Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Marile beneficii ale consumului de brânză

Marile beneficii ale consumului de brânză

Deși brânza este frecvent denigrată pentru conținutul ridicat de grăsimi saturate, exista date care arată ca aceasta nu doar că nu are un impact negativ asupra sănătății, ci să fie chiar foarte sănătoasă.

Având în vedere că nici un nutrient nu este consumat în mod izolat, impactul fiecărei categorii de alimente asupra organismului trebuie întotdeauna studiat în contextul în care este consumat. Studii publicate de American Journal of Clinical Nutrition arată că, în ciuda proporției mari de grăsimi saturate, brânza nu are efectul negativ asupra colesterolului din sânge la care ne puteam aștepta.

Cercetarea a probat clar beneficiile importante pentru sănătate ale brânzei pentru prevenirea diabetului de tip 2, a bolilor cardiovasculare și a cancerului. Un consum regulat de brânză are capacitatea de a îmbunătăți sistemul imunitar, și previne cariile dentare. Dar asta nu este tot.

Consumul constat de brânză previne cancerul de ficat și chiar poate stimula sănătatea acestui organ. Studiul a constatat chiar că brânzeturile maturate, cum ar fi brie și cedar, au potențialul de a crește speranța de viață cu până la 25%.

Acest lucru se datorează faptului că aceste brânzeturi conțin un compus numit „spermidină”, care se pare că previne fibroza hepatică și carcinomul hepatocelular, cel mai frecvent tip de cancer la ficat.

Stimulează sistemul imunitar. Potrivit unui studiu din 2010, consumul unei bucăți de brânză în fiecare zi ar putea fi benefic pentru sistemul imunitar al persoanelor în vârstă. Brânza probiotică are capacitatea de a preveni deteriorarea sistemului imunitar odată cu înaintarea în vârstă.

Oameni de știință de la Universitatea Aarhus din Danemarca au studiat motivul pentru care francezii tind să aibă o viață lungă și sănătoasă, în ciuda consumului de alimente bogate în grăsimi saturate, fenomen cunoscut ca „paradoxul francez”.

Francezii se bucură de o incidență scăzută a bolilor coronariene și de o speranță medie de viață de 82 de ani, în timp ce consumă până la 23,9 kg de brânză în fiecare an. Prin comparație, în cazul britanicilor, care consumă 11,6 kg de brânză în fiecare an, s-a constatat o incidență dublă a bolilor cardiovasculare, iar speranța lor de viață este de 81 de ani.

Previne cariile dentare. În plus față de periajul regulat, se pare că și consumul de brânză ar putea face bine dinților.

Un studiu din 2013 publicat de Academia de Stomatologie Generală din America a constatat că brânza nu numai că face gura mai alcalină (ceea ce reduce nevoia de tratament dentar), ci și creează o peliculă de protecție în jurul dinților.

Cercetătorii au împărțit 68 de copii în trei grupuri. Un grup a fost rugat să mănânce o porție zilnică de brânză, altul să consume o porție zilnică de iaurt fără zahăr, iar cel de-al treilea — să bea un pahar de lapte în fiecare zi.

Ei au măsurat nivelurile de pH atât înainte, cât și după test și au descoperit că cei care au mâncat brânză au prezentat o creștere „rapidă” a nivelului de pH, în timp ce subiecții care au mâncat iaurt și au băut lapte nu au prezentat nicio schimbare. Trebuie spus că daca nivelul pH-ului este mai mare de 5,5, crește riscul de a dezvolta carii.

Ajută la scăderea în greutate. În 2009, un grup de cercetători australieni a susținut că o dietă bogată în produse lactate, cum ar fi brânza, poate ajuta persoanele supraponderale să piardă în greutate.Efectul apare în cazul celor care au consumat între trei și cinci porții de produse lactate pe zi. Ei aveau, de asemenea, presiunea sangvină mai scăzută, mai puțină grăsime abdominală și și-au „îmbunătățit semnificativ” șansele de a evita boli de inimă și diabet.

Mulți oameni cred că, atunci când încearcă să piardă în greutate, produsele lactate sunt alimentele cheie pe care trebuie să le elimine din dieta lor deoarece sunt bogate în grăsimi. Dar acest studiu a arătat că atunci când încearcă să slăbească, oamenii pot beneficia de fapt din creșterea cantităților de lactate pe care le consumă, atât timp cât în timpul perioadei de pierdere în greutate aportul total de energie este mai mic decât nevoile lor.

Stimulează inteligența – Brânza este ținta multor critici, dar unele cercetări sugerează că acest produs ar putea fi benefic pentru creșterea inteligenței. Ei au constatat că cei care au obținut cele mai bune rezultate consumau în mod regulat și cele mai multe produse lactate.

În loc de final mai trebuie spus că în categoria branzeturi întră toate tipurile de brânză, fie dulci, fie fermentate. Singurele care trebuie consumate cu prudențe sunt brânzeturile foarte sărate, nu pentru că ele în sine ar face rău, ci din cauza aportului mare de sare. Benefice sunt toate produsele lactate, fie că provin de la vacă, capră sau oaie.

Citește și:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns