
Până deunăzi, ori de câte ori vedeam prăjituri sau rulade ori mai știu eu ce preparate spectaculos colorate, aveam o strângere de inimă: câte chimicale or fi adăugat ca să iasă bleul acela superb?
Am aflat, mai din experiență proprie (am folosit sfeclă într-o mâncare și toți morcovii s-au făcut purpurii, o minunăție), mai de pe internet, cum să faci, de pildă, macarons în toate culorile curcubeului fără să pui duco, tempera și nici coloranții alimentari vânduți la magazin. Poți obține și acasă culori superbe și, repet, foarte naturale: din fructe, legume sau condimente.
Metode să extragi culoarea
√ fierbi foarte bine fructele sau legumele, apoi folosești drept colorant apa în care au fiert;
√ prepari un suc sau un piure foarte fin, pe care-l folosești drept colorant (aici trebuie să fii atentă și la gust, să se potrivească cu al preparatului!)
Roșu
Se obține din fructe roșii (zmeură, căpșune, coacăze roșii) congelate. Recomandat, ca să nu-ți dea de furcă semințele, ar fi sucul acestor fructe.
Galben
Cel mai frumos galben iese cu șofran, dar acesta este foarte scump. Se recomandă, prin urmare, turmericul (dar acesta este foarte aromat, deci nu se potrivește în toate situațiile) sau gălbenelele (infuzie foarte concentrată).
Albastru
Sucul de afine decongelate, pasate apoi date printr-o sită fină colorează în albastrul acela frumos. Afinele au avantajul că n-au gust neplăcut, în orice aluat sau preparat le-ai adăuga.
Verde
Spanacul e cel mai bun. Chiar și la vopsitul ouălor, pentru că sucul de spanac verde are o culoare persistentă.
Portocaliu
Morcovii sunt cei mai buni. Sub formă de piure. Unde mai pui că sunt și un pic dulci, deci pot fi folosiți în aluatul de prăjituri fără grijă. Dacă vrei un ruginiu deschis, poți folosi, ma ales la aluaturi, sucul de roșii.
Roz
Mai închis sau mai deschis. Mai purpuriu sau mai grena. Îl poți obține, cum spuneam mai sus, cu suc de sfeclă. Vezi însă să nu fie din salata de sfeclă de la magazin: are oțet și hrean, care nu dau bine în prăjituri.
Violet
Poți folosi cu încredere mure, congelate sau proaspete, de care sunt. Sub formă de piure sau de suc.
Când folosești coloranți naturali, pune la socoteală, în rețetă, și lichidul folosit pentru prepararea lor. Ai grijă, nu sunt suficiente câteva picături, precum la cei naturali, ci îți trebuie mai mult!
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.39/05.10.2017
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay