Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Fructe de iarnă. Idei pentru o dietă echilibrată

Fructe de iarnă. Idei pentru o dietă echilibrată

Ți-am făcut o listă cu cele mai bune frcute de iarnă. La unele dintre ele sigur nu te-ai gândit, dar acestă diversitate dovedește că iarna nu înseamnă doar banane şi portocale. Există multa alte fructe de iarnă de care trebuie să profiţi. Toate aceste fructe de iarnă sunt o cale perfectă pentru a-ţi asigura necesarul de  minerale şi vitamine.

Inevitabil, iarnă sunt mai puţine fructe. Fructele proaspete le numeri pe degete: mere, banane, portocale şi toate celelalte citrice (plus pomelo) sunt singurele pe care le avem cu adevărat la îndemână. Şi totuşi, în fapt, ofertă este mult mai diversificată.

Portocalele şi bananele sunt ieftine şi reprezintă o sursă excelentă de potasiu şi vitamine. Portocalele şi celelalte citrice, la fel. Sunt principală sursă de vitamine din sezonul rece şi sunt adevărate fructe de iarnă. Pe lista cu fructe de iarnă nu trebuie să lipsească bananele, portocalele, mandarine şi clemnetinele. Nu uita de grapefruit şi de pomelo.

O soluţie excelentă este să-ţi faci iarnă car şi vară sanie, adica să profiţi de fructele congelate. În magazine există fructe de pădure, capşune şi zmeură. Şi dulceaţa de căpşuni este o bună soluţie, mai ales că o parte din beneficii, minerale şi vitaminele se păstrează şi după ce au fost tratate termic. Aici nu pot să nu amintesc, dacă tot am pomenit de gemuri şi dulceaţă de gemul de prune fără zahar şi de gemul de gutui preparat în casă, care sunt adevărate miracole pentru perioada de iarnă.

La loc de cinste stau merele. Alege mereu merele din producţia locală. Sunt foarte gustoase, sunt ieftine şi le ai toată iarnă. Tot ceea ce trebuie să faci este să mergi în piaţă. Producătorii au mere toată iarnă! Consumă mere în toate felurile posibile. Ca atare, dar şi coapte, în placintă sub formă de piure, smoothie şi orice alte combinaţii vrei. Mere să fie! Nu uita de pere! Sunt la fel ca și merele disponibile toată iarna și sunt foarte utile unei nutriții echilibrate.

Fructele uscate ar fi o altă variantă. Acestea au vitamine şi fibre care fac din ele o  alternativă la îndemână pentru sezonul rece. Conţinutul de zahăr este puţin mai mare, aşa că ai grijă dacă te interesează numărul de calorii consumate.  Pe lista pune smochinele, curmalele și caisele uscate.

Gutuile se păstrează şi ele proaspete până târziu în iarnă. Dacă le cumperi în cantităţi mici, tot din piaţă, te poţi bucură de ele, până în ianuarie. Le poţi coace, le poţi face piure sau le  poţi consuma ca atare, rase în iaurt.

Pe lista cu fructe de iarnă se mai afla toate fructele uleiose (migdale, nuci, alune și altele) pe care este de dorit să le consumi crude, nesărate, dar și kaki, kiwi și minunatele fructe exotice pe acre le găsesti tot timpul în magazine: mango, papaia, avocado, fructul pasiunii, rodii și altele. Nu este nevoie să le consumi în cantități mari, dar din când în când dau culoare și gust ierinii!

Sursa foto: pixabay.com

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns