Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Perele, fructele ideale

Perele, fructele ideale

Perele sunt rude apropiate cu merele si gutuile. Exista cateva zeci de soiuri, iar cele mai multe se coc  de la mijlocul lui august, pana spre inceputul lui octombrie.

Din punct de vedere al proprietatilor si beneficiilor pentru sanatate, despre pere se poate spune ca sunt fructele ideale. In primul rand sunt foarte bogate in fibre, o para asigurand circa 16% din necesarul zilnic de fibre. Contin cupru si multa vitamina C, o para fiind sursa pentru zece la suta din doza zilnica necesara, pentru cele doua elemente. Sunt si o foarte buna sursa de vitamina K, foarte importanta mai ales in dieta vegetarienilor.

Perele sunt remarcate si prin cantitatea mare de fructoza. Zaharoza este foarte utila activitatii cerebrale, astfel ca perele trebuie incluse in dieta zilnica a celor care depun efort intelectual. In plus contin calciu, fosfor, potasiu, vitaminele din grupul B. Perele sunt surse demne de luat in seama si in ceea ce priveste aportul vitaminele A, B1, B2, E,  precum si caroten si acid folic.

In ceea ce priveste efectele beneficice, despre pere, se poate spune ca sunt remineralizante, diuretice, depurative, laxative si sunt recomandate ca aliment-medicament celor care sufera de astenie, anemicilor, dar si pentru combaterea durerilor articulare.

Perele, utile in dieta. O para are 90 de calorii

Continutul foarte bogat in fibre faca ca perele sa aiba proprietatea de a pastrea colesterolul in limite normale, fiind foarte utile in dieta, o para mare avand doar 90 de calorii. Perele sunt un adevarat balsam pentru tubul digestiv si au efect  anticancerigen. In plus protejeaza de maladiile cardiovasculare ca urmare a puternicului efect antioxidant.

Ceea ce merita tinut minte despre pere este ca cele mai multe din proprietatile lor se pastreaza chiar daca sunt tratate termic, sub forma de gem sau compot sau daca sunt incluse in prajituri.

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns