Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Dragoste veșnică pentru proteine

Dragoste veșnică pentru proteine

Trebuie sa declar dragoste vesnica pentru proteine. Evident sursa proteinelor trebuie si ea aleasa cu grija, dar beneficiile pe care proteinele le au pentru metabolism, in general, si pentru metabolismul feminin, in special, impun aceasta declaratie de dragoste!

Proteinele sunt ideale pentru a mentine masa musculara, sunt o sursa eficienta de energie pentru metabolism, sunt ajutorul ideal in dieta. Iubim proteinele si bine facem, dar dincolo de toate acestea vrem sa vedem unde se termina mitul si unde incepe adevarul despre acestea.

Avem nevoie de proteine pentru o viata sanatoasa, iar metabolismul nu poate functiona eficient in absenta lor.

Este adevarat ca femeile au nevoie de mai putine proteine decat barbatii? Da! Acesta este un adevar. O femeie adulta are nevoie de circa 46 de grame in timp ce un barbat de 56 de grame. Un adolescent are nevoie de circa 52 de grame (deci mai mult decat o femeie), iar un copil (pana la sase ani), de 10 grame.

Daca vrei sa slabesti consuma doar proteine! Fals! Metabolismul este complex si complicat. Metabolismul finctioneaza eficient doar daca un procent care variaza intre 10 si 35% din caloriile zilnice provine din proteine. Excesul de poate duce la afectiuni ale rinichilor, dupa cum un consum insuficient de proteine favorizeaza acumularea de grasime si pierderea de masa musculara.

Vegetalele contin la fel de multe proteine ca si produsele de origine animala. Fals! Carnea si produsele de origine animala sunt cele mai importante surse, dar carnea vine la pachet cu grasimi saturate care cresc nivelul colesterolului. Ideal este ca doar jumatate din necesarul zilnic sa provina din produse animale, in timp ce restul trebuie sa vina din surse vegetale – fasole si alte legume, ciuperci, soia.

De ce avem nevoie de proteine? Pentru ca organismul nu poate functiona in absenta lor, acestea intervenind in structura celulara, in procesele de eliminare a toxinelor, in furnizarea de energie. A afirma ca sunt indispensabile vietii, este un adevar.

Dietele bogate in proteine sunt cea mai buna cura de slabire! Adevarat! Proteinele sunt un glont magic care arde grasimi. Simpla inlocuire a carbohidratilor este o cale eficienta de a pierde in greutate prin dizolvarea depozitelor grase. Secretul sta in faptul ca organismul arde mai multe calorii pentru a metaboliza un gram de proteine, dacat in cazul unui gram de lipide sau glucide. Proteinele sunt satioase si mentin la un nivel constant nivelul glucozei. Oricum dietele proteice nu trebuie tinute decat pe perioade limitate de timp. Excesul, pe termen lung, poate duce la cresterea colesterolului, la afectiuni renale si diabet.

Proteinele vegetale sunt utile mai ales femeilor. Acesta este un mare adevar, iar daca acestea provin din soia cu atat mai bine. Metabolismul feminin este favorizat de un consum crescut de proteine vegetate.

Proteinele nu pot fi stocate, astfel ca este nevoie ca acestea sa fie aduse constant in organism prin alimentatie. Doar lipidele pot fi pastrate ca “rezerve” sub forma de depozite adipoase, scrie WebMD.

Proteinele sunt indispensabile unei diete sanatoase, indiferent daca este o dieta omnivora sau vegetariana. Secretul sta in variatie si in alegerea caii de mijloc.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns