Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > 10 plante răcoritoare, de vară

10 plante răcoritoare, de vară

În infuzii, limonade, sucuri, smoothie-uri sau supe reci, plantele de sezon reușesc să-ți facă vara mai ușoară prin efectul puternic de răcorire.

În plus, sunt o metodă de hidratare, subțiere și tonificare, precum și o sursă de vitamine necesare organismului să lupte eficient cu temperaturile ridicate și să suplinească pierderile de minerale. Folosește-le în zilele când canicula te toropește și simți nevoia unei adieri, chiar dacă prognoza meteo nu-ți dă mari speranțe în acest sens.

Mentă

Este disponibilă tot anul, dar în lunile călduroase este cel mai des folosită datorită aromei proaspete pe care i-o conferă mentolul, uleiul esențial din frunzele sale. Menta este un stimulent natural, fiind suficient so miroși ca să-ți încarci bateriile. Acțiunea puternică de răcorire este motivul pentru care găsim mentă în diverse produse, de la pastă de dinți la gumă de mestecat și geluri cu efect de înviorare. Profită de frunzele proaspete și adaugă-le în sucuri, salate de fructe, limonadă sau la baițurile de ținut carnea pregătită pentru grătar. Pot fi, de asemenea, folosite și extern, zdrobite, în apa de baie sau ca ulei esențial, în crema de corp, pentru o senzație plăcută de răcorire. Poate nu știai, dar menta conține vitaminele A, C, mici cantități de B2, precum și calciu, zinc, cupru și magneziu.

Știai? Menta provine din Asia și zona Mediteranei. Există peste 30 de specii.

Soc

Florile de soc au un miros plăcut și reconfortant. Sunt folosite ca remediu medicinal, dar și pentru efectul sudoripar și de scădere a temperaturii corporale. Sunt cel mai des întrebuințate sub formă de ceai. Acesta accelerează arderile, având acțiune laxativă și diuretică, fapt ce îl recomandă în tratarea obezității și a diabetului zaharat. Iată cum prepari infuzia: adaugă o lingură cu flori de soc în 250 ml de apă clocotită, acoperă vasul aproximativ cinci minute, strecoară și consumă lichidul neîndulcit, de trei ori pe zi, după fiecare masă.

Cătină

Are calități revigorante imbatabile și este o combinație de antioxidanți cum rar găsești în natură (se află în fruntea listei celor mai echilibrate fructe grație bogăției de vitamine A, B1, B2, C, D, K, P și de acizi omega 3, 6, 7, 9). Are acțiune benefică asupra vaselor de sânge, inimii, sistemului nervos şi imunităţii. Sub formă de ceai, se dovedește băutura ideală în zilele toride, când nevoile organismului de echilibrare și hidratare sunt maxime. Fructele au gust dulce-acrișor, dar înțepător, fiind zvâcul de care au nevoie sucurile sănătoase.

Știai? Cremele cu cătină te apără de radiațiile UV și pot fi folosite după plajă întrucât au efect antiinflamator.

Salvie

Planta intră în compoziția multor deodorante antiperspirante datorită acțiunii antisudorifice puternice. Dacă freci în palme frunze de salvie, remarci cu ușurință aroma curată pe care o eliberează. Consumată ca infuzie, salvia este benefică circulației sangvine și limfatice, având rolul de a regla temperatura și a echilibra tensiunea arterială. Astfel, preparatele din salvie nu sunt utilizate doar în cazul transpirației excesive, ci și pentru efectul de răcorire. Cu salvie proaspătă poți pregăti omletă, cărnuri, mămăligă, salate de fructe, paste, pâine, înghețată.

Ghimbir

Este unul din cele mai valoroase remedii naturiste. Ghimbirul este digestiv, antiinflamator, antiviral, antidiabetic și are chiar acțiune anticancerigenă, arată studii recente. Este totodată un condiment important datorită efectelor sale asupra sănătății: ajută digestia, întărește imunitatea, previne bolile cordului, atenuează simptomele gripei și răcelii. Mai puțin cunoscut este că ghimbirul îmbunătățește circulația sangvină și, astfel, reduce temperatura corpului, fiind un aliat în lupta cu vremea toridă. Prepară-l după cum urmează: pune la fiert două căni cu apă în care ai adăugat patru feliuțe de ghimbir, acoperă și lasă la infuzat 15-20 de minute; strecoară, adaugă zeama de la ½ lămâie, 1-2 lingurițe de miere și bea pe parcursul zilei.

Aloe vera

Este considerată din vechime o plantă miraculoasă datorită numeroaselor proprietăți de împrospătare și regenerare a pielii, precum și pentru beneficiile pe care le aduce stării generale de sănătate, fiind antiseptică, bactericidă, antiinflamatoare și antifungică. Aloe vera nu calmează doar arșița interioară, ci și arsurile la stomac și durerile de gingii sau de gât. Cele mai cunoscute sunt aplicațiile externe (comprese, cataplasme), dar planta este folosită cu succes și administrată intern. Sucul poate fi preparat acasă, dar numai la sfatul specialistului. Îl găsești însă și de gata, în magazinele naturiste. Mai poți beneficia de calitățile acestei plante folosind nectarul, shake-urile sau pudra.

Lămâiță

Parfumul de lămâie revigorant descrie cel mai bine virtuțile calmante și tonice ale acestei plante. Mai mult, lămâița îmbunătățește digestia, diminuează senzația de vomă, înlătură gazele, potolește crampele și durerile de dinți sau cap, scade tensiunea arterială, calmează stările nervoase. Planta crudă poate fi folosită împreună cu menta ca aromă pentru înghețată. Frunzele uscate sunt ideale în ceaiurile cu lămâie ori limetă. De asemenea, datorită uleiurilor esențiale îmbietoare, lămâița este adăugată pentru un plus în diverse preparate, de la  antreuri la deserturi.

Ceai verde

Este mai mult decât o băutură. Este al doilea, după apă, între cele mai consumate băuturi din lume. În cultura japoneză, există obiceiul de a fi băut la fiecare masă. Poate deloc întâmplător, japonezii sunt printre cei mai longevivi de pe planetă. Efectul revigorant și gustul ușor amar astringent al ceaiului verde îi ajută pe niponi să scape de urmele de mâncăruri grase sau crude, precum sushi. Dacă în  urmă cu câteva veacuri acest ceai era prețuit pentru valoarea terapeutică și mai puțin pentru savoare, azi o cană cu ceai verde băută la prima oră se spune că aduce noroc toată ziua. Cu siguranță, efectul energizant este deplin!

Rozmarin

Principala reputație a acestei plante este capacitatea cosmetică de a îndepărta excesul de sebum. Are acțiune astringentă puternică, ce contribuie la împrospătarea pielii grase și a părului fără a provoca uscăciune în exces. Dar uleiul esențial de rozmarin poate fi folosit și intern, cu același efect tonic, purificator, revigorant. Rozmarinul este, de asemenea, folosit pentru stimularea circulației la nivel cerebral, îmbunătățirea puterii de concentrare, atenuarea depresiei și îndepărtarea oboselii. Este recomandat totodată în alergii respiratorii și sindromul colonului iritabil. În aplicații externe, adaugă-l în uleiul de masaj și folosește-l imediat după duș. Treci vara mai ușor dacă bei o combinație de apă călduță, rozmarin și lămâie.

Eucalipt

La fel ca menta, eucaliptul este o plantă răcoritoare, de folosit pe caniculă pentru că scade rapid temperatura corpului. Uleiul esențial poate fi folosit în apa de baie ori în loțiunea de corp, având efect instantaneu de împrospătare. Efectul de înviorare este dublat de proprietățile antiseptice. Dacă vrei să răspândești și în locuință un miros proaspăt, dă cu spray pe bază de eucalipt! Vei scăpa și de durerea supărătoare de cap care te chinuiește de câteva zile.

Știai?

În cantități mari, uleiul de eucalipt este toxic. De asemenea, interferează cu remediile homeopatice. Nu este recomandat nici în cazul alergiilor, fiindcă poate provoca dermatită de contact. Consultă specialistul înainte de a urma vreun tratament naturist!

Evită băuturile cu gheață cum sunt frappé-urile sau sucurile acidulate, care dezechilibrează sistemul digestiv și conferă o senzație falsă de răcorire fiindcă provoacă apoi sete.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr30/28.07.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns