
Toate ne dorim un corp ca al modelelor din reviste, iar dacă acest lucru s-ar putea face „în doi timpi și trei mișcări“ ar fi și mai bine. Doar că e de-a dreptul imposibil. Și nu doar pentru persoanele cu o greutate mult peste limita normală, ci pentru oricine.
Puține sunt femeile cele care apelează la un consultant nutriționist, pentru a obține o greutate adecvată. Cea mai mare parte optează pentru tot diete „după ureche”. Lucru cum nu se poate mai greșit, fiindcă măsurile nepotrivite luate pentru a slăbi pot duce la afectarea sănătății. Află ce greșeli faci atunci când îți dorești să slăbești rapid.
Vrei să scapi de kilograme la foc automat
Prima greșeală atunci când îți dorești să scazi în greutate este faptul că te grăbești. Nu ai răbdare ca acest lucru să se întâmple în ritmul său natural și ai vrea să slăbești peste noapte. Te atrag anunțurile dubioase, care îți promit că te ajută să slăbești 10 kg pe săptămână, însă trebuie să fii conștientă că acest lucru nu este posibil. Atunci când îți dorești să slăbești rapid, poți face alegeri iraționale, care îți pun sănătatea în pericol, cum ar fi să te înfometezi sau să urmezi diete suspecte.
Mai bine ai răbdare cu organismul tău și nu-l forța. De obicei, persoanele care slăbesc rapid se îngrașă, apoi, la fel de rapid. Acest lucru poartă numele de „efect Yo-Yo”. Un nutriționist te poate ajuta să slăbești într-un mod sănătos, lent, dar eficient.
Citește și: Dieta Rina sau cum să slăbești mâncând de toate
Te înfometezi
Înfometarea este una dintre greșelile cele mai frecvente, în cazul celor care vor să piardă rapid în greutate. Multe persoane nu mănâncă aproape deloc, crezând că, astfel, vor slăbi rapid. Altele sar peste mesele principale, pentru a scădea aportul caloric. Totuși, trebuie să înțelegi că această metodă te poate face să mănânci mai mult decât înainte, având în vedere senzația constantă de foame. De asemenea, înfometarea poate duce la deficiențe grave și la hipoglicemie. Un episod de hipoglicemie se manifestă prin leșin, stări de rău, amețeală, confuzie, tremur, delir, greață, tulburări de vedere.
Restricționezi grupe de alimente
Unele persoane aleg să consume doar salate, având impresia că acest lucru înseamnă a fi la regim. Totuși, restricționarea unor alimente este tot o formă de înfometare. Dieta de slăbit nu se caracterizează prin consumul exclusiv de salate. Aceasta trebuie personalizată în funcție de particularitățile fiziologice ale fiecărei persoane și trebuie să includă o varietate de alimente, combinate într-un mod inteligent. Doar un nutriționist poate întocmi o astfel de dietă.
Adopți diete neoficiale
Toată lumea are acces la tot felul de diete dubioase care îți promit marea cu sarea. Totuși, dacă le analizezi, vei vedea că acestea au la bază restricționarea unor alimente, deci înfometarea. Cu alte cuvinte, aceste diete produc deficiențe nutriționale, fiindcă exclud unele grupe de alimente. În plus, favorizează și „efectul Yo-Yo”.
Faci sport fără dietă
Ai început să mergi la sală, din dorința de a slăbi? Foarte bine! Totuși, nu uita că sportul are o influență de doar 30% în ceea ce privește slăbitul. Restul de 70% este reprezentat de alimentație. Așadar, nu este suficient să faci sport pentru a slăbi. Este inutil să mergi la sală, dacă mânânci nesănătos și dezechilibrat. Bineînțeles că sportul ajută la slăbit, însă, în primul rând, este important să ai o alimentație sănătoasă și adaptată nevoilor tale.
Te bazezi pe produsele pentru slăbit
Probabil că ai tot auzit de persoane care folosesc produse pentru slăbit (ceaiuri, pastile, suplimente alimentare etc). Atunci când un produs are în denumire sintagma „pentru slăbit”, multe femei iau ca atare acest lucru și au impresia că este un fel de tratament pentru greutatea în plus. Trebuie să știi că multe produse de acest gen sunt periculoase și nu te ajută să slăbești.
Este adevărat că unele produse pentru slăbit favorizează pierderea în greutate, însă, numai în condițiile în care urmezi un regim alimentar. Nu te aștepta ca un astfel de produs să scape de kilogramele nedorite, dacă nu îți modifici alimentația.
În concluzie, trebuie să ai răbdare în ceea ce privește pierderea în greutate și să eviți aceste greșeli care îți pot pune sănătatea în pericol. Cel mai indicat este să apelezi la un nutriționist care să te evalueze, din punct de vedere nutrițional, și să îți întocmească un regim sănătos.
Sursă: Digital Workforce
Sursă foto: Shutterstock