Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Care sunt cele 6 tipuri de ceai pe care trebuie să le bei pentru o sănătate perfectă

Care sunt cele 6 tipuri de ceai pe care trebuie să le bei pentru o sănătate perfectă

Dacă vrei să ai o sănătate de invidiat, bea cât mai mult ceai. Acesta este cel mai bun sfat pe care ți-l oferă majoritatea specialiștilor în nutriție și sănătate.

Ceaiul este cea mai populară băutură din lume și conține o cantitate foarte mare de substanțe nutritive. Cu toate acestea, unele ceaiuri, precum cele de aici, sunt mai benefice pentru organism decât celelalte.

Iată care sunt cele 6 tipuri de ceai pe care trebuie să le consumi cât mai des pentru a avea o sănătate perfectă:

Ceaiul de merișoare

Ceaiul de merișoare este unul dintre cele mai benefice ceaiuri pe care le poți consuma. Proprietățile sale antimicrobiene, antiinflamatoare și antioxidante recomandă ceaiul de merișoare pentru tratarea infecțiilor și a afecțiunilor stomacale, renale și hepatice.

Ceaiul de merișoare conține arbutozidă, metilarbutozidă, arbutină, fraxină, flavonoide, antocianidine și taninuri. În plus, fructele de merișor conțin calciu, magneziu, potasiu și vitaminele A, B și C, care au efecte benefice puternice asupra sistemului imunitar.

Ceaiul de merișoare ajută și la tratarea unui număr impresionant de boli. Poți afla, astfel, de pe această pagină informativă, care sunt bolile pe care ceaiul de merișoare le poate vindeca, dar și cum ai putea să-l prepari pentru a te bucura de o băutură foarte răcoritoare în această vară.

Ceaiul negru

75% dintre ceaiurile consumate în întreaga lume fac parte din categoria ceaiului negru. El este preparat din frunzele plantei „Camellia sinensis”, care sunt fermentate, apoi uscate și zdrobite. Ceaiul negru are un gust ușor amărui și conține cea mai mare cantitate de cofeină dintre toate tipurile de ceaiuri: aproximativ 40 de miligrame la fiecare ceașcă.

Ceaiul negru are o mare concentrație de antioxidanți care ajută la scăderea colesterolului din sânge. Cercetările au arătat, astfel, că persoanele care beau cel puțin trei căni de ceai, precum aceste ceaiuri sunt cu 21% mai puțin predispuse la un atac cerebral.

Ceaiul verde

Ceaiul verde are o aromă mai delicată decât ceaiul negru. Frunzele sunt uscate și tratate termic la scurt timp după ce au fost culese, fapt ce oprește procesul fermentației. Ceaiul verde conține aproximativ 25 de miligrame de cofeină la fiecare ceașcă.

Ceaiul verde are un puternic efect antioxidant şi îţi protejează organismul împotriva radicalilor liberi, care provoacă o îmbătrânire prematură a celulelor. Taninurile din ceaiul verde ajută la reducerea absorbţiei de lipide şi glucide, fapt pentru care nu ar trebui să lipsească din dieta persoanelor care ţin cură de slăbire sau care pur și simplu vor să își mențină silueta.

Un studiu publicat în 2010 în „The American Journal of Clinical Nutrition” a demonstrat că ceaiul verde ajută la arderea grăsimii de pe abdomen atunci când este combinat cu exerciţiile fizice. Totodată, ceaiul verde ne ajută să ne controlăm apetitul. O ceaşcă din această băutură consumată înainte de masă te va face să reduci porția de mâncare.

Ceaiul Oolong

Ceaiul oolong este asemănător ceaiului negru, însă timpul de fermentație este mai scurt decât în cazul celui din urmă, fapt ce îi oferă un gust mai bogat. Ceaiul Oolong conține aproximativ 30 de miligrame de cofeină la fiecare ceașcă.

Ceaiul Oolong este unul dintre ceaiurile care ajută la o ardere accelerată a grăsimilor din organism. Acest timp de ceai activează o enzimă responsabilă cu dizolvarea trigliceridelor, care sunt niște grăsimi alimentare stocate în celulele adipoase. Un studiu a arătat că femeile care au băut ceai Oolong au ars mult mai mai multe calorii în decurs de două ore decât cele care au băut doar apă.

Ceaiul alb

Frunzele de ceai alb sunt culese atunci când sunt, încă, foarte tinere, fapt ce oferă ceaiului o aromă mult mai fină, dar și o cantitate mult mai mică de cofeină (15 miligrame per ceașcă). Ceaiul vrac poate conține, de asemenea, mai mulți antioxidanți decât ceaiul din pliculețe, deoarece frunzele sunt mai puțin procesate.

Ceaiul alb ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului. În plus, unele studii au arătat că ceaiul alb oferă foarte multe beneficii persoanelor care suferă de diabet zaharat. Totodată, un alt studiu publicat în revista Phytomedicine a arătat că ceaiul alb crește toleranța la glucoză și reduce nivelul colesterolului.

Ceaiul Rooibos

Ceaiul Rooibos este cultivat doar într-o mică zonă din Africa de Sud. Cu toate acestea, acest tip de ceai a devenit o băutură foarte răspândită în întreaga lume.

Foarte consumat în Japonia, Germania, Olanda şi Marea Britanie, ceaiul Rooibos s-a dovedit a fi de 50 de ori mai bogat în antioxidanţi decât ceaiul verde. Aceşti antioxidanţi contracarează radicalii liberi din organism, care pot distruge celulele corpului uman şi care favorizează apariția cancerului. Este, de asemenea, bogat în vitamina C, sărac în taninuri şi foarte util pentru o digestie uşoară. Unele studii au arătat, totodată, că infuzia de Rooibos poate ajuta la întărirea oaselor şi a dinţilor și poate preveni apariția osteoporozei.

Foto: shutterstock.com/Patrizia Tilly

Comments

comments

Lasă un răspuns