Esti aici

De ce e bun porcul

Şi acum, recunoaşte, oricât de înfocat  adept al unui stil de viaţă sănătos ai fi, iarna n-ar fi iarnă cu zăpadă afară şi căldură înăuntru dacă n-ai gusta măcar două îmbucături de pomana-porcului cu mămăliguţă aburindă şi două degete de vin roşu… Iar românii crescuţi în miezul tradiţiilor nu ar şti cum să se pregătească pentru sărbătorile ce vor veni fără să ia în calcul prepararea porcului. Ce-ar fi iarna cu lebăr de curcan, cârnaţi de pui şi slăninuţă de… aici nici măcar nu găsim echivalent?!

De unde până unde

Se pare că obiceiul de a sacrifica porcul a fost adus pe meleagurile noastre de legiunile romane. Unii dintre soldaţi erau adepţi ai lui Osiris, prin urmare la o anumită dată a anului sacrificau în cinstea zeului un porc, semnificând îngroparea şi renaşterea. Sacrificarea ritualică a unui animal la schimbarea anului este deci obişnuită în partea asta de lume, iar sacrificiul porcului în special a devenit o tradiţie a românilor. Chiar dinainte de creştinism. Pe de o parte influenţaţi, cum spuneam, de legiunile romane, pe de alta îndemnaţi de pragmatism: de ce să sacrifici ritual o oaie sau o vacă iarna, când ai nevoie ba de lână, ba de lapte, ba de brânză, când poţi sacrifica godacul, care oricum creşte singur, nu trebuie investit prea mult în el, başca are carnea mai fragedă!

Tradiţie şi sănătate

Carnea de porc este (şi asta o spun nutriţioniştii) unul dintre cele mai hrănitoare alimente. Are un bogat conţinut de fier, proteine de cea mai bună calitate şi un generos conţinut de vitamine din grupul B (100 g de carne de porc asigură 60% din necesarul zilnic de astfel de vitamine, care contribuie la buna funcţionare a sistemului neuromuscular). Conţine o mare cantitate de zinc (între 1,5 şi 4 mg/100 g), ceea ce creşte imunitatea organismului, precum şi seleniu, antioxidant puternic. Şi-atunci e de-nţeles de ce ghiţă cel simpatic e crescut cu duioşie şi tăiat în credinţa că va aduce folos familiei. Tăierea şi prepararea cu dichis a porcului înseamnă tradiţie, sănătate şi… magie.

 

Comments

comments

2 thoughts on “De ce e bun porcul

    1. si ce anume iti pare de c…? este un text care iti ofera cateva detalii despre ce contine carnea de porc. le stiai pe toate? ce anume trebuia sa contina articolul ca sa nu die de c…? astept neaparat sa-mi spui. ms!

Leave a Reply