Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > A început sezonul roșiilor adevărate

A început sezonul roșiilor adevărate

Am verificat si putem confirma ca a inceput sezonul rosiilor. Al rosiilor adevarate, sanatoase si carnoase, cu gust de rosii.

Recomandam cu incredere abuzul si povestim pe indelete despre aceste fructe minunate. Da! Rosiile sunt fructe, dar asta este o alta poveste.

Despre beneficiile rosiilor putem sa vorbim pana maine dimineata si tot nu ne repetam.

Circa 200 de grame de rosii (adica trei rosii potrivite) contin peste jumatate din necesarul de vitamina C zilnica, aproape 20% din necesarul de vitamina A si K si circa 15% din grupul vitaminelor B, alaturi de 10% din necesarul de vitamina E.

La acestea se mai adauga potasiu, magneziu, mangan, fier, fosfor si cupru, dar si fibre, precum si un procent de 10% de proteinele zilnic necesare. Toate vin “ambalate” in doar 50 de calorii.

Rosiile sunt principala sursa de licopen

Licopenul este unul dintre cei mai activi si mai puternici antioxidanti naturali, care intretin sanatatea celulara. Licopenul este un carotenoid care isi pastreaza intacte toate proprietatile, in toate preparatele facute din rosii, chiar daca acestea au fost supuse proceselor termice.

Licopenul combate aparitia celulelor canceroase, protejeaza integritatea structurii ADN-ului si intervine activ in procesele de oxigenare celulara. Licopenul protejezeaza impotriva cancerului de plamani, a tuturor formelor de cancer din zona genitala si gastro-intestinala, dar si impotriva cancerului de san.

Licopenul intervine in reglarea nivelului de colesterol in sange, dar are capacitatea de a fluidiza sangele si de astimula productia de celule rosii, ca urmare a continutului mare de vitamina K, una dintre cele mai importante vitamine pentru sanatatea sangelui. De toate acestea poti sa profiti fara rezerve pentru ca a inceput sezonul rosiilor.

Rosiile previn inflamatiile articulare si sunt benefice pentru mucoasa grastrica. Un pahar cu suc de rosii hidrateaza mai bine decat un pahar de apa minerala, tocmai datorita procentelor ideale de minerale pe care le contine. Rosiile tin oasele sanatoase ca urmare a proportiei ideale dintre calciu, fosfor si potasiu.

Rosiile sunt un aliat pentru o piele frumoasa, vitaminele si combinatia de minerale fiind un factor care protejeaza tegumentul de efectele razelor ultraviolete. Poti incepe cura cu rosii pentru a inceput sezonul rosiilor!

Luna iulie si august sunt perioadele ideale pentru a prepare conserve din rosii adevarate. Bulionul, rosiile in conserva, sucul de rosii si alte bunatati cu rosii sunt rezerva de vitamine si antooxidanti pentru iarna, rosiile avand darul de a-si pastra toate calitatile daca sunt tratate termic.

Sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns