Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Cum să mănânci paste fără să te îngrași

Cum să mănânci paste fără să te îngrași

paste

În ciuda reputației lor, aceea că pastele îngrașă, numeroase studii au arătat de-a lungul timpului contrariul. Mai exact, dacă alegi să consumi paste așa cum o fac italienii, dieta ta se va îmbunătăți și vei avea silueta mult dorită.

În zone precum Bergamo sau Sicilia se înregistrează o rată scăzută a obezității. Cu toate acestea, oamenii din aceste locuri consumă regulat paste. De exemplu, în medie, un italian consumă aproximativ 25 de kg de paste pe an, în vreme ce un american ajunge la 10 kg de paste pe an. Totuși, italienii sunt mult mai slabi decât americanii.

Numeroase studii au scos la iveală faptul că o dietă tradițională mediteraneană, bazată pe plante, legume, fructe de mare, cereale integrale și uleiuri sănătoase te menține într-o formă fizică bună, fără să ai probleme cu greutatea.

Însă, dacă alegi să urmezi acest model, indicat este să consumi paste de cea mai bună calitate – preferabil paste 100% italienești. Pe piață se găsesc numeroase tipuri de paste, însă unele dintre cele mai des folosite sunt faimoasele paste italienești din grâu dur La Molisana, cu o tradiție din 1912. Acestea sunt produse premium, realizate cu cea mai bună făină de Semola și cu un conținut ridicat de 14,5% de proteină. În plus, ceea ce le diferențiază de alte paste este textura obținută prin trefilarea în bronz – iar asta înseamnă că sosul folosit la prepararea lor este mult mai bine absorbit de paste. Mai mult, gama La Molisana cuprinde și paste fără gluten, disponibile în ambalaj roz.

Așadar, dacă îți plac pastele și vrei să ai o siluetă de invidiat, iată cum trebuie să le mănânci, pentru a nu te îngrășa:

Mănâncă-le ca un italian

Mulți dintre noi mâncăm paste, însă la fel de mulți le preferăm pe cele care au carne, sosuri grele, ori poate mult parmezan. Însă, pentru ca silueta ta să nu aibă de suferit, ideal este să le consumi cât mai simple, într-un mod tradițional mediteranean.  

Mai exact, dacă ai obiceiul de a consuma paste des, alege-le pe cele cu usturoi, sos de roșii, ulei de măsline extravirgin și pătrunjel. Renunță la cele care au multă brânză, ori cele cu guanciale.

Prepară-le corect

Gătește pastele așa cum o fac italienii – al dente. Acest lucru înseamnă că nu sunt nici prea tari, nici prea moi. Când sunt gătite corect, pastele au un indice glicemic mai mic decât atunci când sunt mult prea fierte.

Media GI (indicelui glicemic) a pastelor al dente penne este de 50, o valoare mult mai mică decât GI-ul ovăzului sau cerealelor pe care le mâncăm la micul dejun.

Pentru a găti pastele perfecte de fiecare dată, indicat este să folosești 1 litru de apă la 100 grame de paste.

Adăugă ușor pastele după ce apa a dat în clocot, apoi fierbe-le conform minutelor recomandate pe ambalajul lor (timpul de gătire variază în funcție de forma și tipul de paste). Amestecă frecvent în timp ce le fierbi, pentru ca acestea să nu se lipească de oală. De asemenea, nu este nevoie să clătești pastele după fierbere (dacă le consumi cu sos) sau să adăugi ulei în apa în care fierb.

Porția perfectă

Una dintre caracteristicile esențiale ale modului în care italienii consumă paste este dimensiunea porțiilor.

Pentru mulți italieni, o porție perfectă este echivalentă cu o cană medie cu paste fierte. Nu uita: cele mai multe cutii de paste oferă opt porții.

Așadar, indiferent dacă mănânci acasă sau în oraș, bucură-te de o cantitate rezonabilă de paste. Chiar dacă îți plac foarte mult, ideal este să nu exagerezi cu porțiile.

Dacă iubești să mănânci paste regulat, ideal este să ții cont de anumite aspecte, dacă nu vrei să te îngrași. Mai exact, alege rețetele simple, pentru care nu sunt utilizate alimente bogate în calorii.

Rețetele tradiționale pentru paste sunt ușor de făcut și necesită doar câteva ingrediente de calitate. Prepară pastele al dente cu legume de sezon, ierburi proaspete, ulei de măsline extravirgin, fasole și te poți bucura de o mâncare delicioasă, fără ca silueta ta să aibă de suferit.

În plus, ai grijă și la porții. De exemplu, pastele lungi se pot măsura cu mâna. Mai exact, o porție înseamnă un buchet care încape în interiorul degetului mare unit cu arătătorul.

 

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Unsplash

Comments

comments

Lasă un răspuns