Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Din darurile toamnei

Din darurile toamnei

Toate legumele sunt sănătoase, fiecare cu aportul său la starea generală de bine, dar unele dintre ele sunt mai mult de-atât: ne ajută să prevenim diverse boli sau să scăpăm de cele deja contractate. Nu-ţi rămâne decât să le introduci în meniu.

În nu puţine situaţii, terapia prin nutriţie s-a dovedit leacul salvator. Un asemenea rol îl joacă şi unele daruri ale toamnei. Iată câteva dintre ele.

Varză

E foarte apreciată mai ales datorită substanţelor cu proprietăţi antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare de excepţie pe care le conţine, mai ales dacă este consumată crudă.

Suc şi salată de varză

Pentru a beneficia de proprietăţile curative ale verzei, ea trebuie consumată crudă, sub formă de suc sau salată, ori fiartă la aburi.

Indicaţii terapeutice: ulcer gastric, constipaţie, afecţiuni ale ficatului, printre care şi hepatită, cataractă, depresie, în caz că se doreşte întârzierea instalării menopauzei sau prevenirea neplăcerilor ce o însoţesc.

Varză murată

Pe lângă faptul că ne salvează în perioada iernii de insuficienţa de vitamine, banala varză murată ne ţine la distanţă de multe afecţiuni, chiar şi dintre cele serioase. Un consum frecvent întăreşte sistemul imunitar, ameliorează digestia, reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare, previne boala ulceroasă. Poate fi consumată simplă, tocată, ca salată, cu adaos de piper şi puţin ulei ori un pic din zeama proprie.

Precauţii. În ciuda enormelor beneficii, din cauza conţinutului ridicat de acizi organici, consumul de varză murată le este contraindicat în hiperaciditate gastrică, hipertensiune arterială, insuficienţă renală, afecţiuni ale pancreasului, calculi biliari.

Cataplasme cu varză

Se întind foile de varză pe o planşetă de lemn, se zdrobesc cu sucitorul, se aplică pe locul afectat, fixându-se cu o faşă. Se recurge la o asemenea procedură de 3-4 ori pe zi, după care locul tratat se lasă să se usuce la aer. Prin aplicarea cataplasmelor cu varză pe rănile care se vindecă greu, inclusiv cele provocate de arsuri, procesul de vindecare este accelerat, scade riscul de infecţii, eventualele cicatrici sunt mult mai puţin vizibile. În eczeme, prin compuşii pe bază de sulf pe care îi conţin, foile de varză au efect antiseptic asupra bacteriilor şi a ciupercilor parazite. Aplicate pe zona entorselor şi a luxaţiilor, compresele cu varză atenuează durerea, grăbesc refacerea ligamentelor, reduc considerabil volumul pungilor cu lichid sinovial care se formează. În durerile reumatice, o cură cu suc de varză, dublată de aplicarea de comprese cu foi de varză, are efect antiinflamator articular, procesele degenerative sunt încetinite sau chiar stopate, iar mobilitatea articulară este redobândită.

Sfeclă-roşie

Unul dintre cele mai complexe alimente, sfecla-roşie este apreciată pentru bogăţia de nutrienţi precum vitaminele A, B1, B2, B6, C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu, zinc şi antioxidanţi. Se consumă crudă, sub formă de suc, coaptă sau fiartă, ca salată.

Efecte curative: stabilitează glicemia celor cu diabet, prevenind posibilele complicaţii cardiovasculare ale acestuia, protejează celulele hepatice şi ajută la regenerarea lor, previne gastrita hiperacidă, scade tensiunea arterială, combate anemia, ţine inima sănătoasă, creşte rezistenţa la efort, stimulează activitatea creierului, digestia, sistemul imunitar.

Suc de sfeclă-roşie

Prin conţinutul bogat în potasiu şi magneziu, sucul de sfeclă roşie accelerează metabolismul şi întăreşte musculatura, iar prin cel de acid folic, hrăneşte sângele. O porţie de suc de sfeclă se obţine din trei rădăcini de mărime medie. În plus, sucul de sfeclă-roşie este un aliat de nădejde în combaterea unor boli severe (cancerul, de exemplu), precum şi în atenuarea efectelor negative ale radioterapiei şi chimioterapiei, la care se recurge în tratarea acestuia. Se începe prin a se bea câteva zile sucul stors din 250 g de sfeclă-roşie pe zi, după care, treptat, se mărește cantitatea. În cazul în care apar senzaţia de greaţă, vărsăturile sau ameţelile, se reduce cantitatea la cât dă semne organismul că suportă.

Ardei gras

Principala proprietate a ardeiului gras, cu efect benefic asupra stării de sănătate, este aceea de antioxidant, conferită de diverşi compuşi din compoziţie.

Efecte curative: introduşi frecvent în dietă, compuşii antioxidanţi din ardeiul gras contribuie la scăderea riscului de boli cardiovasculare, diabet. La rândul lor, compuşii sulfuroşi din ardeir au efect anticancerigen. Apoi, în urma unui consum adecvat, ardeiul gras poate contribui la menţinerea sau restabilirea sănătăţii ochilor, la scăderea anemiei.

Proaspete, parfumate şi frumos colorate, pline de vitamine şi minerale, introduse frecvent în meniu, legumele toamnei se pot dovedi nu doar alimente gustoase, ci şi un sprijin real în menţinerea sau recăpătarea stării de sănătate. Profită de ele mai ales acum, toamna, când, proaspete fiind, au o mai mare putere binefăcătoare.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.40/12.10.2017
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay

 

Comments

comments

Lasă un răspuns