Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > De ce trebuie să ții cont pentru a deveni maestră în bucătărie. Sfaturi de la specialiști

De ce trebuie să ții cont pentru a deveni maestră în bucătărie. Sfaturi de la specialiști

Diferența dintre o mâncare ca oricare alta și una cu adevărat delicioasă stă în micile detalii și în măiestria bucătarului. Nu este suficient să urmezi o rețetă pas cu pas pentru a avea parte de o masă ca la restaurant, există și alți factori care își pun amprenta pe gustul mâncării. Iată câteva sfaturi prețioase pe care ar trebui să le urmezi dacă vrei să amplifici savoarea meselor în familie:

 

  • Folosește plita pe gaz în detrimentul celei electrice

Sursa de căldură pe care o utilizezi pentru a găti alimentele influențează gustul mâncării pe care o pregătești. Majoritatea bucătarilor profesioniști optează pentru plita tradițională, pe gaz. Motivul pentru care ea este recomandată este legată de controlul căldurii. În cazul plitelor pe gaz, vedem flacăra și îi putem regla intensitatea, având astfel controlul total asupra ritmului în care se gătește mâncarea.

În plus, putem face trecerea de la o flacără mare la una mică, cu o singură mișcare, fapt pe care nu-l putem obține cu o plită electrică, a cărei scădere de intensitate se va produce treptat. Aruncă un ochi peste aceste plite și vei descoperi că există o mulțime de modele, de culori și de forme care se vor integra perfect în designul bucătăriei tale.

 

  • Nu vei obține o mâncare bună din ingrediente de slabă calitate

Una dintre regulile de la care nu se abat niciodată bucătarii profesioniști este utilizarea celor mai bune ingrediente. Nu poți obține o mâncare de cinci stele, când utilizezi ingrediente de calitate îndoielnică. Chefii cu pretenții nu se abat niciodată de la acest principiu, motiv pentru care și mâncarea lor este la înălțime.

Fructele și legumele naturale, din piață sau din grădină, cu gustul lor ce ne amintește de copilărie, carnea dintr-o sursă de încredere și condimentele de bună calitate îți vor garanta un rezultat gustos, dar și sănătos, lipsit de aditivi chimici care alterează aroma mâncării.

 

  • Graba va duce la rezultate rapide, dar nu și gustoase

Un vechi proverb românesc ne spune că ”graba strică treaba”. El are aplicabilitate și atunci când vine vorba despre gătit, deoarece un fel de mâncare cu adevărat bun necesită răbdare și calm. Dacă alegi să faci mai multe feluri de mâncare odată, să stai cu ochii pe plită și pe cuptor în timp ce toci legume, gustul va avea de suferit.

Când gătești, fiecare etapă este importantă și are nevoie de timp și atenție, iar gustul final va reflecta timpul investit.

 

  • Ai mereu în vedere aspectul farfuriei

Felul în care arată o mâncare este esențial pentru o experiență culinară deosebită. Aspectul mâncării este mai important decât ai putea crede. Numeroase studii au demonstrat că felul în care arată mâncarea își pune amprenta și pe gustul ei. ”Percepția oamenilor este dominată de obicei de ce văd în fața ochilor”, explică Charles Spence, profesor de psihologie experimentală la Oxford.

 

  • Fii mereu cu ochii pe ceas

Timpul este foarte prețios în bucătărie. Câteva minute în plus la cuptor, și un fel de mâncare cu totul deosebit se tranformă într-un eșec total. Există un timp de gătire ideal pentru fiecare fel de mâncare, iar el influențează și gustul, dar și nivelul nutrienților din ingrediente. Multe dintre legume își pierd textura și vitaminele dacă sunt foarte fierte, și chiar prind un gust neplăcut. Urmărește mereu recomandările din rețetă și respecta-le la minut dacă vrei să obții un gust memorabil.

Gătitul în casă ne garantează mereu mese sănătoase și este o activitate relaxantă pentru multe persoane. Jocul cu aromele este mereu o provocare, iar dacă vei ține cont de sfaturile de mai sus, cu siguranță vei obține rezultate care îți vor lăsa toți mesenii cu gura căscată.

Ție ce-ți place să gătești cel mai des? Care sunt regulile de la care nu te abați niciodată în bucătărie?

Sursa foto: Shutterstock

Comments

comments

Lasă un răspuns