Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Mustul, pro şi contra

Mustul, pro şi contra

Mustul, pro şi contra – Parfumat şi savuros, mustul este pentru români o băutură cu tradiție, nelipsită la începutul toamnei.

Îndrăgit de mici și mari pentru gustul lui dulce și proaspăt, este plin de vitamine și energizant. Însă oricât de tentant ar fi să te delectezi cu must (şi să te bucuri totodată de calitățile lui), în unele situaţii un asemenea răsfăţ este contraindicat. Iată când este binefăcător şi când poate fi chiar periculos pentru sănătate.

ARGUMENTE PRO
► Bun pentru inimă. Mustul obținut din struguri negri întregi, cu coajă, este bogat în resveratrol, substanţă care protejează inima, scade colesterolul și crește elasticitatea vaselor de sânge.
► Un plus de energie. Bogat în antioxidanţi, vitamine şi minerale, mustul înlătură oboseala şi stările depresive ce ne pot încerca la început de toamnă.
► Protejează celulele nervoase. Substanţele nutritive din must protejează neuronii de acţiunea radicalilor liberi, drept urmare această licoare îmbunătăţeşte capacităţile cognitive, memoria şi capacitatea de concentrare.
► Stimulează imunitatea. O cură cu 300-400 ml de must pe zi, vreme de zece zile, are efect fortifiant asupra organismului și se recomandă mai ales persoanelor anemice.
► Previne îmbătrânirea prematură. Asta întrucât e bogat în antioxidanţi cu rol esenţial în menţinerea sănătăţii celulelor.
► Are efect laxativ. Este aşadar foarte bun pentru cei care suferă de constipaţie. Stimulează digestia, iar prin efectul diuretic favorizează eliminarea toxinelor.

ARGUMENTE CONTRA
► Îngraşă. În 100 de ml de must se concentrează aproape 150 de calorii, motiv pentru care e bine să-l consumăm în cantităţi mici. O cană pe zi pe post de gustare este varianta ideală!
► Contraindicat diabeticilor. Obținut din struguri, conține mult zahăr și este bogat în carbohidrați, așa că poate crește nepermis glicemia.
► Interzis celor cu probleme intestinale. Dacă suferi de sindromul colonului iritabil, poate provoca diaree, balonare, greață.

Citeste si:

TEXT: Olga Sveduneac

Articol aparut in revista Sanatatea de azi, numarul lunii septembrie

Comments

comments

Lasă un răspuns