Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > 5 delicii pentru întinerirea organismului

5 delicii pentru întinerirea organismului

Mereu tânăr şi ferice. E visul oricui, de pretutindeni şi de oricând. De ce n-ar fi şi al tău? Să dai timpul înapoi n-ai cum, să-l ţii în loc – nici atât. Creme antirid, tablete antiîmbătrânire? Nu de puţine ori, pură amăgire. Şi-atunci?

Există o multitudine de modalităţi de a face nu doar ca  imaginea din oglindă să te mulţumească, ci şi de a-ţi ajuta organismul să-şi păstreze vigoarea şi prospeţimea, de unde şi un aspect fizic plăcut, care nu-ţi trădează vârsta. Le ştii? Petrecerea a cât mai mult timp în aer liber, exerciţii de gimnastică, asigurarea necesarului de lichide, somn odihnitor, o corectă îngrijire a pielii, gândire pozitivă. Da, dar toate acestea, deloc de neglijat, ce-i drept, nu-ţi vor fi suficiente dacă îţi este indiferent cu ce te hrăneşti sau obişnuieşti să te tot răsfeţi cu preparate de tip fast-food şi sucuri carbogazificate, de exemplu, uitând parcă de existenţa legumelor şi fructelor. De uitat n-ar fi rău să uiţi de dulciuri şi de mâncărurile rafinate. Apoi, introdu în meniu, cât mai des posibil, acele alimente care au darul de a „îndulci“ procesul firesc de îmbătrânire a organismului. Iată câteva asemenea delicii.

Sucul de morcovi

Lista beneficiilor pe care le are sucul de morcovi asupra organismului e foarte lungă: acţionează ca un excelent antiinflamator, stimulează metabolismul, regenerarea în permanenţă a nervilor optici şi a mucoaselor din organism, precum şi a celulelor pielii, menţinând-o netedă şi elastică. Răsfăţându-te frecvent cu suc de morcov sau morcovi cruzi, îţi vei îmbunătăţi semnificativ nu doar starea pielii, ci şi a părului şi unghiilor.

Sugestie. Bea un pahar de suc proaspăt de morcovi dimineaţa, pe nemâncate, sau cu 20 de minute înaintea unei mese principale. Îi poţi spori efectul de întinerire asupra organismului adăugând sucul unui măr.

Smoothie verde la mic dejun

Delicioase şi răcoritoare, smoothie-urile pot constitui gustarea ideală cu care să-ţi începi zilele de vară. Dar de ce verde? Pentru că, pe lângă bogăţia de vitamine şi minerale, verdeţurile conţin şi elemente pe care nu le au nici în cele mai scumpe legume: aminoacizi, cu capacitatea de a neutraliza acţiunea substanţelor cancerigene, bioflavonoide, care acţionează ca antioxidanţi, enzime, cu rol important în digestie, şi clorofilă, pigment care întăreşte membrana celulelor şi participă la refacerea ţesutului conjunctiv. Aşadar, îţi poţi prepara un smoothie verde din salată, pătrunjel, mărar, frunze de ţelină, cărora să adaugi câteva fructe de vară sau bucăţi de legume. Servit pe post de mic dejun, un asemenea deliciu îţi va ajuta organismul să se debaraseze de toxine şi reziduuri, să se încarce cu energie. În plus, îţi va alunga pentru ore bune senzaţia de foame şi pofta de dulciuri şi alimente sărate, de unde şi o multitudine de beneficii: greutate redusă, normalizarea nivelului de zahăr din sânge, creşterea cu rapiditate a părului şi împiedicarea căderii lui, buna dispoziţie va avea şi ea de câştigat, pielea va arăta mult mai bine.

Sugestie. Bea un smoothie verde cu 1-2 ore înainte de masă sau dimineaţa, pe post de mic dejun.

Tărâţe de secară

Fibrele pe care le conţin tărâţele de secară acţionează ca o perie de curăţat pentru întregul organism. Consumându-le frecvent, scazi nivelul colesterolului şi cantitatea de zahăr din sânge, îţi detoxifici organismul. Apoi, pielea va deveni curată, acneea dispărând ca prin minute, părul se fortifică.

Sugestie. E suficient să adaugi de 1-2 ori pe zi câteva linguri de fulgi de secară în salate sau în iaurt, sana ori lapte bătut.

Sfeclă-roşie

Este apreciată pentru bogăţia de nutrienţi, dar şi pentru cea de antioxidanţi, dovadă fiind culoarea roşu pătrunzător a acesteia, cu rol major în menţinerea în stare optimă a celulelor organismului, inclusiv a pielii. O poţi consuma coaptă sau crudă, sub formă de salate, în combinaţie cu pătrunjel, mărar, hrean, un pic de ulei. O asemenea delicatesă te ajută în combaterea anemiei, îţi va proteja ficatul, îţi va ţine inima sănătoasă, îţi va creşte rezistenţa la efort, va stimula creierul, digestia şi sistemul imunitar.

Sugestie. Nu arunca frunzele de sfeclă-roşie; adăugate în salate, au efect detoxifiant.

Mix de vitamine

Îţi plac dulciurile? De ce nu le-ai înlocui pe cele considerate dăunătoare cu un dulce preparat chiar de tine din fructe uscate, nuci şi miere? Mai ales că, pe lângă satisfacerea nevoii de dulce, se va dovedi un preţios mix de vitamine cu efect de întărire a sistemelor cardiovascular şi imunitar, de creştere a libidoului şi a potenţei. În plus, le va conferi o strălucire de invidiat şi pielii, şi părului.

Sugestie. Zdrobeşte cu blenderul câte 200 de grame de prune uscate, caise uscate şi nuci amestecă-le cu un pahar de miere. Păstrează pasta obţinută într-un recipient din sticlă în frigider şi consumă din ea câte o lingură de trei ori pe zi.

„Ce bine arată, pare chiar mai tânără decât este“, auzi deseori spunându-se despre câte cineva. Cum e posibil? Nu e nicidecum vorba de vreo tehnică minune de machiaj, ci de simple obişnuinţe care pot face să dispară mulţi ani de pe chip. Care sunt acestea? Mişcarea, somnul suficient şi odihnitor, lichide suficiente, precum şi un meniu cu cât mai multe legume şi fructe, bogate în antioxidanţi, care, după părerea oamenilor de ştiinţă, pot încetini semnificativ procesul de îmbătrânire a organismului.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.26/06.07.2017
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns