Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > 10 lucruri pe care nu le știai despre papaya

10 lucruri pe care nu le știai despre papaya

10 lucruri pe care nu le stiai despre papaya – Papaya este un fruct pe care il poti consuma relativ frecvent pentru ca este in marile magazine si pretul sau este unul accesibil. Este bine sa stii aceste 10 lucruri despre papaya ca sa intelegi de ce este un fruct special si foarte util organismului.

Papaya este supranumita „fructul îngerilor”, pentru aroma sa si gustul dulce, dar și pentru efectele benefice în tratarea mai multor boli, confirmate de cercetările științifice.

Menționat pentru prima data, în anul 1526, de către cronicarul spaniol Oviedo, papaya (Carica papaya) este fruct exotic al plantei din familia Caricaceae, genul Carica, nativă în sudul Mexicului, America Centrală și nordul Americii de Sud. Este cultivată, în prezent, în majoritatea regiunilor tropicale și subtropicale.

Este o plantă mare care în primul an de creștere ajunge până la trei metri, apoi trunchiul drept și înalt poate atinge și zece metri, prevăzut cu frunzele mari de 50-70 cm în diametru, cu 7 loburi palmate aranjate în spirală limitate la vârful trunchiului. Florile sunt produse pe axele frunzelor, maturându-se în fructe lungi de 15-45 cm și late de 10-30 cm în diametru. Fructele, având forma de pară mare sunt coapte când sunt moi și devin galben-portocalii, având pulpa roz-oranj, cu o consistență untoasă, cărnoasă, suculentă și cu multe semințe de culoare neagră la mijloc. Planta are viață scurtă, se obține din semințe și crește foarte repede. Sunt peste 40 de varietăți în lume.

Fructul are o mare cantitate vitamina A, E, acid folic, potasiu, cupru, zinc, fibre. O porție de fruct poate asigura 150% din porția zilnică necesară de vitamina C, 2% din necesarul de fier din organism și 4% din cel de calciu.

Planta este bogată în papaină (mai ales în fructul necopt, la baza frunzelor, dar și alte părți), o enzimă recomandată în afecțiunile de stomac și comercializată sub formă de tablete. Papaina este folosită, de mii de ani în America de Sud și la frăgezirea cărnurilor și a altor produse.

Fructul se consumă ca desert, la fel ca pepenele galben, fiind deosebit de dulce când este copt. Se adaugă în sucurile de fructe, datorită gustului său plăcut dar și în salate și salsa.

Semințele negre sunt comestibile și au un gust iute. Uneori, sunt măcinate și înlocuiesc piperul negru. Papaya necoaptă este folosită în unele zone ale lumii ca un substitut de legume, dar nu este recomandat ca produs alimentar atunci când este verde, dacă nu este fiert.

Papaya a fost utilizat pe scară largă în medicina populară ca remediu pentru: bătături, cancere, tumori, sifilis, infecții tropicale, hemoroizi, reumatism, psoriazis, indigestie, dar și pentru a elimina viermii intestinali, ca laxativ ușor, sa pentru a stimula lactația. Papaya este un remediu natural pentru multe boli, inclusiv ateroscleroza, boli de inimă și artrită reumatoidă, ajută la menține sistemul imunitar sănătos.

Fructul conține și peste 200 de aminoacizi și mai multe enzime care au un efect anti-inflamator asupra stomacului, inclusiv în edem și febră, ce se poate dezvolta postoperator. Ajută la digestia mai rapidă a proteinelor, ceea ce descurajează refluxul acid și și-a demonstrat eficacitatea în tratarea ulcerelor și chiar ameliorarea sindromului de colon iritabil.

Din papaină se obține un fel de gel care ajuta în cazul înțepăturilor de meduze și de albine, tăieturilor, arsurilor. Din extractul de papaină s-a obținut și o injecție care se pare că dă rezultate bune în cazul discopatiei (ajută la refacerea cartilagiilor). Extractul de papaină se folosește în cantități mici la curățirea lentilelor de contact.

Un sfat!

Un papaya copt și bun de mâncat are coaja de o culoare galben-portocalie, iar la atingere este puțin moale. Poate fi grăbit procesul de coacere, punând papaya într-o pungă de hârtie împreună cu o banană coaptă. Nu se păstrează în frigider pentru că i se întrerupe procesul de coacere.

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pexels.com

Comments

comments

2 thoughts on “10 lucruri pe care nu le știai despre papaya

  1. Seminţele de papaya conţin hormoni estrogeni. sunt recomandate femeilor în toate perioadele vieţii, nu doar ca mirodenie, gen piper

Lasă un răspuns