Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Ai multe motive să consumi hrișcă la orice masă

Ai multe motive să consumi hrișcă la orice masă

Hrișca este o pseudocereală integrală, foarte nutritivă, dar și cu multe beneficii pentru sănătate. Nu îngrașă, nu conține gluten, e sățioasă și dă energie organismului. Ba, mai este și ieftină. Sună tentant, nu?

Este o sursă bună de proteine, fibre, carbohidrați complexi sănătoși și vitamine (vitamine B și K). Cum spuneam, nu conține gluten, așa că pentru persoanele cu boală celiacă sau intoleranțe la gluten, hrișca și făina de hrișcă sunt alternative excelente pentru dietă. Și poate fi inclusă în orice masă a zilei.

  • O cană de hrișcă (168 de g) conține:
  • 5,68 g proteine
  • 1,04 g grăsimi
  • 33,5 g carbohidrați
  • 4,5 g fibre
  • 148 mg potasiu
  • 118 mg fosfor
  • 86 mg magneziu
  • 12 mg calciu
  • 1,34 mg fier

Hrișca ajută inima

Datorită fibrelor și niamicinei, hirișca este un aliment excelent pentru sănătatea inimii. Studiile au arătat că scade tensinea arterială. Fibrele ajută și la reducerea coresterolului din sânge și scade riscul de boli de inimă, diabet și accident vascular cerbral. Niamicina sau Vitamina B3 este esențială pentru transformarea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor în energie și astfel celulele corpului să le poată folosi.

Îmbunătățește digestia

Fibrele din hrișcă nu se pot descompune în timpul digestie și practic „mătură” tractul digestiv. Din acest motiv ajută și la scăderea în greutate.

De ce te ajută hrișca să slăbești?

Aduce ușor sațietatea și astfel previne creșterea în greutate, dar și diminuarea grăsimilor printr-un aport caloric mai mic. În plus, hrișca este bogată în proteine. Cercetările au arătat că alimentele bogate în proteine ​​sunt esențiale pentru gestionarea greutății, ajutând la arderea mai eficientă a grăsimilor.

Bună pentru diabet

Este o sursă de carbohidrați complexi, care ajută la gestionarea nivelului glicemiei. Organismul necesită mai mult timp pentru a descompune carbohidrații complexi decât carbohidrații simpli. Aceasta încetinește digestia și ajută la menținerea nivelului glicemiei stabil mai mult timp.

Cum consumăm hrișca

Se poate folosi în mod vegan, înmuiată doar în apă, sau fiartă cu puțină sare și ulei, după care putem adăuga orice legume dorim – ceapă, roșii, ardei, măsline etc.

Putem folosi făina de hrișcă pentru prepararea pâinii sau a altor aluaturi dacă avem intoleranță la gluten. Se găsește pe rafturile magazinelor și nu e scumpă!

 

Text: Luminița Tăbăran

Foto: 123RF

Citește și:

Fii prietenă cu cerealele. Care sunt cele mai bune cereale

Alimente „sanatoase” care iti saboteaza dieta

Comments

comments

One thought on “Ai multe motive să consumi hrișcă la orice masă

Lasă un răspuns