Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Afectiuni care se agraveaza toamna

Afectiuni care se agraveaza toamna

 

Toamna, din pricina variatiilor bruste de temperatura, a umiditatii si presiunii atmosferice ridicate, creste riscul aparitiei infectiilor respiratorii. Sistemul imunitar e slabit, iar unele afectiuni deja instalate se manifesta mai intens.

De asemenea, afectiunile alergice, reumatice sau gastrice se intensifica toamna, conditiile meteorologice specifice fiind principalul factor favorizant.

Despre toate acestea, am stat de vorba cu dr. Nicoleta Munteanu, medic specialist medicina interna, competente in ecografie, Spitalul Baneasa.

Daca am alcatui un top, ce boli ar ocupa primele locuri?

Printre cele mai frecvente afectiuni care apar in acest sezon, se numara rinofaringita si faringita. Rinofaringita acuta este cunoscuta sub denumirea de raceala. Ea debuteaza cu iritarea mucoasei nazale si a celei faringiene. Simptomele constau in stranut, tuse, disconfort la inghitit, stari de oboseala, dureri musculare, lipsa poftei de mancare si dureri de cap.

Pentru a preveni aceste raceli, e indicat sa alegem imbracamintea potrivita cu temperatura de afara, sa crestem aportul de lichide si fructe, sa facem sport in aer liber. Cel mai usor mod de a preveni raceala si gripa il reprezinta spalatul mainilor cu apa si sapun si evitarea contactului cu persoanele racite.

Astmul e mai naravas toamna?

Toamna este un anotimp care favorizeaza alergiile, insa, dintre toate, cea care se remarca este astmul alergic. Aparitia crizelor specifice este legata de temperaturile scazute, umezeala si, nu in ultimul rand, de inmultirea factorilor alergeni (polen, praf, fungi etc.). De regula, astmul se manifesta prin dificultati de respiratie, tuse, senzatie de sufocare, respiratie suieratoare.

Este foarte important ca, in aceasta perioada a anului, astmaticii sa se fereasca de raceala si de gripa, intrucat astfel de afectiuni stau la baza unor crize foarte severe. Determinarea factorilor iritanti si evitarea acestora sunt primii pasi in prevenirea astmului si alergiilor.

Cu toate acestea, deoarece este imposibil sa eviti toti alergenii, exista o serie de medicamente pentru diminuarea simptomelor.

Ulcerul se accentueaza in septembrie?

Desi pare ciudat, da! O alta boala specifica acestui sezon este ulcerul gastroduodenal. La aparitia lui contribuie consumul de alcool, fumatul, stresul, alimentatia incorecta (mancaruri prajite si grasimi, excesul de dulciuri, cafea si condimente), bolile cronice, factorii genetici si infectiile bacteriene (Helicobacter pylori), unele medicamente precum aspirina, corticosteroizii etc.

Ulcerul gastroduodenal se manifesta prin durere in epigastru (capul pieptului) asociata cu eructatii, greata sau varsaturi. Daca ai o simptomatologie asemanatoare, trebuie sa consulti medicul, mai ales acum, la inceput de toamna. Tratamentul este personalizat si difera in functie de cauzele bolii (de obicei, include antiacide). In acest sezon, e bine sa previi aparitia crizelor prin schimbarea stilului de viata – renuntarea la alcool, fumat, abuzul de medicamente, mancaruri grase, tocaturi, condimente etc.

Pe cine mai afecteaza frigul?

Expunerea la frig si umezeala sensibilizeaza foarte mult pacientii suferinzi de reumatism si pe cei cu afectiuni artrozice, durerile de articulatii intensificandu-se foarte mult.

Baile calde, administrarea de analgezice si antiinflamatoare, evitarea iesirilor la plimbare pe vreme rece sau ploioasa, inlaturarea factorilor agravanti reprezinta masuri utile in atenuarea simptomelor acestor afectiuni.

Comments

comments

Lasă un răspuns