Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Cireșele, adevărate bombe de vitamine și minerale

Cireșele, adevărate bombe de vitamine și minerale

cirese

Fructele lunii iunie, cireșele, sunt printre cele mai iubite fructe ale începutului de vară. Ele sunt nu doar printre cele mai gustoase fructe, ci și un adevărat dar pentru sănătate. Îndemnul nostru este să profiți din plin de ele.

Originar din Asia Occidentală, cireșul a ajuns în Europa adus de romani. Cireșele nu sunt numai roșii, ci și galbene. Există și cireșe amare, la fel de sănătoase ca rudele lor mai dulci. Unele se coc devreme, în mai, altele la mijlocul lui iunie.

Delicioasele cireșe conțin o nebănuită bogăție de vitamine și minerale, la care se adaugă antioxidanți și multe substanțe active. Dintre vitamine, prima pe listă este C – așadar, când mănânci cireșe, oferi organismului tău o porție de imunitate.

Cireșele sunt foarte bogate și în vitamina E, conțin și vitamine din complexul B, provitamina A (într-o 100 de grame se găsește jumătate din doza zilnică necesară) și multe minerale: fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, o serie de antioxidanți specifici și acid pantotenic. Tocmai de aceea sunt ideale în dieta femeilor, mereu predispuse la anemie, și a copiilor.

Cireșele – un puternic detoxifiant

Beneficiile pe care le aduc sănătății sunt susținute și de puternica acțiune detoxificantă și depurativă, ajutând semnificativ la eliminarea toxinelor din organism. În plus, sunt puternic diuretice și au capacitatea de a normaliza tranzitul intestinal.

Ca și cum nu era de ajuns, cireșele au puține calorii. Astfel, în 100 de grame de cireșe sunt doar 65 de calorii, iar peste 70% din compoziția lor este apă. Altfel spus, iunie este luna ideală ca să faci cura de cireșe și este o bună cale prin care poți să-ți ajuți dietele de scădere în greutate sau de detoxificare.

Cura de cireșe este recomandată tuturor, dar mai ales celor care au probleme renale și hepatice, diferiți compuși specifici conținuți de cireșe fiind capabili să normalizeze și să echilibreze funcția acestor organe.

Cireșele au, de asemenea, capacitatea de a regla nivelul colesterolului din sânge și de a îmbunătăți circulația sângelui la nivelul celor mai mici vase (al capilarelor), acolo unde are loc schimbul efectiv de substanțe între sânge și celule, fapt care explică puternicul efect detoxificant al acestora.

Nu poate fi trecută cu vederea prezența betacarotenului, a zaharurilor (mai ales levuloză, asimilabilă de către diabetici), a acizilor organici, saponinelor sau flavonoidelor. Cele din urmă au efect antiinflamator și analgezic (de zece ori mai puternic decât al acidului salicilic).

Pulpa apetisantelor cireșe conține și trei substanțe mai puțin cunoscute: antocianină, cu efect antioxidant și antiinflamator, acid hidroxicinamic care protejează mucoasa stomacului de acțiunea microbilor ce cauzează gastroenterită și melatonină care asigură un somn liniștit.

Savoare și sănătate într-o mărgică făurită cu măiestrie de natură! De ce n-ai profita de ea?

Citește și: Cireșe și vișine pentru sănătate

 

Text: Echipa Femeia

Foto: 123RF.com

Comments

comments

Lasă un răspuns