
Mâncarea va avea același gust delicios, dar va fi mult mai sănătoasă.
Fie că vrei să scapi de câteva kilograme sau vrei să adopți un stil de viață mai sănătos, eliminarea grăsimilor rele din alimentație îți va îmbunătăți activitatea inimii și îți va scădea nivelul de colesterol din sânge.
Există însă mitul că mâncarea sănătoasă este mai fadă la gust și nici nu arată la fel de bine. Spunem mit pentru că acum ai la dispoziție numeroase trucuri și metode pentru a găti feluri de mâncare apetisante și pe care toată familia le va aprecia. Iată ce poți face:
- Renunță la prăjirea alimentelor în baie de ulei
Dacă mamele și bunicile noastre găteau până și banalul ou ochi într-o tigaie cu mult ulei, acum tehnologia îți permite să prepari multe alimente fără un strop de ulei și fără să ți se lipească pe foc. Poți găti la fel de bine, fără urmă de grăsime, dacă ai un astfel de aparat bun la toate, pe care poți prepara legume sau carne. Grătarul este cea mai sănătoasă alternativă la prăjire și, pentru că îți este atât de simplu acum să îl încingi, va deveni metoda ta preferată de a prepara alimentele. Pont: condimentează bine carnea, pune-o pe grătar, iar ea va căpăta acele striații care o fac să arate extrem de apetisant. Niciun oaspete nu va bănui că ai gătit-o în câteva minute, cu minimum de efort.
Gândește-te în felul următor: când scufunzi alimentele în baie de ulei, acestea absorb o cantitate atât de mare încât își pot dubla numărul de calorii și cantitatea de grăsimi. În plus, uleiul încins folosit de mai multe ori devine toxic pentru organism și chiar cancerigen. O simplă schimbare în alimentația ta, precum renunțarea la uleiul de floarea soarelui, te poate ajuta și să slăbești în mod natural, fără să renunți definitiv la alimente care îți plac.
- Înlocuiește sarea în exces cu condimente proaspete
Sarea favorizează retenția apei în organism, îți inflamează țesuturile și ajuta la depunerea grăsimilor în organism. Poți să folosești sare la gătit, însă dacă ți se pare că mâncarea nu are gust fără un strop de sare în plus, poți încerca să folosești condimente. Iar dacă alegi frunze proaspete de rozmarin, mentă, busuioc sau cimbru, vei obține un gust mai intens și o mâncare mult mai aromată. Găsești în supermarketuri condimente proaspete sau le poți crește chiar tu, pentru că sunt ușor de întreținut și îți vor parfuma întreaga bucătărie.
Condimentele sunt recomandate nu numai pentru a da savoare alimentelor, ci și pentru proprietățile lor de ardere a grăsimilor și a elementelor nutritive care te ajută să îți întărești sistemul imunitar, mai ales în timpul sezonului rece. Nu folosi însă condimente la plic care conțin adaosuri de sare, zahăr sau conservanți periculoși. Mirodeniile îți taie și din nevoia de grăsimi și au puterea de a contracara efectul acestora asupra organismului tău.
- Înlocuiește alimentele foarte grase cu versiunile lor „low-fat”
Smântana pe care o folosești la prepararea ciorbelor sau a sosurilor pentru friptură sau a dressingului de salată poate fi înlocuită cu succes cu iaurtul grecesc. Acesta nu numai că are mai multe proteine și este mai nutritiv, dar este mai slab, fără să își piardă consistența cremoasă.
Untul, margarina și uleiul folosite la gătit pot fi înlocuite cu alimente mult mai sănătoase și chiar recomandate pentru a le include în dieta ta: uleiul de măsline, de cocos, de susan sau de alune sunt alternativele ideale pentru a găti diverse specialități din bucătăria internațională, dar pot fi adaptate pentru a le include și în meniul tău de zi cu zi.
Brânzeturile grase, precum brânza feta, cea de burduf, cașcavalul, brie, gorgonzola sau roquefort, trebuie consumate rar și în cantități mici. Dacă îți place să mănânci brânză zilnic, poți înlocui aceste soiuri cu unele mai slabe: ricotta, cottage cheese, brânză de vaci din lapte degresat, caș, telemea, haloumi sau mozzarella.
Tu ce trucuri folosești pentru a găti cu mai puține grăsimi? Care dintre cele propuse de noi ți se pare cel mai bun?
Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Jack Frog