
Poate o alimentație bogată în zaharuri să îți dea o stare de agitație continuă? Desigur! Hrana nesănătoasă afectează metabolismul, dereglează hormonii, dă peste cap emoțiile, fură din energie și zădărnicește orice efort de a te concentra.
Suntem ceea mâncăm, spune un bine-cunoscut proverb. Nimic mai adevărat! Se știe deja că starea de spirit influențează pofta de mâncare, făcându-te să te supraalimentezi sau, dimpotrivă, să nu pui un dumicat în gură zile la rând. Însă și viceversa este perfect valabilă: felul în care te hrănești îți schimbă dramatic dispoziția. Mai mult, acest proces este lent, motiv pentru care la început trece aproape neobservat, dar apoi te transformă din interior spre exterior. E cât se poate de adevărat că organismul tău ascunde două creiere: unul e cel de care știe toată lumea, creierul din interiorul craniului, cel de-al doilea, supranumit și „celălalt creier“, fiind situat în stomac, în peretele intestinal. Este vorba de fapt despre sistemul nervos enteric, care deţine controlul asupra digestiei. Acesta se pare că are un rol foarte important şi în ce priveşte confortul fizic şi mental. Din fericire, există alimente care te ajută să atingi o stare de spirit optimă.
Citește și: Greseli de nutritie de dragul alimentatiei sanatoase
Dieta nesănătoasă și depresia
Expunerea prelungită la o dietă precară accentuează riscul apariției stărilor de tristețe, potrivit unui studiu din 2014 apărut în publicația online PloS One. Este considerată o dietă greșită din punct de vedere nutritiv cea cu un conținut ridicat de zaharuri, hrana procesată. Unul din simptomele care anunță depresia este schimbarea apetitului – așadar, legătura este evidentă.
Zahărul și stresul merg mână-n mână. O persoană stresată va căuta să consume cât mai multe alimente bogate în glucide, pentru a realimenta rapid organismul cu energie, care scade dramatic în perioadele când agitația interioară este la cote maxime. Una dintre cele mai eficiente metode de a reduce stresul este activitatea fizică. Ca să-ți fie ușor să te urnești, nu te gândi cât de greu îți va fi în timp ce faci sport, ci cât de bine te vei simți după ce vei fi terminat exercițiile.
Citește și: Ce inseamna o alimentatie sanatoasa?
Zahărul ridicat în sânge poate duce la schizofrenie. Statisticile arată că diabetul are o frecvență mai ridicată în rândul persoanelor care suferă de schizofrenie. De exemplu, în cadrul unui studiu din 2006, publicat în revista Diabet Care, care urmărea legătura dintre nivelul zahărului în sânge și apariția schizofreniei, testele efectuate pe
200 de persoane au relevat un nivel al zaharurilor cu 7% mai ridicat și o incidență a diabetului cu 14% mai mare la pacienții care suferă de această boală mintală.
Hrănește-te pentru trup și pentru spirit!
Ai văzut până acum că alimentele nepotrivite nu influențează doar sănătatea fizică, ci și pe cea psihică. Află mai jos care sunt cele mai potrivite în funcție de starea de spirit pe care vrei să ți-o induci:
Alimente care te calmează și te relaxează. Semințele de dovleac, frunzele legumelor verzi, alunele, toate conțin magneziu, un mineral cu proprietăți liniștitoare, ideal în perioadele de stres. Pentru a evita stările colerice, sunt suficiente 150 mg de magneziu pe zi. Pentru un somn lung și neîntrerupt, consumă alune sau semințe de dovleac, care conțin acid gamaaminobutiric și triptofan, compuși care atenuează starea de proastă dispoziție.
Alimente care te fac fericită. Alege alimente care conțin acid folic (sparanghel, boabe de fasole, mazăre, gălbenuș, semințe de floarea-soarelui, spanac și ficat), vitamina B6 (verdețuri și semințe) și vitamina B12 (pește, carne de pui și de porc). Complexul vitaminic B menține un nivel scăzut al homocisteinei, un aminoacid secretat de organism, responsabil cu apariția depresiei, mai ales în rândul femeilor. De la nivelul 15 în sus (cel normal este 7), homocisteina dublează șansele apariției tristeții. Vitamina B6 ajută glandele suprarenale să producă adrenalină, care sporește capacitatea creierului de a face față situațiilor neplăcute. Verdețurile, legumele, nucile și oul, bogate în vitamina B, stimulează neurotransmițătorii să producă serotonină, o substanță chimică benefică în diminuarea stresului și inducerea unei stări de bine. Ceapa, salata verde și roșiile conțin crom, esențial în producerea insulinei, responsabilă cu reglarea nivelului de zahăr din sânge. Apoi, peștele, semințele de cânepă și de in conțin acizi grași esențiali omega 3, eficienți în reducerea stărilor depresive. Creierul, spun savanții, este 60% grăsime, similară celei din pește. Tot oamenii de știință au legat creșterea numărului cazurilor de sinucidere din Statele Unite din ultimul secol de scăderea consumului de pește și fructe de mare. Așadar, cum spune zicala, nicio masă fără pește!
Citește și: Mituri despre efectele alimentatiei asupra pielii
Alimente care te umplu de energie. Carențele de fier și vitamina B12 din organism pot provoca anemie, care duce la apariția unei stări de oboseală cronică și la scăderea puterii de concentrare. Fii din nou activă și plină de viață, alegând să consumi scoici, stridii, midii, caracatiță și ficat, dar și legume verzi, în primul rând spanac. Mai mult, vitamina C ajută la absorbția optimă a fierului în organism. O găsești în ardei gras și roșii. Ouăle, mielul și carnea de vită conțin tirozină, un aminoacid care potențează nivelul dopaminei și norepinefrinei, doi neurotransmițători responsabili cu regenerarea energetică a celulelor.
Alimente care te ajută să te concentrezi optim. Fructele de avocado, bananele, boabele de fasole, carnea de pui conțin tirozină și sporesc agilitatea mentală și puterea de conentrare. Nucile și semințele sunt bogate în zinc, care ajută la transformarea acidului gras omega 3 din pește în prostaglandine, substanțe vitale în activitatea intelectuală. Deshidratarea poate fi și ea o cauză a lipsei de atenție. Bea suficientă apă zilnic (nu include aici cafeaua și sucurile din comerț), indiferent de anotimp!
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.47/27.11.2014
Autor: Adriana Moscu
Sursa foto: Thinkstock