
Zece zile de purificare și echilibrare, asta îți aduce regimul medicului George Ohsawa, fondatorul dietei macrobiotice.
E un moment potrivit acum, să dai un răgaz organismului, să-l ajuți să scape de dezechilibre, dar și de câteva kilograme. Cura durează zece zile și poți să o repeți după o pauză de 3-5 zile. Ține-o de 2-4 ori pe an, mai ales la trecerea dintre anotimpuri, pentru o mai bună imunizare. Este important să-ți dorești cu adevărat împrospătarea organismului, fiindcă, înainte de a fi o dietă alimentară, acest regim este potrivit pentru femeile ambițioase și fără vicii.
Regulile pemtru dieta întineririi
Întocmai ca principiile simple de viață împărtășite de milenii în Extremul Orient, ingredientele sunt pe cât de minimaliste și necostisitoare, pe atât de benefice sănătății.
Ai nevoie doar de patru cereale: orez integral, grâu integral, mei și hrișcă. Aceste alimente, încadrate de dr. Ohsawa în categoria yang, ajută la detoxificare, reechilibrare, sporirea energiei și chiar la stoparea evoluției unor boli incurabile. Cele patru cereale pot fi asociate oricum între ele și preparate în diverse moduri (fierbere, coacere, prăjire etc.) cu apă şi puțină sare.
Mănâncă în liniște, mestecă încet, fă mișcare, dar fără să exagerezi, și nu uita de apă – de izvor sau plată pentru prepararea cerealelor şi pentru băut. Renunță la tutun și cafea, ca detoxificarea să fie ca la carte!
Este recomandată sarea de mare nerafinată, bogată în minerale și cu rol de eliminare a toxinelor, cu proprietăţi bactericide și tonifiante. Dacă nu ai, folosește sare grunjoasă. Evită sarea fină sau extrafină, ale căror proprietăți sunt diminuate din cauza prelucrării.
Primele trei zile s-ar putea să fie mai grele, până când organismul se obișnuiește cu noul regim, cu un maximum în a patra zi, următoarele șase fiind relativ ușoare, fiindcă nu vei mai simți senzația de foame ca la început. Este foarte important să fii convinsă că te afli pe calea cea bună, pentru că organismul are nevoie de o perioadă de detoxificare.
Pregătirea regimului
Înainte de începerea dietei, se impune o perioadă pregătitoare de 1-2 săptămâni. Este nevoie de această etapă mai ales dacă te-ai obișnuit cu alimente grele – carne, produse procesate, dulciuri etc. Astfel, organismul are posibilitatea să se dezvețe treptat de ele. Așadar, în cele două săptămâni, introdu cele patru cereale pe care se bazează această dietă: orez integral, grâu integral, mei și hrișcă. Gătește-le în diverse combinații (sunt delicioase cu legume). Fă în așa fel încât una din mese să fie alcătuită doar din aceste cereale. Exclude tot ce înseamnă hrană ambalată, care abundă în aditivi și E-uri nocive, prăjelile, produsele zaharoase și savurează cât mai multe salate de crudități.
Ce și cum mănânci
Iată cum incluzi cele patru cereale în meniul zilnic:
Grâu
Este plin de vitamine (A, B-uri, D, E, K, PP) și minerale (calciu, magneziu, potasiu, siliciu, fier, zinc, mangan, cobalt, cupru), având calități nutritive și remineralizante.
Băutură de tărâțe: pune un pumn de tărâţe la 1 l de apă și lasă la macerat o noapte. A doua zi, strecoară şi bea în mai multe prize – prima să fie dimineaţa, pe stomacul gol.
Turte: pentru o porţie, ai nevoie de două mâini de grâu spălat în mai multe ape și uscat rapid. Macină-l în râşniţa de cafea, apoi amestecă făina obţinută cu o linguriţă rasă de sare grunjoasă. Adaugă treptat puţină apă și frământă până capătă o consistenţă semisolidă şi nu se lipeşte de degete. Ia apoi bucăţele din amestec, dă-le formă de turtă (groasă de maximum un deget) și pune-le într-o tigaie încinsă. Întoarce-le din când în când și scoate-le când încep să se rumenească şi se întăresc.
Fiertură: spală boabele în mai multe ape reci. Pune apă la fiert și adaugă cerealele când dă în clocot (peste cantitatea de grâu, toarnă de două ori mai multă apă). Lasă la foc mic 1,5-2 ore, îndepărtează spuma și amestecă din când în când ca să nu se prindă. Sărează după gust.
Terci: îl poți consuma cu lipie sau cu adaos de cereale fierte. Pune pe foc 1 l de apă. Când clocotește, adaugă treptat (ca la mămăliga din porumb) făină de grâu integral măcinată fin. Pune o linguriţă de sare. Amestecă până se îngroa-șă, apoi ia de pe foc.
Grâu prăjit: prepararea durează puţin mai mult decât la celelalte cereale. După prăjire, boabele trebuie să fie crocante, dar ușor de mestecat.
Plăcintă de grâu cu orez fiert: e nevoie de 500 g de făină de grâu integral, 200 g de orez, o linguriță de sare. Pregătește un aluat din făina de grâu și apă călduță. Întinde o foaie mai groasă. Pune orezul fiert la mijloc și rulează. Așază ruloul într-o tavă tapetată cu făină integrală și coace la foc iute 15-20 de minute.
Grâu copt: spală grâul, pune-l într-o tigaie de teflon sau de fontă, adaugă puțină sare și toarnă apă cât să-l acopere. Lasă-l la foc iute până se evaporă apa, iar grâul își schimbă culoarea.
Mei
Este considerat un aliment complet, fiind bogat în vitamina A, fosfor, magneziu, fier, potasiu, zinc. Pe vremea dacilor, se făcea un fel de mămăligă din mei, nu din porumb. Dacă nu ai mei integral, e bun și cel decorticat.
Fiertură: amestecă o parte mei și două părți apă. Fierbe 20-25 de minute meiul decorticat sau 45-50 de minute pe cel nedecorticat.
Mei prăjit: boabele de mei şi hrişcă se desfac cu zgomot în timpul prăjirii. Fiindcă se pătrund rapid, e bine să fii atentă, ca să nu se ardă.
Mei crud: lasă boabele într-un vas, acoperite cu apă, 1-2 ore, cât să se înmoaie, dar fără să înceapă germinarea. Astfel, meiul nu-și pierde proprietățile.
Orez
E recomandat orezul integral care, faţă de cel alb, conține vitaminele A și complexul B (se pierd prin decorticare), calciu, fosfor, fier, potasiu, magneziu, mangan. Orezul alb e mai puțin hrănitor, dar nu este interzis.
Supă de orez: Pune orezul la fiert (șase părți apă și o parte orez) și sărează după gust. Lasă-l 20-30 de minute. Ca să fie mai consistent, adaugă găluşte de grâu (le pui la fiert în acelaşi timp cu orezul), pe care le pregătești amestecând făină de grâu integral cu apă până când obții o pastă de consistenţă potrivită, din care modelezi mici sfere. Serveşte supa caldă.
Fiertură: amestecă orezul cu apă (o parte orez, patru părți apă) și sărează. Fierbe-l la foc potrivit (20-30 de minute orezul decorticat și 30-50 de minute cel integral). Dacă apa scade prea mult, orezul se transformă în pastă.
Orez prăjit: curăță și spală orezul, apoi așază-l într-o tavă și dă-o la cuptor sau pune-o pe aragaz. Sărează înainte (lași orezul la înmuiat 30 de minute în puţină apă cu sare, apoi îl scurgi) sau după ce-l prăjești. Boabele s-au prăjit când își schimbă culoarea.
Pilaf: cu puțină sare, fără ulei sau legume, e delicios indiferent dacă îl pregătești pe aragaz ori la cuptor.
Cremă de orez: prăjește orezul (măcinat fin) până devine roz, ia-l de pe foc şi macină-l în râşniţă. Pune trei pahare de apă la patru linguri de făină de orez și fierbe-l 25 de minute. Adaugă apă dacă este nevoie și sărează după gust.
Hrișcă
Conținutul ridicat de proteine și minerale o face ideală pentru regim, mai ales că e ușor de digerat și foarte aromată. Este energizantă, are proprietăţi tonice şi protectoare vasculare.
Turte: le pregătești întocmai ca pe cele din grâu, folosind făină de hrişcă obţinută prin măcinarea boabelor în râşniţa electrică.
Fiertură: amesteci o parte hrișcă și două părți apă, apoi fierbi. Sau poți consuma hrișca înmuiată în apă timp de câteva ore. Combinaţiile de fierturi de orez, mei şi hrişcă sunt foarte gustoase.
Cremă: rumenește trei linguri de făină de hrişcă, amestecând încontinuu, apoi adaugă trei ceşti de apă şi lasă la fiert până se îngroaşă. Sărează după gust.
Efecte după cură
S-ar putea să fii surprinsă că nu ai pofte, nu te uiți cu jind la caserolele colegilor nu ajungi înfometată seara de la serviciu, nu mai poftești la carne, ci la fructe și a dispărut ca prin minune dependența de ciocolată. Da, este posibil! Persoanele care au ținut dieta au fost uimite că nu mai visează la alimente nesănătoase. În schimb, s-ar putea să treci printr-un fel de sevraj din pricina lipsei cafelei (dacă ești obișnuită să o savurezi în fiecare dimineață) și să te simți ușor slăbită, dar e o reacție firească a organismului care se luptă să scape de povara toxinelor. Nu te teme de reacțiile adverse, un șoc din când în când îi e de folos ca să-și refacă forțele pentru a o lua de la capăt mai viguros și proaspăt. După dietă, e recomandat ca 70% din hrană să fie din cereale și să revii treptat la un regim alimentar normal, mai sănătos, adăugând legume și fructe. Iată alte beneficii aduse de regimul Ohsawa:
- stare generală de bine;
- dispar neplăcerile digestive;
- coșurile trec simțitor;
- tenul devine mai catifelat;
- scapi de kilogramele în plus;
- colesterolul se reglează;
- ai mai multă vitalitate.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.1/08.01.2015
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: Pixabay