
Când vine vorba de relaxare, cele mai râvnite destinații de relaxare sunt plajele și piscinele. Pielea are însă mult de suferit din pricina căldurii și a umezelii.
În spațiile cu multă apă, e foarte ușor de contractat o ciupercă (micoză), din cauza transpirației sau a apei folosite în comun. Iată cel mai des întâlnite forme de micoză și metodele de a le preveni.
Ciuperca de piele
Majoritatea ciupercilor apar când o persoană intră în contact cu altă persoană infectată sau cu sporii ciupercilor aflate pe diverse suprafețe (marmură, lemn, ciment), în aer sau chiar pe sol (de regulă, în zone menajere, unde trăiesc animalele domestice), susțin specialiștii. De obicei, când sistemul imunitar este slăbit, organismul devine mediu propice dezvoltării infecțiile fungice. Oricine poate suferi de o astfel de infecție, care se dezvoltă repede la suprafața pielii, în pliuri, unde căldura și umezeala se mențin din cauza îmbrăcămintei sau încălțămintei.
Pe piele, infecția fungică se manifestă prin apariția unor pete roșii solzoase care provoacă mâncărime, iar când afectează scalpul, poate cauza chiar și căderea părului.
Ciupercile se transmit de la o persoană la alta, mai ales dacă ele împart așternutul ori folosesc aceleași prosoape ori perii de păr. Poți lua ciuperca și de la câini sau pisici.
Pentru a evita, mai ales pe timpul verii, astfel de neplăceri, încearcă să-ți ferești pielea de contactul prelungit cu suprafețe calde și umede (pe marginea piscinei publice sau pe nisipul plajei). După desele băi făcute pe timpul verii, trebuie să ai grijă în a te usca adecvat, indiferent de câte ori este nevoie, fiindcă transpirația abundentă este un factor favorizant al apariției ciupercilor.
În timpul zilei, este recomandat să eviți utilizarea îmbrăcămintei strâmte sau care nu permit pielii să respire (materiale sintetice), fiindcă transpirația irită pielea, ducând frecvent la apariția infecțiilor fungice. De asemenea, evită utilizarea în exces a cosmeticelor, care și ele înlesnesc apariția ciupercilor.
Dermatologii recomandă purtarea hainelor lejere din fibre naturale, dezinfectarea lor prin călcare, să evităm saunele și să folosim uleiuri de corp, să nu mergem desculți la piscină sau dușuri comune și să evităm contactul cu animale fără stăpân.
Ciuperca de picior
Asemănătoare cu ciuperca de piele, micoza piciorului apare în spaţiile dintre degete din cauza transpirației abundente și a încălțămintei neadecvate. Ea se manifestă prin înroșirea pielii, fisurarea ei și apariția senzației de mâncărime. Acest tip de micoză se poate întinde pe picior, unde e posibil să apară fisuri dureroase sau vezicule.
Mai mult, ciuperca se poate infiltra sub unghiile de la picioare. Micoza unghiilor se dezvoltă treptat: unghia se îngălbeneşte, apoi devine groasă, cu o suprafaţă neregulată. Boala se extinde de la o unghie la alta.
Cel mai natural mod de a te feri de astfel de ciuperci este purtarea unei încălțăminte cât mai deschise, pentru a reduce transpirația. De asemenea, evită să mergi desculță în spații sau piscine publice. Unii medici recomandă și utilizarea deodorantelor antiperspirante pentru picioare.
Micoza urechii
Otomicoza apare la nivelul canalului extern al urechii. Este cauzată de ciuperca Aspergillus și se poate dezvolta din cauza sistemului imunitar scăzut, a lipsei cerumenului, a utilizării în exces a bețișoarelor de urechi, a prezenței dopurilor în urechi și a sporturilor acvatice precum înotul. Expunerea repetată la apă duce la îndepărtarea cerumenului și uscarea conductului auditiv extern, care favorizează apariția micozei.
Mai mult, băile repetate în ape comune (piscine publice sau ștranduri) pot favoriza apariția otomicozelor. Ele se manifestă prin senzație de mâncărime și de înfundare a urechii, inflamare, înroșire și descuamarea urechii.
Pentru a evita toate acestea, în timpul sezonului estival, cel mai indicat este să te ferești de umezeala în exces la nivelul urechii. De fiecare dată după ce faci baie sau înoți, șterge bine urechile sau usucă-le cu uscătorul de păr. Evită folosirea bețișoarelor de urechi, pentru a nu răni sau irita canalul auricular, nu te scărpina și acoperă-ți urechile cu vată când îți vopsești părul. Totodată, poți preveni inflamarea urechii purtând o cască de înot.
Sfaturi practice de zi cu zi
- Aplică în fiecare dimineață o cantitate suficientă de cremă cu factor de protecție solară cu pH neutru, fără parfum, pe zonele de piele expuse: față, gât, decolteu, brațe și picioare;
- Pulverizează apă termală pe față de mai multe ori pe parcursul zilei, pentru o hidratare adecvată și diminuarea nevoii de a consuma apă în exces, care poate duce la transpirație abundentă;
- Consumă alimente bogate în acizi grași esențiali (migdale, somon, ton) și ceai verde sau negru, pentru un aport semnificativ de antioxidanți, necesari organismului în perioada caniculară;
- Evită folosirea oricăror creme/farduri care nu sunt absolut necesare, întrucât acestea, în combinație cu căldura, provoacă imediat după aplicare înroșirea pielii sau iritații.
Citește și:
Tendinita – cum o tratezi repede și bine
Încarcă-te cu energie! E simplu!
Cele mai frecvente afecțiuni care apar după vârsta de 35 de ani
Articol preluat din ediția de august 2016 a revistei Femeia.
Autor: Nicoleta M. Dumitrașcu
Foto: Guliver/Thinkstock