Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > Afectiuni agravate de expunerea la soare

Afectiuni agravate de expunerea la soare

Acneea

In prima faza, soarele pare solutia miraculoasa pentru pielea acneica: cosurile, punctele negre si micile inflamatii sunt estompate, iar pielea pare neteda. Dar aceasta acalmie nu va dura mult. Razele UV faciliteaza ingrosarea stratului cornos al pielii, ceea ce duce la astuparea orificiului pilosebaceu, prin care in mod normal se elimina sebumul. Asa ca nu te mira daca iti apar o groaza de cosuri dupa plaja.

  • SOLUTIA: Limiteaza la maxim expunerea la soare si protejeaza-ti zonele afectate de acnee cu creme solare speciale pentru pielea mixta si grasa, cu indice de protectie peste 30. Daca urmezi vreun tratament oral sau local pe baza de antibiotic sau retinoizi, trebuie sa aplici masuri de protectie suplimentara.

Herpesul

Atentie: daca ai un herpes pe buza, riscul de recidivare a inflamatiei creste cu prima expunerea la soare puternic! Razele UV diminueaza pe moment apararea imunitara a pielii, ceea ce permite virusului (herpes simplex) sa reinfesteze zona.

  • SOLUTIA: Protejeaza-ti buzele cu un balsam special pentru soare cu SPF peste 40. La primele simptome de jena sau arsura, foloseste o crema sau pastile pe baza de aciclovir.

Cicatricea

In cazul oricarei interventii gen peeling, electrocauterizare, laser sau interventie chirurgicala clasica, pielea sufera o agresiune care se manifesta ca o mica inflamatie locala, insa in timp epiderma si derma se reconstruiesc si se cicatrizeaza. Cand pielea este rosie si inflamata, nu trebuie s-o expui la soare. Sub efectul UV, risti ca zona afectata sa se pigmenteze foarte tare pentru mult timp.

  • SOLUTIA: Amana astfel de interventii pana dupa vara, iar daca cicatricea este recenta, protejeaz-o de soare cu ajutorul imbracamintei si al cremei solare cu indice 50.

Masca de sarcina

Modificarile hormonale care apar in timpul sarcinii sporesc sensibilitatea pielii si stimuleaza productia de melanina. Aceasta favorizeaza riscul aparitiei melasmei, cunoscuta sub numele de masca de sarcina. Aceste pete, care variaza de la oranj la brun, apar in general pe frunte, obraji si in jurul gurii. Si, chiar daca exista tratamente de depigmentare, ele sunt foarte indelungate. Cele mai expuse la masca de sarcina sunt pielea normala si cea uscata.

  • SOLUTIA: Nu iesi din casa fara sa aplici o crema cu protectie solara, iar la plaja foloseste crema cu indice 30 sau mai mare, chiar daca soarele nu e puternic.

Medicamentele

Numeroase tratamente medicamentoase creeaza fotosensibilitate, provocand o pigmentare pronuntata pe anumite portiuni de piele, chiar daca expunerea la soare este de scurta durata. Principalele tratamente incriminate sunt cele cu antibiotice contra acneei, antidepresivele si cele pentru scaderea colesterolului.

  • SOLUTIA: Intreaba farmacistul sau medicul daca tratamentul pe care il urmezi creeaza fotosensibilitate. Daca da, evita expunerea la soare sau foloseste produce cu SPF peste 30.

Cuperoza

Aceasta afectiune a pielii se agraveaza daca te expui la soare. Desi soarele nu e responsabil de aparitia cuperozei, el este un factor agravant si nu trebuie neglijat. Capilarele dilatate se pot inflama sau chiar se sparg. Principalele simptome care insotesc inrautatirea cuperozie sunt inflamatia, senzatia de arsura usoara si mancarimile.

  • SOLUTIA: Limiteaza expunerea la soare si protejeaza-ti tenul cu palarii cu boruri largi si aplicand creme cu factor de protectie peste 30. Evita consumul de condimente, ceaiuri, cafea si alcool, pentru ca ele favorizeaza dilatarea capilara.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus