iar acest dezechilibru din natură ne amenință sănătatea și viața, de altfel.

Ce măsuri pot fi luate

Multe orașe mari și aglomerate din Europa și-au propus (și chiar au bifat) o serie întreagă de măsuri pentru reducerea emisiilor auto, de la fluidizarea traficului și înlocuirea autoturismelor vechi cu cele noi sau chiar electrice la folosirea mijloacelor alternative de transport, precum bicicletele, și limitarea accesului auto în centrul orașului. În România, sunt destule probleme legate de intrastructură și fluidizarea traficului, însă în București există un plan de reducere a noxelor, care prevede îmbunătățirea parcului auto, încurajarea folosirii transportului în comun, limitarea accesului mașinilor din alte județe și descurajarea tranzitului în centru, prin creșterea taxei de parcare.   

Fapte îngrijorătoare

  • 92% din populația globului trăiește în locuri în care calitatea aerului lasă de dorit.
  • Aerul poluat este a patra cea mai mare amenințare la sănătatea oamenilor, după tensiunea arterială, riscurile unei alimentații deficitare și fumat.
  • 12% din toate decesele din lume sunt cauzate de emisiile din trafic. Asta reprezintă un număr mai mare decât toate victimele SIDA, ale tuberculozei și ale accidentelor auto la un loc.
  • Aerul cel mai poluat din lume se află în anumite zone din Africa, India, China, Orientul Mijlociu și Europa de Est (Ucraina și Bulgaria).

Citește și:

Articol preluat din ediția de iulie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns