Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Fructe uscate, pro și contra

Fructe uscate, pro și contra

Fructe uscate, pro și contra – Acum 10-15 ani, nu prea ne dădea mâna la căpșune, struguri sau pepeni în miezul iernii. Nu că acum ar fi mai ieftine, dar ai cum să-ți faci pofta. Așa că iarna se asortează mai bine cu fructele deshidratate.

Struguri (pardon, stafide), smochine, curmale, prune sau caise –  sunt cele mai la-ndemână și cele mai populare fructe uscate de la noi. Sunt folosite ca ingrediente în diverse prăjituri, ca înlocuitor de zahăr (mai cu seamă curmalele) sau sunt consumate ca atare, pe post de gustare sau desert. Uscarea, sau deshidratarea, este o metodă extrem de veche de conservare a fructelor și legumelor. Pe vremuri, se făcea pe grătare speciale, la soare, astăzi deshidratarea se realizează în uscătoare speciale, industriale. Principiul e simplu: prin eliminarea apei, este exclus mediul natural al bacteriilor, altfel spus cauza principală de alterare a alimentelor. Fructele uscate au numeroase calități, dar și dezavantaje. E bine să le știi și pe unele, și pe celelalte.

♥ Pomenite şi în Biblie, fructele uscate erau folosite în hrana zilnică întrucât erau sățioase și sănătoase, precum și în zilele de post și reculegere. În Evul Mediu, ele erau recomandate pentru întremarea convalescenţilor.

PRO fructe uscate

Fructele uscate sunt mai concentrate, foarte bogate în fibre, vitamine și minerale: vitaminele A și B, o concentrație ridicată de celuloză, magneziu, calciu, potasiu, fosfor, iod, fier și sodiu. Această combinație le recomandă împotriva bolilor cardiovasculare, dar și în cele digestive.

√ Au au în general conținut bogat de antioxidanți, motiv pentru care persoanele care le consumă regulat sunt supuse unui risc mai mic de cancer;

√ Sunt foarte hrănitoare;

√ Sunt sățioase și întăritoare.

CONTRA fructe uscate

Au o concentrație mai mare de glucoză și calorii, prin deshidratare; fructele uscate pierd din aportul de vitamine pe care l-ar avea dacă ar fi proaspete.

√ Fructele uscate industrial conțin conservanți și sulfiți care ar putea produce astm;

√ Dacă depășești doza recomandată (2-3 smochine, 2-3 curmale, 3-4 prune uscate, o mână de stafide), riști să câștigi kilograme în plus;

√ Diabeticilor nu li se recomandă să consume fructe uscate tocmai din pricina conținutului crescut de glucide;

√ În cantități prea mari, pe lângă grăsime, fructele uscate mai pot produce deranjamente stomacale și chiar renale.

Care de ași  sau cele mai bune fructe uscate

Iată mai jos calitățile celor mai bune fructe uscate care se găsesc la noi. Calități susținute și de un preț decent.

√ Smochine: conţin vitamine (A, B1, B2), calciu, fier, fosfor, mangan, sodiu, potasiu, clor. Potasiul ajută rinichii să funcţioneze normal şi este esenţial funcţiei cardiace. Studii realizate recent indică faptul că potasiul din fructe şi legume scade tensiunea arterială. Conţinutul de acizi graşi omega 3 şi omega 6 ajută şi el la reducerea riscului de boli coronare.

√ Prune: sunt bogate în fibre, proteine şi potasiu și conțin mulți antioxidanți, apărând organismul împotriva multor tipuri de cancer şi nu numai. Protejează inima, previn problemele colonului şi diabetul prin încetinirea procesului de absorbţie a glucozei în sânge, reduc riscul de Alzheimer şi reglează tensiunea. Sunt recunoscute drept cel mai bun medicament natural împotriva constipației.

√ Stafide: au un conţinut ridicat de fenol, nutrient cu efecte antiseptice, antiinflamatoare şi antioxidante, protejând îndeosebi sistemul cardiovascular. De asemenea, conțin boron, un mineral mai puţin cunoscut, cu proprietăţi benefice asupra sistemului osos feminin, prevenind osteoporoza. Şi copiii pot beneficia de pe urma lui! Nu conţin grăsimi și, ca toate fructele uscate, sunt bogate în fibre.

√ Curmale: reprezintă o sursă importantă de carbohidraţi benefici. Când le alegi, evită-le pe cele gălbui, cu aspect uscat, ca să ai siguranţa că sunt proaspete şi fragede! Au un conținut mare de fier, sunt bogate în calciu, potasiu, fosfor, magneziu şi caroten. Sunt uşor de digerat, fiind deci un bun remediu în afecţiunile digestive, și au reale calități revigorante grație conținutului mare de magneziu.

♥ 100 g de smochine proaspete au 43 kcal, iar aceeaşi cantitate de fructe uscate – 249.

♥ ½ cană cu stafide are în jur de 220 kcal, iar 100 g de curmale – 290.

Citeste si:

 

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.04/2018
Sursa foto: pexel

Comments

comments

Lasă un răspuns