
Asemenea năutului, nici lintea nu este prea populară la noi în țară. Dacă și tu ai neglijat până acum această leguminoasă, merită s-o descoperi, deoarece este cu adevărat un superaliment: sățioasă, te ajută să slăbești, îți oferă proteine de calitate, dar și o porție generoasă de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.
Proteine din belșug
Putem trăi fără carne, dar nu și fără proteine, care sunt indispensabile bunei funcționări a organismului. Așadar, în perioada postului trebuie să ne procurăm necesarul de proteine din vegetale. Una dintre cele mai bune opțiuni este lintea: indiferent că e roșie, portocalie, verde, brună, această leguminoasă este o sursă excelentă de proteine vegetale de calitate. De exemplu, o porție de 200 g de linte gătită ne oferă 18 g de proteine, adică aproape 40% din necesarul zilnic.
O comoară de nutrienți
Micile boabe au însă mult mai multe beneficii. Alături de numeroase vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, acid folic, C, K) și minerale (fosfor, molibden, cupru, fier, mangan, zinc, magneziu, potasiu, seleniu), acestea conțin și cantități mari de fibre (8 g fibre/100 g linte), care scad colesterolul și ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, fiind o alegere foarte bună și pentru cei care suferă de diabet.
Citește și: 5 rețete de post simplu de preparat
Aliatul siluetei
În timpul postului, odată cu renunțarea la produsele de origine animală (carne, pește, lapte, brânzeturi, unt, ouă), practic, dieta noastră devine vegană. Deși sănătoasă în principiu, o asemenea alimentație poate duce la surplus de greutate dacă nu avem grijă ce și cât punem în farfurie. Ei bine, lintea este unul dintre alimentele prietenoase cu silueta. În primul rând, pentru că are puține calorii și o cantitate neglijabilă de grăsimi: 100 g de linte gătită ne oferă 120 de calorii și doar 0,5 g de lipide. În al doilea rând, grație conținutului mare de proteine și fibre, este foarte sățioasă – un bol cu mâncare de linte îți potolește foamea pentru 3-4 ore, ajutându-te astfel să mănânci mai puțin pe parcursul zilei.
Dieta cu linte
Comparativ cu alte boabe (fasole, năut), lintea nu trebuie ținută la înmuiat în apă înainte de preparare fiindcă fierbe mult mai repede. Un alt avantaj este că absoarbe ușor aromele altor ingrediente și mirodenii, putând fi gătită în variate moduri: poți prepara supă de linte, tocăniță sau să adaugi boabe de linte în salate, musaca, orez, paste. Cu un meniu care include zilnic linte, alături de cât mai multe verdețuri, legume și fructe, poți slăbi până la 5 kg într-o lună.
Meniu pentru 3 zile (poate fi repetat câte zile vrei)
Prima zi
- Mic dejun: Fulgi de ovăz (2 linguri) cu lapte de soia/migdale/cocos;
- Prânz. Un bol cu supă de linte; un ardei umplut cu ciuperci și orez; un măr;
- Cină. Un cartof copt cu salată de varză.
A doua zi
- Mic dejun. Un pahar de smoothie din spanac, un morcov, o banană;
- Prânz. O supă/ciorbă de legume; tocăniță de linte, salată de sfeclă; o cană cu compot;
- Cină. Broccoli cu tofu la cuptor.
A treia zi
- Mic dejun. Pastă de linte cu o felie de pâine inte- grală, o banană;
- Prânz. O supă de fasole verde; musaca de linte cu o felie de pâine integrală; un măr;
- Cină. Piure de cartofi cu salată de varză.
Citește și: De ce este sănătoasă supa de linte și ce beneficii îți aduce
Combinații ideale
Dintre vegetale, cele mai bune surse de proteine sunt leguminoasele (fasole boabe, mazăre, linte, năut, soia), fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic), cerealele (orez, ovăz, grâu, orz, porumb), semințele (quinoa, chia, susan, dovleac, floarea-soarelui). Însă puține dintre legume ne oferă proteine complete în cantități suficiente. Din fericire, putem corecta ușor acest neajuns: combinând la aceeași masă două sau mai multe surse de proteine vegetale, obținem în cantitatea necesară toți cei 8 aminoacizi esențiali.
Iată câteva combinații bune: orez cu fasole boabe (sau cu orice altă leguminoasă), linte cu ovăz, linte cu bulgur, paste făinoase integrale cu mazăre sau cu fasole boabe, hummus cu pâine integrală, spanac cu nuci, soia cu orez brun.