Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Dieta Integral 30, în război cu alimentele dăunătoare

Dieta Integral 30, în război cu alimentele dăunătoare

Dieta Integral 30

După o lună întreagă fără lactate, zaharuri, leguminoase, cereale și alcool, există mari șanse să spui: „O, da, a meritat efortul!“, având în vedere efectele benefice obținute în urma excluderii din meniu a alimentelor nocive.

Uneori, abia așteptăm să mâncăm ceva bun, dar, odată ce ne-am săturat, avem o senzație deloc plăcută de prea plin, greață ușoară, migrenă sau ajungem chiar să ne schimbăm buna dispoziție.

Exceptând cazurile în care chiar există o problemă medicală care poate cauza asemenea simptome, ei bine, putem da vina chiar pe mâncare. Nu putem consuma orice ne place și considerăm gustos, chiar dacă rezultatele analizelor nu indică nicio intoleranță la lactate sau vreo alergie alimentară. Pur și simplu, trebuie să eliminăm din meniul nostru zilnic tot ceea ce nu ne priește, dacă ne gândim, pe termen lung, la sănătatea noastră fizică și la starea pe care ne-o dorim. Dar cum aflăm ce nu ne pică bine?

Cum funcționează?

Destul de nemiloasă, dieta Integral 30 propune doritorilor să renunțe, timp de 30 de zile, la soia, lactate, cereale, alcool, leguminoase și zahăr, adică la toate alimentele care-i pot face, într-un fel sau altul, rău organismului uman. După o lună întreagă de asemenea regim, se introduce, rând pe rând, câte un grup de alimente, astfel încât să ne dăm seama care anume ne afecta, în mod negativ, sănătatea fizică și chiar starea de zi cu zi. Melissa Hartwig, creatoarea drasticului regim, e de părere că, odată încercată dieta Integral 30, ne vom schimba complet relația pe care o avem cu mâncarea.

Beneficii

În primul rând, vei slăbi, ceea ce este o veste minunată pentru oricine acceptă țină un regim atât de strict, nu? În al doilea rând, poți scăpa de durerile de cap cu care ajunseseși să te obișnuiești. De asemenea, problemele digestive cu care te confruntai de ceva vreme devin și ele doar o amintire. Tenul se curăță și scapi de acneea inestetică pe care o aveai chiar și la 30 sau 40 de ani. Ai mai multă energie ca niciodată și, drept urmare, ajungi mai des la sala de sport. Dormi mai bine și mai odihnitor și, cel mai important, descoperi ceva ce-ți poate schimba în mod categoric viața – ce alimente îți fac rău. Începând cu ziua 31, poți avea o surpriză colosală, când începi să reintroduci anumite alimente pe farfurie și să observi efectul pe care-l au asupra ta. Unora brânza le dă bătăi de cap, pentru alții pâinea este greu de digerat.   

Deosebiri față de alte diete

Nu trebuie să numeri caloriile, să mănânci la ore fixe și nici n-o să suferi de foame în cele 30 de zile de regim. Singura senzație negativă pe care o vei simți este că va trebui să renunți la anumite mâncăruri preferate, iar pofta se va simți destul de mult mai ales în primele zile ale dietei. Melissa Hartwig, cea care a venit cu ideea de a concepe un asemenea plan alimentar, n-a fost preocupată atât de pierderea în greutate, motiv pentru care nici nu pune accentul pe aspectul nostru estetic. Ea e mai interesată de ceea ce se întâmplă în corpul nostru în momentul în care ne hrănim și recomandă cântărirea doar de două ori în timpul lunii Integral 30 – în prima zi a dietei și apoi în ultima zi. Oricum, rezultatul va fi îmbucurător!

De ce 30 de zile?

Chiar așa, de ce nu 40 sau 25? Hartwig consideră această durată un compromis absolut satisfăcător: „E nevoie de 66 de zile pentru scăpa de un obicei, dar, dacă îi propuneam cuiva să se abțină de la anumite mâncăruri atât de mult, ar fi fost prea intimidant. Astfel, 30 de zile sunt destul de mult încât să ajungi să observi deja rezultate, dar nu atât de îndelungat încât să-ți fie teamă începi regimul. Regula de aur e să nu trișezi, să nu te gândești că ți-e îngăduită câte o gură de ciocolată sau de vin, că doar om ești și tu, dacă îți dorești rezultate optime, dacă vrei să ajungi să-ți schimbi obiceiurile alimentare. Toată ideea acestui regim e să-ți cureți organismul de toate posibilele alimente nesănătoase care-ți pot face rău, nu să te păcălești singur pe parcurs. Așa că scapă de toate posibilele tentații din casă înainte de-a te apuca de dietă și ia-ți complet gândul de la ele. „Înainte de prima zi, planifică-ți toate mesele din prima săptămână, fă toate cumpărăturile necesare, ca să nu-ți lipsească nimic, să nu apară surprize“, ne sfătuiește Hartwig.

E greu să ne schimbăm mâncarea. E și mai dificil să ne schimbăm obiceiurile alimentare, iar relația pe care o avem cu mâncarea este cea mai complicată parte din tot acest proces. Însă cei mai mulți care au rezistat cele 30 de zile sunt de părere că tot efortul lor a meritat. Efectele sunt uimitoare atât în ceea ce privește silueta, cât mai ales sănătatea adepților acestui regim. Noul lor stil de viață lipsit de alimentele care le făceau rău – este potrivit fiecăruia în parte și, de aceea, atât de benefic.  

Alimente recomandate

 • Carne. Poți mânca un burger întreg, nu și chifla.
 • Pește. Până și conservele cu pește sunt indicate.
 • Legume. Nu există limită la verdețuri.
 • Fructe. Îți pot satisface pofta de dulciuri.
 • Grăsimi. Avocado poate fi mâncat zilnic.
 • Cafea. Fără zahăr, nici îndulcitori sau lapte, ci numai neagră.   

Alimente interzise

 • Fără zahăr sau îndulcitori. Nici măcar siropul de arțar nu e permis.
 • Fără alcool. De-acum dai noroc doar cu cafea!
 • Fără cereale. Chiar dacă sunt pline de fibre, minerale și vitamine.
 • Fără fasole sau leguminoase (păstăi).
 • Fără soia. Ia-ți adio de la tofu!
 • Fără lactate. Nu tu brânză, nici lapte.
 • Fără aditivi sau coloranți artificiali.

Citește și:

 

 

Articol preluat din ediția de iulie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Foto: pixabay.com

 

Comments

comments

2 thoughts on “Dieta Integral 30, în război cu alimentele dăunătoare

 1. Sa renunți la soia, lactate, cereale, leguminoase și zahăr nu ar fi o problemă… Dar la alcool!?

Lasă un răspuns